Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 01:36
2008 Olimpiyatları Pekin'e gitti. Bunun üzerine İstanbul'un olimpiyat adaylığı bir kez daha tartışmaya açıldı. Türkiye Milli Olmpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'in kapısını çaldık ve ‘‘neden olmadı?’’ diye sorduk. ‘‘Neden olsun?’’ dedi ve olmamasının nedenlerini sıraladı: ‘‘Çin için IOC'de Başkan Samaranch dahil müthiş bir gayret sarfedildi. Bu doğrultuda, değerlendirme
komitesi haketmediğimiz bir rapor verdi. Ekonomik kriz raporu daha da kötüleştirdi. Moskova'daki oylamada yanımızda devleti temsilen biri yine yoktu. Olsa bile insanlarla yakın ilişki kuracak dil bilen yöneticilerimiz yok. Belediye bize olan borçlarını bir türlü ödemiyor. Buna rağmen Osaka ve Paris'i geride bırakarak çok büyük bir başarı elde ettik. Olimpiyata çok yaklaştık.’’
4 Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC eski başkanı Samaranch iki yıldır Çin'i olimpiyat için yüreklendiriyor. Çin'in olimpiyatlar vasıtasıyla dünya ile bütünleşeceği gibi bir düşünce var. Bir de 2000 olimpiyatlarını 2 oyla kaçırmasından sonra gönlünü almak istediler.
4 Değerlendirme komitesi İstanbul raporunda bu düşüncenin etkisinde kaldı. Gerçek durumdan daha kötü bir rapor hazırlandı. Raporun sonuç bölümünde İstanbul'un güvenlik açısından riskli bir kent olduğu söyleniyor. oysa raporun kendisinde böyle bir ifade yok. Osaka ve İstanbul, Pekin Asya ve Ortadoğu oylarını alsın diye geri plana itildi.
4 Değerlendirme komitesi geldiğinde tüm dünya Türkiye'deki ekonomik krizi konuşuyordu. Yedi yılda krizden eser kalmaz dedik. Biz bugünü değerlendiriyoruz dediler. Şehrin altyapısı için 10 milyar dolar gerekli diye abartılı bir ifade rapora girdi. Bu rakama tüp geçit projesi de dahil. Oysa bu projenin yapılıp yapılmayacağı belli değil. Moskova'daki oylamada son 2-3 yıl içinde devlet, belediye ve özel sektörün İstanbul'a 6,5 milyar dolar yatırım yaptığını belirttik. Türkiye bu parayı bulabiliyor dedik. Ama ekonomik kriz bu noktada da bize engel oldu. Moskova'ya gelen Türkiye'de bankalar ödeme yapmıyor haberi de bizi etkiledi.
4 Fransa'nın, Kanada'nın Başbakanı ordaydı. Türkiye'yi yönetenlerse krizle meşguldü. Mesut Yılmaz her toplantıya geldi buna gelmedi. Derviş'i davet ettik gelmedi. Zaten politikacı kaybedeceği yerde bulunmak istemiyor. Ayrıca yetşmiş insan sayısı çok az Türkiye'de. Bakan, Vali, Belediye Başkanı dil bilmiyor. Tercüman vasıtasıyla lobi yapılmaz. Toplantı aralarında kurulan dostluklar, resmi olmayan yemeklerde buluşmalar çok önemli ve gerekli.
4 Uluslararası arenada işadamları da çok önemli. Atina'ya olimpiyatları getiren, çelik kralı Angelopulos ailesi. Toronto'yu Kentucky Fried Chicken Kanada zincirinin sahibi, Paris'i Axa gibi dünya devi bir sigorta şirketinin sahibi tanıtıyor. Biz işadamlarını bu işin içine çekemedik. Para isteyeceğiz sanıyorlar. Biz para istemiyoruz. Olimpiyat Yasası ile sağlanan gelirlerimiz var. Üstelik olimpiyat onlara çok para kazandıracak.
4 Belediye ile alacak problemimiz var. Borçlara karşılık Bağcılar
Spor Salonu'nu yaptılar. Kendi salonları gibi açılışını yaptılar. Üç bin kişilik ama abartılı lüks bir salon. Dışardan gelenler çok paranız var galiba diye güldü. Değerlendirme komitesine badmington için zor kabul ettirdik. Yeterli ısınma sahası olmadığı için çadırdan saha ekledik projeye.
4 Dördüncü kez aday olmamız uluslararası alanda bir bıkkınlık yaratmaz. Tam tersine bu işi ne kadar istediğimizi gösterir. Adaylıktan vazgeçersek çıkardığımız ve dünyaya örnek olan olimpiyat yasasına karşı gelmiş oluruz. Yasa olimpiyatı düzenleyinceye kadar geçerli. Çin'e gitmesi bizim için avantaj oldu. Olimpiyat 2012'de Avrupa'ya döner. Yeni IOC Başkanı Jacques Rogge'nin dediği gbi spora en çok yatırımı yapan ülke olarak 2012 için en kuvvetli aday biz oluruz.
PARALAR BOŞA GİTMEDİ
Olimpiyat Oyunları Hazırlık Düzenleme Kurulu kurulduğu 5.5.1992 tarihinden 18.7.2001 tarihine kadar 60 trilyon 27 milyar lirası yasal gelirlerden, 54 trilyon 746 milyar lirası dış kredilerden olmak üzere toplam 114 trilyon 773 milyar lira gelir tahakkuk etmiştir. Bu gelirlerin 1 trilyon 597 milyarı, idari giderler ve demirbaşlara, 2 trilyon 922 milyarı tanıtım faaliyetlerine, 3 trilyon 68 milyar lirası uluslararası spor organizasyonlarına ve 94 trilyon 757 milyar lirası spor tesisi yatırımlarına olmak üzere 102 trilyon 346 milyar harcanmıştır. Gelir ve gider arasındaki 12 trilyon 427 milyarlık fark, 17 trilyon 654 milyar alacağımız ve buna karşılık 5 trilyon 227 milyar lira borcumuz bulunmasından kaynaklanmaktadır. Gelirlerin büyük kısmını spor tesisi yatırımlarına yönlendirdik. 2000 adaylığında İstanbul'un en zayıf yönü olarak olimpik tesis yetersizliği gösterilmişti. Bu şimdi en kuvvetli olduğumuz nokta.