Mutluluğu halterde buldum

Güncelleme Tarihi:

Mutluluğu halterde buldum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 16:31

Kocaeli Görme Engelliler Spor Kulübü sporcuları, çeşitli müsabakalarda elde ettikleri madalya, kupa ve plaketleri sergiledi.

Ömerağa Mahallesi Sanat Sokağı'ndaki serginin açılışında konuşan kulüp başkanı Ayhan Ersöz, kulüplerinin kurulma amacının engellilerin spor yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Ersöz, sporcuların kulübün kurulduğu tarihten bugüne çeşitli branşlarda Türkiye şampiyonalarında mücadele ettiklerini ve şampiyonlarda sergileyecek derecede madalya kazandıklarını bildirdi.

Sporcularının kazandığı 70 madalya, 6 kupa ve 4 plaketi sergilediklerini ifade eden Ayhan Ersöz, “Elde ettiğimiz başarıları daha da çoğaltmamız için Sekapark ya da Vinsan mevkisinde engelliler için spor kompleksi kurulması bir zorunluluktur” diyerek, yerel yönetimler ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nden destek beklediklerini bildirdi.

Ersöz, “Gelişmiş ülkelerde derece yapan engelli sporcular ödüllendirilerek motivasyonu sağlanmaktadır. Ülkemizde de aynı uygulamalarla uluslararası turnuvalarda derece yapan sporcuların sporu meslek olarak görmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Yaşam kalitesine sporun katkısı

Engelli milli halterci Meltem Tırıklı, lise eğitimini tamamladıktan sonra uğraş aradığını ve 2007 yılında başladığı halter sporuyla yaşamına kalite geldiğini söyledi.
Spora başlamadan önce zamanını bilgisayar kullanarak geçirdiğini ve bu uğraşın kendisini mutlu etmediğine dikkati çeken Tırıklı, ailesine bağlı olarak yaşamak zorunda olmasının kendisini çeşitli arayışlar içine soktuğunu ve bu sayede spora başladığını kaydetti.

Tırıklı, başarı elde etmenin sadece spor yapmakla olamayacağına işaret ederek, şöyle konuştu:
“İnsan bir zaman sonra destek ve ilgi istiyor ama 4 yıllık spor kariyerim boyunca bu ilgiyi göremedim. 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan Görme Engelliler Dünya Şampiyonası'nda halter branşında toplamda 256 kilogram kaldırarak birinci oldum. Orada kürsüde İstiklal Marşımızı dinlettim ama bir kuruş bile ödül alamadım.”

Yüzde 85 oranında görme engelli olduğunu dile getiren Meltem Tırıklı, “Spor, insanın kendisi ile barışması, sonrasında da toplum ve eğitimle barışmasıdır” şeklinde konuştu.

Çalışmalarında antrenörlerinin büyük desteği olduğuna işaret eden Tırıklı, şöyle devam etti:
“Ailem, spor yapmamı istemiyordu. Çünkü, halter bir bayan sporu olarak görülmüyor. Kendimi yormamamı istiyorlardı. Mutluluğu en çok halterde buldum. Birçok spor dalını yapmayı düşündüm ama en çok halteri sevdim. Spor sayesinde kendime olan güvenim arttı. Mesela, haltere başladıktan sonra ayaklarım yere daha sağlam basmaya başladı. Bir topluluk arasından halterde derecelerimin olduğunu öğrenen insanlar, 'helal olsun, kendini kanıtlamışsın' diyorlar. Spor yaparak engellerimin ortadan kalktığını düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından sporcular ile kulüp başkanı Ersöz, 5 Aralık Pazartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek serginin açılışını gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!