Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da Küçükçekmece ilçesinde yapılan Atatürk Olimpiyat Stadyumu, varlığını şehrin olimpiyatlara aday olmasına borçlu. Ancak bu dev yatırım, İstanbul 2008 Olimpiyatlarına evsahipliği yapmasa da, Türk sporunun kazancı olacak. Burada kültürel etkinlikler de düzenlenebilecek. Stadyum, tüm uluslararası mimarlık, güvenlik ve spor standartlarına uygun olarak tasarlandı. Koltuklarının rengi bile üç hafta süren çalışmalar sonunda saptandı. Stadın sade çizgilerini gölgelememek için metalik gri gibi silik bir renk seçildi.
STADE DE FRANCE’IN MİMARLARI ÇİZDİ
Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun projesini 1998 Dünya Kupası'nın yapıldığı Stade de France'ın mimarları Michel Macary ve Aymeric Zublena çizdi.
İnşaatı Fransız Campenon Bernard S.A.E. İnternational ve TEKFEN yapıyor.
Toplam 140 miyon dolara malolacak. Finansman için 105 milyon dolar kredi alındı. Buna ek olarak 11 milyon dolar bölgeden geçen yüksek gerilim hattının kaldırılması için harcandı. Proje açıklandıktan sonra kamuoyundan gelen tepki üzerine doğu tribünlerinin de üstünün kapatılmasına karar verildi. Böylece 15 milyon dolarlık bir maliyet artışı oldu.
Yapımına 20 Kasım 1997'de başlandı. Bitiş tarihi 13 Aralık 2001. Ancak, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için 29 Ekim 2001'e yetiştirilmeye çalışılıyor.
İnşaatta 18'i yabancı mühendis olmak üzere 780 kişi çalışıyor.
Stadın yanına Olimpik kurallar gereği bir antrenman ve bir de ısınma sahası yapılacak. Isınma sahasının atletizm pisti 8 kulvara çıkarıldı ve daha sonra tribün yapılabilmesi için mesafe bırakıldı.
GÖRÜŞ AÇISI YÜZDE 100
Sporcular ısınma sahasından stadyuma bir tünelle geçecek. Böylece konsantrasyonlarını bozacak bir olay veya kişilerle karşılaşmayacak.
Batı tribünlerinin arkasında, yarısı zeminin altında olmak üzere 6 katlı toplam 44 bin 200 metrekarelik bir iş ve servis merkezi var. Binanın cephesi tam 450 metre uzunluğunda.
Kapasitesi 80 bin kişi. Spor dışı etkinliklerde bu sayı 100 bine çıkabiliyor. Doğu ve batı tiribünleri yaklaşık olarak 32 biner kişilik. Kuzey ve Güney tribünleri de 8'er bin kapasiteli.
Tribünler Olimpiyat normlarına uygun olarak yatay çizgiyle 35 derecelik açı yapıyor. Böylece seyirci görüş açısı yüzde yüze ulaşıyor.
Seyirciler şehrin 10 noktasından bilgisayar ekranında yerini görerek bilet alacak.
134 kapısı var
Stada 134 kapıdan giriliyor. Uluslararası kurallara uygun olarak seyirciler ihtiyaçlarını oturdukları koltuktan en fazla 45 metre ötede giderebiliyor.
Bir panik anında stad 148 çıkış kapısından 7.5 dakikada boşalabiliyor. Bu uluslarası kuralların 3.5 dakika altında.
1 metre 10 santim yüksekliğindeki tel örgüler istendiğinde çıkarılabiliyor. Ayrıca bir panik anında seyircilerin ezilmemesi için bir düğmeye basıldığında otomatik olarak yere iniyor.
Koltukların rengi projenin mimarları, şehircilik ve estetik uzmanları ile 3 hafta süren görüşmelerle belirlendi: Metalik gri. Nötr bir rengin seçilmesindeki amaç stadın sade ve güzel çizgilerini canlı koltuk renkleriyle gölgelememek.
Işıklandırma sistemi sahanın her noktasını bin 400 lux değerinde ve homojen olarak aydınlatıyor. Ses seviyesi de tribünlerin her yerinde 102 desibel.
MEDYA İÇİN DEV TESİS
Tribünlerde 2 bin 400 medya mensubu için yer var. Koltuklar futbol oynandığı zaman orta saha çizgisi, atletizm müsabakaları yapıldığında 100 metre finiş çisgisi hizasında yer alabilecek şekilde sökülüp takılabiliyor. Tribünlerin altında kalan binanın beşinci katı olduğu gibi medyaya tahsis edilmiş. Bir bar, fotoğraf malzemeleri satan dükkan ve medya ile yönetim arasında ilişkileri sağlayan Medya Koordinatörlük odası da bu katta. Ayrıca oyun alanıyla aynı seviyedeki birinci katta, 15 dijital fotoğraf gönderme istasyonu, beş film banyo laboratuarı ve 50'şer kişilik iki adet basın toplantısı salonu bulunuyor.
Dördüncü kat yönetim katı. Bir güvenlik, bir ışık, bir ses, bir kronometre ve bir de skorboard odası bulunuyor. Ayrıca stadyum kamp merkezi olarak da düşünülmüş, teorik eğitimin yapılacağı sınıflar da hazır.
