Nükleer santral için adres İğneada

Güncelleme Tarihi:

Nükleer santral için adres İğneada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 12:48

Mersin – Akkuyu , Sinop'üçüncü nükleer santralın adresin'de İğneada ismi öne çıkıyor.

Haberin Devamı

 Nükleer santral'den   "soğuk savaş" döneminde  askeri gerekçelerle santral yapımından vazgeçilmişti. Nükleer santral için koşullarının uygun olduğu ifade ediliyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK),  ancak milli parklar ve turizm açısından İğneada'nın doğal bir cennet .

Akkuyu nükleer santralı için  ilk kazma vurulacak.Sinop'ta ikinci bir nükleer santral için ön hazırlıklara başlandı. Projeksiyonda üç ayrı bölgede nükleer santral kurulması yer alıyor. Yeni adresin neresi olacağı tartışmaları da Sinop için Güney Kore ile imzalanan  anlaşması sonrasında gündeme geldi.
 
Nükleer santral için ilk çalışmalar 1960'lı yıllarda yapıldı. Türkiye'de Akkuyu, Sinop ve İğneada olmak üzere 3 ayrı bölge tesbit edilmişti. Türkiye açısından  Batı sınırında herhangi bir sorun kalmaması nedeniyle İğneada'nın yeniden nükleer santral projelerine dahil edilebilecek.
 
İğneada uygun bulundu.İğneada'nın bulunduğu bölgede deniz suyu sıcaklığının  nükleer santral için uygun olduğunu biliniyor, İstanbul, Bursa gibi ticari kentlere olan yakınlığı açısından da elektrik üretimi ve bu kentleri besleme noktasında iyi bir bölgede.Fakat  denizi,toprağı,florası ,faunası,kısaca doğası tehdit altında kalacak mı?

Haberin Devamı

İğneada daha öncede altın aranması , çimento ve kömür tozu için gündemdeydi.İgneada Körfezi'nde  çimento ihraç edip, kömür tozu ithal edilmek için yapılacak limana karşı dava açan İğneadalı balıkçılar ÇED raporunu iptal ettirmişti.

Altın söylentilerinde akla gelen ilk yer Longoz Ormanları.Dünyada sadece 3 yerde Longos var, İğneada GEF2 adlı r projeyle korunuyor. 2007'de milli park ilan edildi, Bitki türleri ve hayvan çeşitliliği ile ender görülen doğal bölgelerden biri.Muhteşem bir ekolojik yapısı var.Göller bir çok dere ,bentler.Doğal bir olşum .Göllerin sularından deniz balıklarıda  beslenmekte. Bölge orman ve göllerle birlikte 544 bitki, 310 tür böcek, 28 tür balık, 46 tür memelinin, 194 tür kuş ,17 tür sürüngenin yaşam alanlarını.

Longoz Ormanları başta olmak üzere çevreye ve ekolojik dengenin ne kadar korunabileceği de merak ediliyor.MTA’ya göre altın aranabilecek yerler arasında yer alıyor . Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer açıklamalarında, Altın çıkarırken çevreyi korumaya yönelik tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğini söylemekte.

Haberin Devamı

Nükleer santıral için listedeki yerler ise AK Parti hükümeti nükleer santral  çalışmaları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından 2004 yılında başlandı. 2006 yılında ise Türkiye'de nükleer santral kurulabilecek bölgeler teknik, jeolojik,  politik  43 parametre doğrultusunda  8 farklı bölge belirlendi.
 
 Tesbit edilen yerler Sinop, Mersin-Akkuyu, Kırklareli-İğneada, Beyşehir-Seydişehir (Konya), Nallıhan-Beypazarı, Akçakoca-Ereğli, Kırıkkale-Nevşehir (Kızılırmak hattı) ve Trakya (Tekirdağ-Edirne) .

 İğneada, milli parklar ve turizm açısından da ön planda bir yöre.Askeri bir bölgeye de barındırıyor. Üçüncü aday bölge olarak İğneada'nın seçilmesi sonucunda özellikle bilim insanları, çevrecilerin ve yöre halkı bu konudan menun olmayabilir.

Haberin Devamı

İğneada'dan bahsedersek yazın aslında  bir Akdeniz, tatil kenti gibi. Denizi, dağları,ormanı, gökyüzü ,7 adet gölüyle küçük bir cenneti. 2 bin 500 kişilik yerleşik nüfus var,Yazın kalabalık ama sessiz, sakin kalan ender bir yer. Karadeniz’den esen yıldız poyraz ile yazın en sıcak gününde bile serin. Uzun kumsalı klasik deniz tatili,kumsal, plaj hayranlarına  10 kilometrelik uzun sahilde güneşlenme imkanı veriyor.Masmavi denizi var Altın buralarda bulunur yani kumsal'da fakat işletme maliyetleri kurtarmıyor cıkarmaya ama  altın bir kumsalda yürüyüp uzanıyorsunuz.

İğneada halkı, balıkçılıkla geçiniyor Gelişmeye başlayan yaz turizmi  ekmek kapısı.İğneada’da yüzmek gibi dağlarında gezinmek.de tadına doyulmaz bir iş. Yıldız Dağları, denizin hemen yanı başında, ormanın içlerine doğru uzanan Mert Gölü’nde balık tutmak yada deniz'den ise kalkan,lüfer, istavrit gibi doğal güzellikleri,ekonomik ve turizm değerleri var İğneada'nın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!