Güncelleme Tarihi:
OLİMPİYATIN ZİRVESİNDE BİR ÇİÇEK
Tutya Yılmaz, adını dağların zirvesinde açan bir çiçekten alıyor. Olimpiyata giden en genç ve ikinci kadın jimnastikçimiz olarak tarihe geçti.
OLİMPİYATA giden en genç ve ikinci kadın jimnastikçimiz; 17 yaşındaki Tutya Yılmaz. Önce adından başlayalım: “Tutya, Karadeniz’de dağların zirvesinde yetişen bir çiçek.” Ordulu inşaat mühendisi olan babası, hızlı koştuğu için atletizme vermek ister, ama, bir arkadaş tavsiyesiyle jimnastiğe verir. Başarısında İTÜ Spor Kulübü’nün payı büyük: “Sırf benim için jimnastik branşı açtılar. Benden sonra da kapatacaklar.”
İTÜ, Tutya olimpiyata gidince güzel bir slogan buluyor: “Evet, sloganları şuydu: Uzaya uydu, olimpiyata jimnastikçi yollarız.” Rio’da hedefi önce final...
SALONSUZ KALINCA BIRAKIYORDU
TUTYA Yılmaz, bugünlere anne ve babası başta olmak üzere, okulunun da desteğiyle geldi. Gençlik Spor Müdürlüğü onu da diğer olimpiyat sporcuları gibi destekliyor. Öyle ki Tutya’yı da sporu bırakmanın eşiğinden döndürmüşler:
“Bizim salonumuz İstanbul Bağlarbaşı’ndaydı. Ancak 2013’te kapatılınca salonsuz kaldık. Olimpiyat adayı İstanbul’da jimnastik salonu kalmamıştı! Bu nedenle ben okuldan çıkıp Bolu’ya gidip gelmeye başladım. Ancak bu çok yorucuydu. İki hafta ancak dayanabildim. Jimnastiği bırakma noktasına geldim. Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, bunu duyunca devreye girip Burhan Felek’teki salonu tahsis etti.”
4 DALDA MADALYA ARAYACAK
TUTYA Yılmaz, Rio’da atlama masası, asimetrik paralel, denge ve yer hareketlerinde yarışacak.
108 YILLIK HASRETİ BİTİRDİ
Ferhat Arıcan, 108 yıl sonra olimpiyata giden ilk jimnastikçimiz. Cumhuriyet tarihinde ise tek. 2008’de kolu kırıldı ve doktorlar “Bırak” dedi. 6 ay platinle dolaştı, 7. ayda Türkiye şampiyonu olarak geri döndü.
TAM 108 yıllık aradan sonra bir erkek jimnastikçimiz olimpiyatlarda boy gösterecek. Bu başarıya imza atan isim Ferhat Arıcan...
1908 Londra Olimpiyat Oyunları’nda Osmanlı’yı Rum jimnastikçi Aleko Mulos, temsil etmişti. Mulos, aynı zamanda bu toprakların olimpiyata giden ilk sporcusudur. İşte, Mulos’tan bir asırdan bile fazla süre sonra, ancak 2012’de bir jimnastikçi yollayabildik olimpiyatlara o da Göksu Üçtaş’tı (ki Göksu, olimpiyata giden de ilk kadın jimnastikçimizdi). Ama erkeklerde bu başarıyı 108 yıl sonra tekrarlayabildik. Ferhat, olimpiyata katılacak ilk erkek jimnastikçimiz olacak: “Bu benim için çok büyük mutluluk.”
YILDIZININ PARLADIĞI O AN
tarih yazan Ferhat’ın jimnastikle buluşması ise, tamamen şans eseri; hatta biraz da komik:
“9 yaşında bu spora başladım (Normali 4-5 yaş). Bir gün okul bahçesinde ellerimin üzerinde yürürken beden eğitimi öğretmeni beni görüp, keşfedip bunu aileme de söylüyor. Böylece jimnastiğe başlıyorum.”
Ünlü edebiyatçı Stefan Zweig’a da selam verirsek; bahçede ellerinin üzerinde yürüdüğü o an, jimnastiğimizin yıldızının parladığı andır da... Jimnastik literatürüne ‘Arıcan Hareketi’ diye geçen üç hareket bulunuyor; ikisi paralel, biri atlamada..
PLATİNİ ÇIKARDI ŞAMPİYON DÖNDÜ
Oysa 2008’de jimnastikten kopma noktasına gelir: “Avrupa Gençler Şampiyonası dönüşü idmanda kolum barfikse dolanıp kırıldı. Platin takıldı. Doktorlar jimnastiği bırakmamı istedi, ama 6. ay platin çıkartıldı ve 7. ayda Türkiye şampiyonu oldum.” Bu hırs, Ferhat’a Rio’da da büyük düşündürtüyor: “İlk kez gitmişken olimpiyatta neden final veya madalya olmasın?”
FUTBOLA VAR BİZE YOK
MİLLİ futbolcular Euro 2016’ya gitti diye verilen paralara bak! Olimpiyata 108 yıl sonra giden ilk Türküm ama ne tanıyan var ne de bir ödül... Bizi şu an sadece Spor Bakanlığı destekliyor.