Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2005 21:11
Bizim çocukluğumuzda kardeşleri ve diğer bebekleri leylekler getirirdi. Hatta zaman zaman lahana tarlalarında bulunanlar da olurdu. Günümüz anne babalar artık çocuklarına bu tür masallar uydurmuyorlar. Peki hamilelikte nelerin yaşandığını gerçekten biliyor musunuz?
En iyisi hamileliği en başından ele alalım. Yumurta hücresinin döllenmesinden yaklaşık olarak bir hafta sonra minik oğulcuk ana rahmine yerleşmekte. Embriyonun bundan sonraki gelişimi daha hızlı olur. Beş hafta sonra embriyo aşağı yukarı sekiz milimetreye ulaşır. Artık kafası, sırtı, kalbi ve gözleri kolayca seçilebilecek duruma gelir. Hatta kollar ve bacaklar bile biçimlenmeye başlamıştır. Arkasında küçük bir kuyruk gibi görünen bir çıkıntı vardır.
Hamileliğin ilk üç ayından sonra ana karnındaki bu minik canlı artık oğulcuk veya embriyo değil dölüttür. Doğuma sadece 28 gün kalmıştır. Zamanı gelince annenin bedenindeki hormonlar doğumu başlatır. Doğum evresi sancılarla başlar. Bu sancılar, ana rahminin kasılması yüzünden meydana gelir ve tabii ki anneye geçici olarak da olsa acı verirler.
Anne bedeni
Annenin bedeni hamilelik evresinde önemli görevleri yerine getirmek zorundadır. Bebeğin büyümesi için annenin tüm bedeni bazı rezervleri boşaltır ve bunların bol vitaminli ve mineralli besinlerle "yerine konması" gerekiyor. Özellikle de demir anne adayı için çok önemlidir. Bu yüzden sadece sebze ve meyvelerle beslenmek yeterli olmaz. Metabolizma öncelikle annenin karnında büyümekte olan bebekle ilgilenir.
Hamile kadınların canı durup dururken belli başlı yiyecekler çeker. Sizler de belki buna aşerme dendiğini duymuşsunuzdur. Bazı kadınlar hamileyken turşu veya buna benzer ekşi besinler yemeyi isterler. Bu aşerme durumu kadın kadına değişmekte.
Goril veya şempanze gibi insansı maymunların gebeliği de insanlara benzer. Maymunların gebeliği sekiz ila dokuz ay kadar sürer. Yeni doğan yavruları tıpkı bebekler gibi bakıma ihtiyaç duyarlar. Ve elbette ki maymunların karınları da tıpkı kadınlarınki gibi büyür.
Farenin gebeliği sadece dört hafta sürerken filinki 22 ay devam eder. Yani neredeyse iki yıl. Ve yeni doğan bir fil yavrusu yaklaşık olarak 120 kilo gelir. Zavallı anne fil, ne kadar büyük bir yük taşımak zorunda değil mi?
Memeliler arasında en kısa hamilelik süresi Avustralya’da yaşayan iki Bandikut türünde (yandaki resim) görülür. Bu minik keseli kemirgenlerin gebeliği topu topu 12 gün devam eder.