Olimpik tesisler ilerliyor

Güncelleme Tarihi:

Olimpik tesisler ilerliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un 2008 Olimpiyat Oyunları için beş aday kent arasına girmesi (diğerleri Pekin, Toronto, Osaka ve Paris) pek heyecan yaratmadı. Oysa İstanbul bu kez daha avantajlı bir noktada.

Olimpiyat adayı İstanbul'un durumunu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık Düzenleme Kurulu Kontrollük Teşkilatı Başkanı Faruk Keskinel ve şehrin yerel spor yöneticileriyle konuşarak tespit etmeye çalıştık. Şehrin iki dezavantajı, buna karşılık bir sürü avantajı olduğu ortaya çıktı.

Olumlu noktalar

Tesİsler İlerlİyor: Olimpiyatın iki temel taşı olan Atatürk Olimpik Stadyumu ve Ataköy Kapalı Spor Salonu'nun inşaatları ilerliyor. İstanbul ev sahibi ilan edilse de edilmese de stadın hemen ardından Olimpiyat Parkı'nın inşasına da başlanacak.

Altyapı olumlu: Şehrin altyapısındaki gelişme de Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ni (IOC) etkilemiş. Yeni dış hatlar terminali ve metro, olimpik stada giden TEM Kuzey Otoyolu projesi de bu kararda etkili olmuş.

Olİmpİyat Yasasİ: Olimpiyatlar bir ülkeye değil, bir kente veriliyor. Her kent de daima devletin desteğini arıyor. TBMM'nin olimpiyat için özel bir yasa çıkarması Uluslararası Olimpiyat Komitesi açısından bu desteğin somut bir kanıtı olarak değerlendirilmiş.

TV yayınları:

Sydney canlı yayın yapamıyor çünkü sekiz saat fark var. İstanbul evsahibi olduğunda Amerika'nın doğusundan, Japonya'nın batısına canlı yayın yapılabilecek.

DoĞasI Çok uygun: İstanbul'un doğası 28 olimpiyat dalında yarışmalar yapılmasına müsait. Oysa Paris, yelken yarışmaları için yüzlerce kilometre öteye Akdeniz veya Atlantik kıyısına gidecek.

Olumsuz noktalar

Aday kentleri bir uzmanlar heyeti 10 konuda not vererek belirledi. İstanbul beşinci seçildi. Bu konuların sekizinde baraj kabul edilen 6'nın çok üstüne çıktı.

Ancak iki konuda geri kalındı: Güvenlik ve spor organizasyonu deneyimsizliği. Deneyimsizlik, önümüzdeki yıllarda birkaç önemli spor etkinliğiyle aşılabilecek. Bunlar şöyle:

34'üncü Dünya Satranç Olimpiyatı 28 Ekim-12 Kasım arasında İstanbul'da düzenlenecek. 120 ülkeden 12 bin sporcu İstanbul'a gelecek.

2001'de Türkiye tarihinin en büyük spor organizasyonuna imza atacak. 1-8 Eylül 2001'de Avrupa Basketbol Şampiyonası İstanbul'da yapılacak.

2003 Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası da İstanbul'da yapılacak.

İstanbul'un 2008 adaylığı ile ilgili detaylı bilgiyi www.olympist.org adresinden edinebilirsiniz. Site şu anda sadece İngilizce servis veriyor. Bir hafta sonra Türkçe, Fransızca ve İspanyolca dilleri devreye girecek.

HALKALI OLİMPİYAT PARKI

Halkalı Toplu Konutları köy yapacak

584 hektarlık geniş bir alana yayılıyor.

En önemli proje parkın içinde yer alacak veya çevresini dolaşacak bir Formula 1 pisti. Ayrıca bir karting pisti de düşünülüyor.

Olimpik dallar için 14 kapalı ve açık spor alanı yapılacak. Bunlardan en az ikisi fuar alanına dönüşebilecek.

Hem yarışma hem eğlence amaçlı bir Aqualand yapılacak.

Bir idari bina ve dev bir olimpiyat kulesi de yapılacak.

İstanbul 2008 için evsahibi seçilirse Uluslararası Olimpiyat Komitesi gelirlerinin büyük bölümünü aktaracağı için park hızla tamamlanabilecek. Çok amaçlı salonlar ve aquapark için yap-işlet-devret modeli uygulanacak.

İstanbul evsahibi ilan edilmese de stad biter bitmez olimpiyat parkındaki projeler hayata geçirilmeye başlanacak. Finansman Hazırlık Düzenleme Kurulu yap-işlet-devret modeline başvuracak.

Olimpiyat köyü için ilginç bir çözüme gidilecek. Halkalı Toplu Konutları ile yapılan özel sözleşme gereği İstanbul'un ev sahipliği kesinleşir kesinleşmez 16 bin dairenin yapımına başlanacak. Olimpiyatlardan sonra bu daireler toplu konutlara iade edilecek. Buna benzer bir uygulama 1988 Seul Olimpiyat Oyunları'nda yapılmış.