BİN KİŞİLİK ŞEREF TRİBÜNÜ
Üçüncü kat VIP katı. Bin kişilik şeref tribünün yanısıra 2 bin kişilik 36 loca bulunuyor. Bunlar sponsor firmalara tahsis edilebilecek veya kiraya verilecek. Locaların arkasında bir fuaye ve bar var.
İkinci katta stadyumun elektronik ve mekanik sistem merkezi bulunuyor. Stadın herhangi bir noktasında bir arıza olduğunda (örneğin çalışmayan bir spot ya da hoparlör) bu bilgisayar ekranında görülebilecek. Böylece görevliler zaman kaybetmeden arızayı giderebilecek.
Birinci kat sporla ilgili herkese tahsis edilmiş. Sporcu, hakem hatta ballboy odaları bulunuyor. Üç tane doping kontrol odası ve sporcular için sağlık merkezi bulunuyor.
Böylesine büyük bir tesisin bakım masraflarını karşılamak için stad yılda 90 sportif ve kültürel etkinlik için kiralanacak. Her etkinlik üç gün süreceği için (bir gün hazırlık, bir gün etkinlik, bir gün de toparlanma) stad yılın 270 günü faaliyet halinde olacak.
OLİMPİYAT PARKI
Atatürk Olimpiyat Stadı'nın da içinde yer aldığı Olimpiyat Parkı, stadın kuzey güney ekseni doğrultusunda planlandı. Park, 584 bin metrekarelik geniş bir alana yayılıyor.
En önemli proje parkın içinde yer alacak veya çevresini dolaşacak bir Formula 1 pisti. Ayrıca bir karting pisti de düşünülüyor.
Olimpik dallar için 14 tane kapalı ve açık spor alanı yapılacak. Bunlardan en az iki tanesi fuar alanına dönüşebilen çok amaçlı salon olacak.
Hem yarışma hem eğlence amaçlı bir Aqualand yapılacak. Bir idari bina ve dev bir Olimpiyat kulesi de parkta yer alacak. Eğer İstanbul 2008 için evsahibi seçilirse Uluslararası Olimpiyat Komitesi gelirinin büyük bölümünü aktaracağı için park hızla tamamlanacak.
BACAK ARASINDAN GOL YEMEM
İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık Düzenleme Kurulu Kontrolluk Teşkilatı Başkanı Faruk Keskinel Atatürk Olimpiyat Stadı dahil tüm Olimpiyat Tesislerinin inşaatlarını kontrol ediyor. Keskinel, stadın bitiş tarihinin 13 Aralık 2001 olduğunu ama açılışı 29 Ekim'e çekmek için tüm gayretleriyle çalıştıklarını söylüyor. Ancak tedbiri elden bırakmıyor: ‘‘Stadın bitirilmiş olması o anda kullanılabilir halde olduğu anlamına gelmez. Bizim dışımızda kuruluşlar ve yerel yönetimler var. Buraya elektriğin, suyun ve doğalgazın gelmesi onların çalışmalarına bağlı. Eskiden kaleciydim. Bacak arasıdan gol yemem. Bu yüzden söylüyorum bunu.’’
RÜZGARA BAĞLI KİRİŞ OPERASYONU
Batı tribünlerinin çatısını taşıyacak metal kiriş Hollanda'dan getirilen çok hassas bir sistemle yerine oturtuldu. Kirişin yerine oturtulması 7.5 saat süren bir operasyonla gerçekleşti. 204 metre boyunda bin 200 ton ağırlığındaki kirişi taşıyacak beton kulelerin tepe hoklarına bilgisayar odaları kuruldu.
Bu odalar dünyadaki tüm meteoroloji istasyonlarına bağlandı ve sistem rüzgarın hızı saatte 56 km'yi aştığında kilitlenecek şekilde hazırlandı. Yerleştirme sırasında bundan daha şiddetli bir rüzgar, milimetrelerin önemli olduğu bir operasyonda kirişe ve kulelere hasar verebilirdi.
Bilgisayarlar kirişi taşıyan halatlardaki yük miktarının eşit olup olmadığını sürekli kontrol etti. Ayrıca kirişin üstüne lazer yansıtacak notkalar konuldu ve bu yolla da dengeli bir şekilde yukarı çekilip çekilmediği kontrol edildi.
Tüm metal işleri dünyada ilk kez kullanılan bir sistemle yapıldı. Kaynaklar röntgenle değil ultrasonla kontrol ediliyor. Yani tüm kaynakların MR'ı çekiliyor.
Ayrıca kaynak noktalarına özel bir sprey püskürtülüyor. Eğer kaynakta bir çatlak varsa bu 10 dakika sonra kırmızı çizgi halinde metal üzerinde beliriyor.
ATATÜRK OLİMPİYAT STADYUMU
Stadyum esas olarak İstanbul 2008 için yapılıyor. Ancak stad yılda 90 sportif ve külütrel etkinlik için kiralanacak. Böylece yılın 270 günü faaliyette olacak. Çünkü her etkinlik için en az üç gün gerekiyor.
STADE DE FRANCE
Dünya Futbol Kupası için yapılan Stade de France'ı Fransız mimarlar Michel Macary ve Aymeric Zublena çizdi. Aynı mimarlar Atatürk Stadyumu'nu da tasarladılar. Paris, 2008 Olimpiyatlarını alırsa bu stadyumu kullanacak.