Celal DEMİRBİLEK
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2002 23:25
Nisan ayında KKTC'den Rum kesimine geçerek AEK Larnaka Kulübü'nde oynamaya başlayan Sabri (22) ve Muzaffer Selden (23) kardeşlerden Sabri'nin KKTC'de kalan ikizi Raif özlem içinde.
Anne ve babası da diğer iki kardeşiyle birlikte Rum kesimine geçip, orada yaşamaya başladığı için tek başına kalan Raif, ailesiyle buluşabilmek için yalvarıyor. Güzelyurt'ta, Güney Kıbrıs'a kaçmaması için sıkı bir polis kontrolü altında tutulduğunu söyleyen Binatlı Kulübü'nün yıldız futbolcusu Raif Selden (22) özlemini ve Türk tarafında kalışını anlattı.
DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLDU, GİTMEDİMAnnem ve babam ile kardeşlerimin Güney Kıbrıs'a geçişlerini onaylıyorum. Ancak ben, tercihimi KKTC yaşamaktan yana kullandım. Burada mutluyum. AEK Larnaka Kulübü'nden bana da çok cazip bir teklif geldi. Ancak mezun olduğum Lefke Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nde master yapmak istediğim için kaldım. Rum kesimine gitmek dönüşü olmayan yoldu. KKTC'den Rum kesimine, arkama bakmadan gitmem mümkün değildi. Bunu yapamazdım. Bakanlık, futbol federasyonu ve kulübüm bana ekonomik garanti sözü verdiler
.
RUM TARAFINA GEÇMEYİ DÜŞÜNMÜYORUMİnsanlık ayıbı ambargonun kaldırılmamasını bir Türk genci olarak şiddetle kınıyorum. Kardeşlerim, hiçbir politik düşünce olmaksızın sadece
spor yaşamlarını sürdürebilmek uğruna bu tarihi kararı alıp Güney Kıbrıs'a giderlerken annem ve babam da onları orada yalnız bırakmamak için peşlerinden gittiler. Bu gidişin altında politik bir neden aranmamalıdır. Ambargoya rağmen Rum tarafına geçme gibi bir düşüncem kesinlikle yok. Bu teklif bize geldiğinde benim kararım KKTC'de kalmaktan yanaydı. Şimdi bu kararımın arkasındayım.
Hudut bana kapalı haftada bir görüşsem yeterTürkler'in ve Rumlar'ın Birleşmiş Milletler kontrolünde birlikte yaşadıkları Pile bölgesinde ailemle görüşmeme izin verilmemesinin üzüntüsünü yaşıyorum. Ailem ancak Türk sınırına yakın bölgeye gelip beni telefonla arayabiliyor. Şu anda büyük bir özlem yaşıyorum. Benim artık Pile'ye geçiş iznim yok. Hudut bana kapandı. Çok arkadaşım bana bazı bölgelerden Rum kesimine girebileceğimi ve ailemle görüşebileceğimi söylüyor. Ancak ben, yasal izinle ailemle görüşüp hasret gidermekten yanayım. Ailem, izinle Pile'ye geçebileceğimi düşünüp, her gün o bölgeye gelip beni bekliyor. Annemin yemeklerini, kardeşlerimin kokularını özledim. Kaçmaya hiç niyetim yok. Bana güvenmiyorlarsa Pile'ye güvenlik görevlileri ile birlikte göndersinler. Haftada bir gün görüşmem bile bana yetecek.
BİZİM ŞANŞIMIZ KKTC ŞAMPİYONLUĞU İLE SINIRLIKKTC'li futbolculara karşı dünyada uygulanan bu ambargoyu öncelikle Türkiye Futbol Federasyonu kaldırabilir. KKTC'li futbolcu ve diğer sporcular spor yaşamlarını sadece topraklarımızda sürdürürken, yurt dışında hiçbir şansımız olmuyor. Hedefimiz KKTC şampiyonluğuyla sınırlı. Sınırın ötesine çıkma şansımız yok. Tek çıkış kapımız Türkiye. Ancak, Türkiye Futbol Federasyonu, KKTC'li futbolcuları yabancı oyuncu değil, Türk statüsünde oynatmalı. Türkiye yolu açıldığı takdirde hiçbir KKTC'li futbolcunun aklı Rum kesiminde kalmayacak. Ve güneye geçiş cazibesini kaybedecek.
RUMLAR'DAN TARİHİ TEKLİF
Dostluğu sahada kuralımBinatlı Kulübü'nden Sabri ve Muzaffer Selden kardeşleri
transfer eden AEK Kulübü Başkanı Stavros Ksenis'in, Simerini Gazetesi'nde çıkan demecinde KKTC lig şampiyonu ile karşılıklı maçlar yapmak istediklerini açıkladı: ‘‘Arzum, ister Türk, ister Rum olsun, tüm Kıbrıslılar'ın, tüm adada maç yapmasıdır. Türkler'in bulunduğu bölgelerde yapılacak futbol maçı siyasi sorunlara girmeden, Rum ve Türkler'in ilişkilerini güçlendirir. Türkler'le her zaman maç yapmaya hazırız.’’ AEK Başkanı'nın bu teklifini olumlu karşıladıklarını söyleyen KKTC Spor Dairesi Müdürü Tözün Tunalı, ‘‘Rumlar'ın bizimle maç yapma isteklerini memnuniyetle karşılıyoruz. AEK takımını Ledra Palas kapısından alıp,
Atatürk Stadı'nda Çetinkaya takımı ile maç yaptırabiliriz. Böylece yıllar sonra ikili ilişkilerde tarihi adımlar da atılmış olur. Madem ki, Rum takımının başkanı ilk maçı bizim topraklarımızda yapmayı arzuluyor, rövanşı da Larnaka'da oynarız’’ dedi.
Yöneticiler ne diyor?DR. AHMET KAŞİF (Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Spor Bakanı): Spor insanlık hakkıdır, evrensel haktır. Kimse kimsenin elinden bu hakkı alamaz. Raif Selden'in sıkıntılarını dinledik. Kendisine maaş bağlandı. Durumu daha da iyileştirilecek. Futbolun dışındaki diğer branşlarda ufuk hep kuzeye bakıyor. Ama futbolda kuzeye bir ufuk açılmadı. İki ülkenin futbol federasyonları anlaşıp, tüzüklerinde cesurca değişiklik yapmalıdır. Bu anlaşma yapıldığı takdirde hiçbir gencimiz gözünü güneye dikmeyecek. Hem futbol kalitesi artacak, hem de kulüplerimiz ekonomik özgürlüklerine kavuşacaklar.
ÖMER ADAL
(KKTC Futbol Federasyonu Başkanı) Spor yapma imkanı verilmeyen bu gençler, anavatandan gerekli ilgiyi görmeyince çareyi Rum tarafına kaçmakta buluyorlar. Türkiye Futbol Federasyonu ile yapılacak bir protokolle gençlere Türk statüsünde spor yapma imkanı tanınarak gençlerimizin hem yolları açılacak hem de kulüpler para kazanacaktır. Böylece Rum tarafına kaçma mazereti de ortadan kalkacaktır.