Güncelleme Tarihi:
Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mete Gazoz ve gaming yayıncısı Büşra Pelin (Pqueen) Baynazoğlunun da yer aldığı projede, çocukların gerek özel gerekse sosyal hayatlarında maruz kaldıkları akran zorbalığı konusu ele alınırken; bu zorbalığın çocuklar üzerinde yarattığı kaygı, eğitim hayatlarındaki başarısızlık ve gelecekte yaşayabilecekleri olumsuzluklar ile çözüm yolları tartışıldı.
GAZOZ: OMUZLARINIZDAKİ YÜKÜ BİRLİKTE KALDIRALIM
Prof. Dr. Selçuk Şirin'in danışmanlığını yürüttüğü projenin lansmanı, İstanbulda bir otelde gerçekleştirildi. Konuşmalardan önce projenin detaylarının anlatıldığı kısa bir tanıtım filmi izletildi. Daha sonra ise Mete Gazozun toplantı için çektiği video izletildi. Gazoz, videoda şunlara yer verdi: Şu an Milli Takım kampındayım. Gerçekleştirdiğimiz bu proje benim için çok anlamlı. Siz de akran zorbalığına karşı birlikte omuz omuza verin, sitemizde yer alın, yol haritamızdan destek alın. Omuzlarınızdaki yükü birlikte kaldıralım.
YAPRAK: HER İKİ GENÇTEN BİR TANESİ AKRAN ZORBALIĞINA UĞRUYOR
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak, Markamız aslında sadece kepeksiz sağlıklı saçlar sunmuyor, aynı zamanda insanlara öz güven de sağlıyor. Gençlerle ilgili yaptığımız araştırmalarda onların özgüvenlerini en çok zedeleyen konulardan birinin akran zorbalığı olduğunu fark ettik. Ve gençlerle konuştuğumuzda böyle bir şeye maruz kaldıklarını ne yapacaklarını bilmediklerini gördük. Aynı şekilde ebeveynler de bu konuda ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Dolayısıyla ciddi anlamda burada bir bilgi eksikliği olduğunu fark ettik. Baktığınız zaman neredeyse her iki gençten bir tanesi akran zorbalığına uğruyor. Dolayısıyla çok önemli bir konu olduğu için markamızla böyle bir sosyal sorumluluk projesi yapmaya karar verdik dedi.
NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR
Veliler ve öğrencilerin bilgi eksikliğini gidermek için doğru bilgilerin hazırlanması gerektiğini söyleyen Yaprak, Bu gerekli bilgileri de Profesör Doktor Selçuk Şirin hocamız ve ekibi hazırladı. Markamızın web sitesine girdikleri zaman orada zorbalığı kafandan at sekmesinden bulacaklar. Onun altında da ihtiyaç duydukları bilgilere erişebilecekler. Bu aslında toplumun her kesiminin sahip çıkması gerektiği ve pek çok kişiyi etkileyen bir konu. Dolayısıyla sadece zorbalığa uğrayanlar değil bizler de bu web sitesine girip, bir zorbalığa tanık olduğumuzda ne yapmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Herkesten de destek bekliyoruz. Projemizle çok daha fazla sayıda gencimize, ebeveynimize ve eğitmene ulaşmayı hedefliyoruz diye konuştu.
ŞİRİN: AMACIMIZ AKRAN ZORBALIĞINI GÖRÜNÜR KILMAK
New York Üniversitesinde Davranış Bilim ve Psikoloji Eğitmeni Prof. Dr. Selçuk Şirin ise şunları ekledi: Projemizin amacı Türkiye'de akran zorbalığını görünür kılmak, bunu bir mesele olarak herkesin görmesini sağlamak. İkinci olarak da bu meseleyi çözmek için ya da bu sorunla başa çıkan gençlerimize yardımcı olmak için ebeveynlere, eğitimcilere ve bu konuyu dert eden herkese kaynak sunmak. Zorbalık sürekliliği olacak bir şekilde bir insanın başka bir insana sözlü, yazılı ya da sanal ortamda şiddet uygulaması demek. Türkiye'de her iki gençten biri bu akran zorbalığına maruz kalıyor. Dünyayla aşağı yukarı aynı yerdeyiz. Fakat uzunca bir süredir bu sorun yaşanmış olmasına rağmen bu sorunun sahibi yok. Bu projeyle birlikte biz bu soruna sahip çıkmaya çalışıyoruz ve diyoruz ki Türkiye'de bu sorun çözülebilir. Milli Eğitim Bakanlığı zaten bu konuda ciddi adımlar atmış. Beş adımlık bir müdahale planı var. Ayrıca yine Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre gençlerimizin yüzde 80i bu sorunun çözülebilir bir sorun olduğunu düşünüyor. Biz de bu projeyle birlikte bu sorunu çözmek için ebeveynlere ve eğitimcilere yol haritası hazırladık. Aynı şekilde zorbalığa maruz kalanlara, zorbalık uygulayanlara ve zorbalığa şahit olanlara bu konuda ne yapılması gerektiği, nasıl başa çıkılması gerektiği noktasında içerikler hazırladık.
BAYNAZOĞLU: SİBER ZORBALIKLA NE YAZIK Kİ MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALDIM
İçerik üreticisi Pelin Baynazoğlu da Zorbalığı kafandan at projesiyle birlikte hem zorbalığa maruz kalan gençlere, hem çocuğu zorbalığa maruz kalan ebeveynlere, hem de çevresinde arkadaşları zorbalığa uğrayan kişilere aynı zamanda eğitimcilerimize ne gibi adımlar atabileceğimizi anlatacağız. Onları bilinçlendireceğiz ve öğreteceğiz. Biliyorsunuz ki büyüdükçe zorbalığın şiddeti biraz daha azalıyor. Küçük yaşlarda buna daha çok maruz kalıyorlar. O sebeple takipçilerimi bilinçlendirme açısından ben de birazcık rol oynayacağım. Hem ilkokul yıllarımda hem ortaokul hem de lise yıllarımda yeri geldi üniversite yıllarında daha sonrasında yaptığım iş gereği siber zorbalıkla da ne yazık ki mücadele etmek zorunda kaldım. Ancak bunların hepsini bir şekilde aşabildim. Ama ben bunları kendi başıma öğrenerek aşmak durumunda kalmıştım. Diliyorum ki bu projeyle beraber aslında hem çocuklar hem gençler tek başlarına mücadele etmek zorunda kalmayacaklar. Ne yapacaklarını bilecekler dedi.
Çocuklara özgüven sağlamayı amaçlayan proje kapsamında, TOG tarafından da Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılacak saha çalışmalarında binlerce çocuğa ulaşılacak.