Ömrü en fazla 2 dakika

Güncelleme Tarihi:

Ömrü en fazla 2 dakika
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 10:38

2014 Dünya Kupası’nda uygulanan “kaybolan sprey” yeni sezonda Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig’de de kullanılacak. Ceza sahası çevresindeki direkt ve endirekt serbest vuruşlarda barajın yerinin tam olarak belirlenmesini sağlayan sprey, kimyasal bir köpük. Bu köpük uygulandıktan 45 saniye ile 2 dakika arasında sahadan kayboluyor.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu, Ağustos ayı sonunda başlayacak Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig’de kaybolan spreyi kullanmaya hazırlanıyor.

Mart 2012’de IFAB’ın İngiltere’nin Surrey kentinde yaptığı 126. toplantıda kullanımı onaylanan kaybolan sprey futbolseverlerin yakından bildiği bir teknolojik yenilik. Aynı toplantıda gol çizgisi teknolojisi de onaylanmış ve IFAB bu iki yeniliğin de dünyada isteyen futbol kurumları tarafından kullanılabileceği kararını almıştı.

Bir FIFA turnuvası sırasında kullanımı ilk kez ülkemizin evsahipliğinde düzenlenen FIFA U20 Dünya Kupası Türkiye 2013 sırasında yapılan kaybolan sprey kimyasal bir köpük. Bu köpük uygulandıktan 45 saniye ile 2 dakika arasında sahadan kayboluyor. Sıkıştırılmış bütan ve sudan oluşan sprey, bütanın buharlaşması nedeniyle sahada sadece suya dönüşüyor ve kayboluyor.

Haberin Devamı

Ceza sahası çevresindeki direkt ve endirekt serbest vuruşlarda barajın yerinin tam olarak belirlenmesini sağlayan sprey bu yıl Brezilya’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nda da kullanıldı. Spreyin geçmişi 2000’li yılların başına kadar uzanıyor. Doğum yeri ise Güney Amerika.

FIFA Dünya Kupası’nda görevli tüm hakemler kaybolan sprey kullanımından çok memnunlar zira futbolcuların barajı toplu olarak bozmalarının önüne geçen bu ürün, frikiklerde yaşanan gol şansını arttırıyor. Net 9 metre 15 santimetrede duran barajın üzerinden topu geçirmek çok daha kolay oluyor ve barajın yeriyle ilgili tartışmalar da azalıyor.

Diğer yanda bu teknolojiden memnun olmayan bir taraf var ve onlar da kaleciler. Manuel Neuer, kaybolan spreyin oyunu yavaşlattığını söylüyor ve bu nedenle karşı çıkıyor.

Kaybolan sprey bizler için yeni bir teknoloji olsa da Güney Amerika’da 2000 yılından bu yana, MLS ve Kore Ligi’nde de birkaç sezondur uygulanıyor. İlk kullanımı Brezilya’nın BeloHorizonte kentinde 2000 yılında yapılan spreyin Avrupa’da yaygınlaşması ise 2014 Dünya Kupası ile birlikte oldu. UEFA’nın bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde kaybolan spreyi uygulaması bekleniyor. Türkiye’nin yanı sıra birkaç Avrupa federasyonunun daha liglerde bu spreyi kullanması bekleniyor. Premier Lig yönetimi de sprey kullanımını yakın zamanda karara bağlayacak.

Haberin Devamı

Kaybolan spreyin mucidi Heine Allemagne, Brezilya’nın Minas Gerais bölgesinde doğan bir mucit. Bir gün radyoda maç dinlerken spikerin yerinde durmayan bir barajdan bahsettiğini duyduğunda aklında bir ampulün yandığını ve fikri geliştirmeye başladığını söylüyor. Brezilyalı Allemagne, ilk olarak spreyin adını Spuni koysa da Arjantinli ortağının iknası sonucu spreye 9.15 Fair Play adını vermiş. Allemagne kaybolan spreyin kutusunu 12 TL’den satıyor ve FIFA Dünya Kupası sırasında 320 kutu kullanılmış.
Kaybolan Sprey ligimiz için bir yenilik ve hakemlerin işini kolaylaştıracak bir ürün olacak. Liglerimizde daha fazla frikik golü seyretmemize neden olabilecek ve kalecilerin işini bir kat daha zorlaştıracağa benziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!