"Maratondan sonra olimpiyatların simgesi güreştir"

Güncelleme Tarihi:

Maratondan sonra olimpiyatların simgesi güreştir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2013 13:05

IOC İcra Kurulu'nun, 2020 Olimpiyat Oyunları programında güreş branşını listeden çıkarmasına bir tepki de Levent Erdoğan'dan geldi.

Haberin Devamı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu'nun, 2020 Olimpiyat Oyunları programında güreş branşını listeden çıkarmasına bir tepki de Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan'dan geldi.

Konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan, güreşin Olimpiyat Oyunları'nın önemli spor branşından biri olduğunu belirterek, “Güreş, maratondan sonra olimpiyatların simgesi olan bir spordur” dedi.

Güreş tarihinin, Olimpiyat Oyunları'ndan dahi eski olduğunu söyleyen Levent Erdoğan, “Eski Yunan'da bugünkü güreşi andıran spor mevcuttu. Eski Roma'da bile bu spor vardı. Grek ve Romen stilleri zaten Yunan ve Romen felsefesinden geliyor. Maratondan sonra oyunların simgesi bir spordan bahsediyoruz. Seyirci azlığını öne sürüyorlar. Bundan önceki oyuncularda izleyici yeteri kadar ilgi gösteriyordu. 1972 Münih Olimpiyat Oyunları'nı ben de izledim. O oyunlarda güreş müsabakalarına girmekte zorlanıyorduk. İlginin fazlalığından dolayı maçları izleyemiyorduk” diye konuştu.

Yapılan kural değişikliklerinin güreş sporuna olumsuz etkide bulunduğunu vurgulayan siyah-beyazlı kulübün yöneticisi, “Minder güreşindeki kural değişiklikleri ilgiyi azalttı. Süreleri azalttıkları gibi farklı kurallar getirdiler. Bunlar düzeltildiği takdirde yeniden Olimpiyat Oyunları'nda yer almaması için bir neden yok” görüşlerine yer verdi.

“UNESCO bile sahip çıkıyor”

Levent Erdoğan, IOC'nin listeden çıkardığı güreşin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından korunmaya alındığını dile getirdi.

UNESCO'nun bile güreşe ilgi gösterdiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

“UNESCO, 2011 yılında Türk Yağlı Güreşleri'nin korunması gereken geleneksel sporlardan biri olduğunu açıkladı. UNESCO'nun bile koruma kararı aldığı bu spor dalının oyunlardan çıkarılması doğru verilmiş bir karar değildir. Değişiklikler sayesinde ilgi yeniden çekilebilir. Lüzumsuz kural değişiklikleri oldu. Bu da seyredilme zevkini azalttı. Bunlar düzeldiğinde ilgi yeniden artar. Dünyanın büyük bir nüfus kitlesi bu sporu yapıyor veya izliyor. 1970'li yılların başına kadar ABD'de bu spor yapılmazken, daha sonraki yıllarda ilgi ortaya çıktı. Bu ülkeden birçok şampiyon güreşçi yetişti.”

Güreşin Olimpiyat Oyunları listesinden çıkarılmasının Türk güreşi adına da üzüntü verici olduğunu kaydeden Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi, “Gerek minder güreşi, gerek yağlı ve karakucak güreşleri Türk sporunun önde gelen dallarıdır. Bu nedenle el birliğiyle bu karara karşı direnmeli ve kararın haksızlığını gündeme getirmeliyiz” diye konuştu.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya'nın da göreve gelir gelmez puana dayalı bir lig kurmayı amaçladığına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Başkan Yerlikaya, bu konuda çalışmalar yapıyordu. Güreş sporunun oyunlardan çıkarılması, Hamza Yerlikaya'nın iyi niyetli çalışmalarına da darbe vuracaktır. Güreş, Türk insanın Avrupa'da yayılmasına vesile olmuş bir spor dalıdır. Türklerin simgesidir. Savaş meydanlarında, düğünlerimizde ve çeşitli törenlerimizde yapılan bir spor dalıdır. Bu bakımdan olimpiyatlardan çıkarılmış olması Türk güreşine de balta vuracaktır.”

Haberin Devamı

Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan'da tepkisini dile getirdi

Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, güreşin Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu tarafından 2020 olimpiyatları programından çıkartılması kararıyla ilgili,”2020'de İstanbul'da yarışmak istiyoruz. Olimpiyatlarda, ülkemize hangi branş daha çok madalya kazandıracaksa, o girsin” dedi.

IOC İcra Kurulu'nca güreşin, 2020 Olimpiyatları'nda yer alacak 25 çekirdek spor branşı arasına alınmamasının ardından, beyzbol ve softbol, paten sporları (paten-kaykay), squash, dağcılık, gemi izi kayağı, wushu ile güreş gibi karate de olimpik statü kazanmak için yarışacak.

Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, yaptığı açıklamada, 2020'de İstanbul'da yarışmak istediklerini ve kendilerini şanslı gördüklerini belirtti. Delihasan, “Uluslararası çevrelerde yaptığımız görüşmelere göre, karatenin kalma şansı oldukça yüksek. Bazı çevrelerde gireceği de söyleniyor. Çünkü bizi destekleyen sponsorlar var. İnşallah girer diye ümit ediyoruz. Aldığımız duyumlar gayet olumlu” diye konuştu.

Fransa'nın başkenti Paris'te Kasım ayında yapılan dünya şampiyonasında,  dört gün boyunca 17 bin seyircinin salonu doldurduğunu anlatan Delihasan, şunları söyledi:
“Olimpiyat komitesi de orada takip etti. Bir de Arap ülkelerinden, Asya ülkelerine doğusundan batısına bütün ülkelerde karate yapılıyor ve destekleniyor. 2020'de İstanbul'da yarışmak istiyoruz. İstanbul için ümitliyiz. Olimpiyatlarda, ülkemize hangi branş daha çok madalya kazandıracaksa, o oyunlarda yer alsın.”

“Güreş bizim ata sporumuz, o kalsın başkası çıksın” diyen Esat Delihasan, “Ben uluslararası çevrelerde, güreşin tek stilde olacağını daha önce duymuştum. Güreş artık olimpiyatlardan çıkarıldı, yapacak birşey yok” değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!