Güncelleme Tarihi:
KULÜPLER Birliği Vakfı tarafından Turkcell’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen “Uluslararası Futbol Zirvesi”, Shangri-La Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli spor adamlarının konuşmacı olduğu zirvede açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç gerçekleştirdi. Bakan Kılıç, “Dünyanın birçok ülkesinde kulüpler sıkıntılarla karşı karşıya gelmiştir. Önemli olan altyapıyı sağlam oluşturup, kuralları doğru koyup, elde edilen gelirlerin doğru şekilde harcanmasını sağlamak” dedi.
‘YASA OLMADAN ADIM ATAMAYIZ’
BAKAN Kılıç, “Türkiye’deki futbol kulüplerinin mali yapılarıyla ilgili ciddi bazı emareler var. Gelecekte bununla ilgili bazı sıkıntılı konular olabilir. Olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdiden bunun çalışmasına başladık ama yasal altyapıyı oluşturarak yapmalıyız. Kulüpler yasası. Bu yasal altyapılar oturmadan zaten gelecekle ilgili adımlardan bir şey elde edemeyiz. Dünyanın birçok ülkesinde kulüpler sıkıntılarla karşı karşıya gelmiştir. Önemli olan altyapıyı sağlam oluşturup, kuralları doğru koyup, elde edilen gelirlerin doğru şekilde harcanmasını sağlamak” ifadelerini kullandı.
‘HÜKÜMET KULÜPLERE YARDIM ETSİN’
KULÜPLERİN borç batağı içinde olduğunu belirten Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ise “Hükümetimizden kulüplerimize destek gelmesi gerekiyor” dedi. Kulüplerin mali yapılarının düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Demirören, “Şu an çok önemli bir şey yaşayan G.Saray’ın durumunu çözmek için de uğraşıyoruz. Sırada diğer kulüpler var. Çıkacak yasa, kulüplerin banka ve vergi borçlarını 10 yıla bölmez ise faydası olmaz. Ben de başkanlığım dönemimde hatalar yaptım. Hatadan dönmek önemli. Çıkacak yasanın, kulüplerin banka ve vergi borçlarını yapılandırması gerekir” şeklinde konuştu.
600 MİLYON DOLARA SATARIZ
Gümüşdağ, Süper Lig AŞ’nin önemli olduğunu belirtip “Ekonomik büyüme için kulüplerin kendi haklarını pazarlaması gerekiyor” dedi.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in ‘Rüyamı gerçekleştirdi. Süper Lig AŞ’yi kurdu” dediği Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, TFF ile Süper Lig AŞ’nin kurulması için mutabakat imzaladıklarını hatırlatıp “2020’de dünyanın en büyük dört liginden biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Bu konuda yayın ihalesine vurgu yapan Başkan Gümüşdağ “Ekonomimizin büyüyebilmesi için kulüplerin kendi haklarını kendilerinin pazarlaması gerekiyor. Eğer ihaleyi biz AŞ ile yaparsak en az 600 milyon dolara satarız” diye konuştu.
UEFA KRİTERLERİNETAM UYUMLU OLMALI
Öncelikli olanın kulüp lisans sistemi olduğunu dile getiren Erzik “Ayrıca kulüp lisans sistemiyle spor yasasını birbirine entegre etmemiz gerekiyor” dedi.
UZUN süredir üzerine çalışılan Kulüpler Spor Yasası’nın tam olarak UEFA kriterlerine uygun olması gerektiğini dile getiren FIFA İcra Kurulu Üyesi, UEFA Onursal Üyesi ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik “Aksi takdirde ciddi sıkıntılar oluşur. Ayrıca kulüp lisans sistemiyle spor yasasını birbirine entegre etmemiz gerekiyor. Bazı kulüplerin ihraç edilmesinin önüne geçmenin tek yolu mali disiplini. Bunun için kulüp lisans sisteminin öncelikli olarak sağlanması gerekir” dedi.
BU İŞİN SIRRI YAYIN HAKLARI
ZİRVENİN ilk oturumunda Göksel Gümüşdağ ile birlikte yer alan Premier League Yönetim Kurulu Üyesi Nic Coward, Premier League’in yayın hakları ve reklam gelirlerinden gelen paraya dünyanın en önemli ligi olduğunu belirtip “‘Geçen yıl Premier Lig şampiyonu olan takımın yayın haklarından 100 milyon sterlin aldı. Lig sonuncu ise 66 milyon sterlin para aldı. En başarısız takımı bile diğer Avrupa takımlarından 1.5 kat daha fazla para alıyor. İşte bizim sırrımız bu” dedi.
SUPER LİG AS’NİN FAYDASI SONSUZ
Dursun Özbek ve Fikret Orman, Türk futbolunun sorunlarını başkalarına bırakmadan önce kendilerinin çözmesi gerektiğini söyledi.
KULÜPLER Birliği Vakfı’nın ev sahipliğinde yapılan zirvenin ‘kulüplerin bakışı’ konulu ikinci oturumunda konuşan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, “UEFA’nın fair-play kriterlerine uyum sağlayabilmemiz için önce Türkiye’de süzgeçten geçmemiz lazım” dedi. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman Chelsea ve Manchester United’ın eski CEO’su Peter Kenyon ile M’Gladbach Başkanı Rolf Königs’in de yer aldığı oturumda konuşan Özbek, “Başkalarının Türk futbolunun yanlışlarını tespit etmesine müsaade etmememiz lazım. Süper Lig AŞ’nin sonsuz faydalarından bir tanesi bu” diye konuştu.
HEPSi BÜYÜMELi
BEŞİKTAŞ Başkanı Orman ise Özbek’le aynı düşündüğünü aktararak, “Bir kulübün büyümesiyle hiçbir şey elde edilemeyecek. 18 Süper Lig kulübü ortaklaşa büyürse bir yere gelebiliriz. Örneğin, Rizespor, Kayserispor büyüdüğünde Beşiktaş da büyüyecektir ve hep beraber bir yere geleceğiz. Diğer kulüplerimizin gelirlerini de artırmamız lazım. Bunun için de spor adamı olmak lazım. Onun için Dursun Bey (Özbek) gibi bir zihniyetle rekabet etmekten büyük bir keyif alıyorum” diye konuştu.
2016 TÜRK FUTBOLUNUN YILI OLACAK
ZİRVEDE ‘üçüncü oturumda” konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “2016 yılının Türk futbolunun yükseliş yılı olacağını düşünüyorum” derken Barcelona’nın eski Pazarlama Sorumlusu Esteve Calzada büyüme için “Asıl önemli olan Tokyo’da bir Japon’un Beşiktaş, F.Bahçe ya da G.Saray forması giymesidir” ifadelerini kullandı. İşadamı Sinan Güreli ise “Mali başarı olmadan sportif başarı olmuyor” diye konuştu.