Atina İstanbul’un önünü keser mi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Etkinlikleri AŞ Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı 2004 Atina'dan sonra İstanbul'un iki kent arasındaki coğrafi yakınlık nedeniyle dezavantajlı konuma düştüğünü söylüyor.

Bölükbaşı buna rağmen uyumlu bir çalışma ile İstanbul'un 2008 için ev sahibi olabileceğini belirtiyor.

Buna karşılık, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık Düzenleme Kurulu (İOHDK) üyesi Gençlik ve Spor İstanbul İl Müdürü Vedat Bayram, 2004 Atina'dan sonra coğrafi yakınlığın İstanbul için bir dezavantaj olmadığını, böyle bir kuralın bulunmadığını söylüyor.

ATAKÖY KAPALI SPOR SALONU

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Samaranch'ın yakından takip ettiği bir tesis.

Kapasite 22-30 bin kişi arasında değişecek. Bir basketbol maçında 30 bin kişilik olacak. Atletizmde sahanın çevresindeki portatif tribünler sökülerek atletizm pisti ortaya çıkacak, kapasite 22 bine düşecek.

1-8 Eylül 2001'de yapılacak Avrupa Basketbol Şampiyonası'na yetiştirilmeye çalışılıyor.

Yapımına 22 Aralık 1993'te başlandı. Önce ruhsatsız olduğu ortaya çıktı, sonraki aşamalarda para sıkıntısından hızla ilerlenemedi. Son dönemde çatısı problem oldu.

Şubat 2001'de salonun çatısı tamamlanmış olacak.

İhale bedeli 80 milyar lirayken şu ana kadar 1 trilyon 578 milyar lira harcandı.

Salon tamamlandıktan sonra da önemli bir sorun gündeme gelecek. Projede otopark olarak gözüken bölümde şu anda İstanbulspor'un antrenman yaptığı saha bulunuyor.

İKİTELLİ ATATÜRK OLİMPİK STADYUMU

Stade de France'ın mimarları çizdi

Projesini 1998 Dünya Kupası'nın yapıldığı Stade de France'ın mimarları Michel Macary ve Aymeric Zublena çizdi.

İnşaatı Fransız Campenon Bernard S.A.E. İnternational ve TEKFEN yapıyor.

Yapımına 20 Kasım 1997'de başladı. Bitiş tarihi 13 aralık 2001. Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmeye çalışılıyor. İnşaatta üç vardiya halinde 750 kişi çalışıyor.

Batı tribününün çatısını taşıyacak 204 metre boyunda 1200 ton ağırlığındaki metal kiriş Hollanda'dan getirilen bir sistemle 7.5 saatte yerine oturtuldu.

Kapasitesi 80 bin kişi.

Tribünlerde (futbol için orta saha, atletizm pisti için finiş çizgisi hizasında) 2000 medya mensubu için yer, ayrıca 15'i dijital 20 fotoğraf laboratuvarı bulunuyor.

Batı tribünlerinin altında yarısı zeminin altında 6 katlı toplam 44 bin 200 meterekarelik bir iş ve servis merkezi var. Binanın cephesi tam 450 metre uzunluğunda.

Tribünler olimpiyat kurallarına uygun olarak yatay çigiyle 35 derecelik açı yapıyor. Böylece seyirci görüş açısı yüzde yüze ulaşıyor.

Seyirci 108 giriş kapısından stada giriyor. Uluslararası kurallar gereği yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını oturduğu koltuktan en fazla 60 metre ötede giderebiliyor.

Panik anında stad 136 çıkış kapısından 8.5 dakikada boşalabiliyor. Bu uluslararası kuralların 3.5 dakika altında.

Seyirciler şehrin 10 noktasından bilgisayarda yerini görerek bilet alıyor. Biletleri giriş kapılarındaki turnikelere okutarak içeri giriyor.

Işıklandırma sistemi 1400 lüks değerinde ve sahayı homojen olarak aydınlatıyor. Ses seviyesi de tribünlerin her yerinde 102 desibel.

Toplam 141 milyon dolara malolacak. Finansman için 105 milyon dolar kredi alındı. 11 milyon dolar bölgeden geçen yüksek gerilim hattının kaldırılması için harcandı. Proje açıklandıktan sonra kamuoyundan gelen tepki üzerine doğu tribünlerinin de üstünün kapatılmasına karar verildi. Bu da maliyeti 15 milyon dolar arttırdı.

Stadın yanına olimpik kurallar gereği bir antrenman ve bir de ısınma sahası yapılacak.

Sporcular ısınma sahasından stadyuma bir tünelle geçecek. Böylece konsantrasyonlarını bozacak bir olay veya kişi ile karşılaşmayacak.

Tesis bakım masraflarını karşılamak için yılda 90 sportif ve kültürel etkinlik için kiralanacak ve stad yılın 270 günü faaliyet halinde olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!