Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2004 23:08
Geçtiğimiz on yıllardan bu yana Neandertal insanının, bizim insanlığımızı başlatan Homo sapiens’e yenilerek dünya tarihinden silindiği düşüncesi hakimdi. Son araştırmalara göre Neandertal insanın soyu, Avrupa’da bundan 30.000 yıl önce hüküm süren son buzul devrinin sert iklimi yüzünden tükenmiş.
Otuz bilim adamından oluşan bir araştırma ekibi, Neandertal adamının sert buz devri iklimi yüzünden yok olduğunu öne sürdü. Cambridge Üniversitesi’nden Tieerd van Andel başkanlığında çalışan ekibe göre Neandertal dondurucu iklim koşullarını atlatabilecek teknik becerilerden yoksundu. Hatta Avrupa’da 40.000 yıl önce yaşamaya başlayan Homo sapiens bile bu tehlikeyi kıl payı atlatmıştı.
Arkeolog, antropolog, jeolog ve iklim araştırmacılarından oluşan otuz kişilik ekip, 40.000-20.000 yıl öncesine ait arkeolojik yerleşmelerden elde edilen verileri inceledi. Bu arkeolojik ve biyolojik bilgilerin daha sonra en modern iklim modelleriyle karşılaştırılmasıyla elde edilen sonuç şöyle: Soğuklardan kaçan Neandertaller tıpkı Homo sapiensler gibi hep daha güneye doğru göçmüşlerdi. Bundan 30.000 yıl önce Avrupa’da bugüne kıyasla çok soğuk bir iklim hüküm sürerken, kış aylarındaki ortalama hava sıcaklığı genelde Ğ10 derece civarında seyrediyordu.
Geniş araştırma
Homo sapiensler ve Neandertal grupları bu nedenle yerleşmelerini mevsimlere göre değiştiriyorlardı. New Scientist dergisindeki habere göre yeni sonuçlar o kadar açık ki araştırmacılar iki türün göçlerini ilk kez bu kadar kesin bir şekilde takip edebilmişler.
İngiliz arkeolog William Davies, Neandertallerin soğuktan kaçışı oldukça şaşırtıcı diyor. Bundan 40.000 yıl önce başlayan Orinyak döneminde Neandertaller de Homo sapiens gibi güney Fransa ve Karadeniz sahillerindeki mağaralara göçmüşler.
İki türün bir arada yaşadıkları ve git gide azalan besin kaynakları için savaştıkları da arkeolojik buluntularla kanıtlanmıştır. Homo sapiens, geliştirmiş olduğu teknolojiler sayesinde hayatta kalmayı başarmıştır.
Yaklaşık olarak 30.000 yıl önce başlayan Gravetyen döneminde mızrak ucu ve
balık ağı gibi insanların daha kolay avlanmalarına izin veren aletler üretilmiştir.
Kürk ve deriden elde edilen ilk giysi kalıntıları da bu döneme aittir. İşte Neandertal insanı bu tür tekniklerden yoksun olduğu için 28.000 yıl önce dondurucu soğuklara yenik düşmüştü.