Güncelleme Tarihi:
OLİMPİYATLARDA Türkiye’ye atletizm dalında ilk kez altın madalya kazandırıp ülkeyi sevince boğan Aslı Çakır Alptekin’in bilinmeyen yanlarını kondisyoner hocası Aytaç Özbakır ve eşi Elif Özbakır anlattı.
Aytaç Özbakır’ın ağzından işte madalyanın sırrı:
Erciyes’in eteğinde 2400 metre rakımdaki bir kayak merkezinde kampa girdik. O rakımda oksijenin çok az oluşu kandaki hemoglabin ve hemotoklit (Kandaki oksijen dolaşımını hızlandıran, taşıyıcı maddeler) değerlerini arttırıyor. O yüzden Aslı mümkün olduğunca yüksek basınçta kalıyordu. Temposu yüksek ve sert antrenmanlarda Kayseri merkeze inip, tartan pistte daha verimli ve sert çalışma yapmasını sağladık. Londra ise 0 seviye rakımdı ve koşması daha rahat olacaktı. 2 ay boyunca hiçbir sosyal etkinlik yoktu. Haftada bir sinemaya gidip, dinlenme günlerini bowling oynayarak geçirdi. ‘En büyük idolüm Süreyya’ diyordu. İdolünden daha büyük başarı elde etti.
TAVŞAN KOVALAYARAK ÇALIŞTI
Sabah antrenmanlarını ‘tavşanlarım’ dediği, aynı takımdan arkadaşları Serkan Kaya, Orhan Avcı, Kerim Seymen’le birlikte yapıyordu. Tavşanlarıyla koşarken, göletin çevresinde çadır kurup yaşayan göçebe Yörükler, her antrenmanda çaya çağırıp yemek ikram ediyorlardı. Aslı onların çadırına misafir olur, tavukların altından yumurta seçip aşçıya verrir, sahanda yumurta yaptırırdı.
HER YARIŞ ÖNCESİ ADAK
Her büyük organizasyon yarışı öncesi, adak kesip, dağıtmayı gelenek haline getirmişti. Yoksulları arar bulur, onlara verirdi. Kenya’da kesti. Kamp merkezinde 5 çaylarımız olurdu. Kurabiye, çikolata ve kekleri yanına alıp, Kayseri’ye indiğimizde çocuklara dağıtıyordu. Aslı çok cömerttir. Yetenekli 3-4 çocuğun spor ayakkabısı ve eşofmanlarını o sağladı.
BAŞARISININ SIRRI -FOTO GALERİ
İNGİLİZCE ÇALIŞTI
Londra’ya giderken, günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve sporcu arkadaşların en iyi derecesini nasıl soracağım diye İngilizce çalıştı.
BAŞBAKAN’IN DAVETİNE KATILAMADI
Başbakan Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’de olimpiyatlara katılacak sporculara yemek verdiğinde, Aslı kampta olduğu için gidememişti. Üsküdar Spor Külübü Başkanı Mecit Çetinkaya ve yönetim kurulu üyelerimiz, kampa gelerek Aslı’ya sürpriz yapıp, iftar verdi.
MADALYA OLMAYINCA STRESE GİRDİ
Londra’ya gitmeden önce, Türkiye’nin madalya beklediği branşlarda başarı sağlanamayınca Aslı strese girdi. Antreman verileri düşünce kampı 3 gün erken bitirip Kütahya’ya döndü. Hocaları Aslı’nın moralini yerine getirmek için seferber olup, Antalya’daki annesi ve kız kardeşini Kütahya’ya çağırdı. Aslı’nın olimpiyat stresini üzerinden atmasında annesi ve kız kardeşinin emeği çok oldu. Onların desteğiyle moral bulup antrenman verileri de yükseldi.
ÇOCUK İÇİN SPORU BIRAKIR
Aslı evleneli 2,5 yıl oldu. Çocukları çok sevdiği halde olimpiyat madalyası almadan çocuk yapmak istemedi. Bir gün sporu bırakırsa, çocuk için bırakır. Çünkü bize söylediği hep şuydu: ‘Dünya şampiyonluğu, Avrupa şampiyonluğu yaşadım, koleksiyonumda tek eksik olimpiyat madalyası var. Çocuğum olursa bu şartlarda yaşamam. Çocuğuma vakit ayırmam, onunla birebir ilgilenmem lazım. Bir tane valizim var. Yılın 11 ayı oradan oraya gidiyoruz. Bu valiz bizim evimiz’ derdi.
DOPİNG YOK, 2 YILDIR VADA’NIN KONTROLÜNDE
Doping iddiası, densiz bir İngiliz’in çamuru. Dünya sıralamasında ilk 10’a giren sporcular dünya Atletizm Federasyonuna bağlı VADA (Uluslar arası Doping Araştırma Merkezi)’nce yakın takibe alınıyor. Sporcular, bir yıl boyunca nerede konaklıyor, saat kaçta, nerede antrenman yapıyorlarsa, 3 aylık periyotlar halinde VADA’ya bildirmesi gerekiyor. VADA, habersizce gelip, kan ve idrar numuneleri alıp, doping kontrolü yapıyor. VADA kontrolünde olan sporcuların doping almaları imkansız. Çünkü yakalanırsa spor hayatı bitiyor. 2 yıldan sonra bir kez daha alırsa ömür boyu müsabakalardan men ediliyor. Böyle bir risk alınmaz. Aslı’nın talihsiz bir geçmişi var. Kendisi, 2 yıldır VADA’nın kontrolünde. Bu başarıya elde eden dünyada çok az sayıda sporcu var. Bu da kendinin yetenekli oluşu ve antrenörünün gereksinimlerini çok iyi bilmesinden. ‘Bekle beni Londra, ben geliyorum’ diye bir sloganı vardı. Kendisine çok inandı. Eşi ondan daha heyecanlıydı.
DEVLETTEN 1000 CUMHURİYET ALTINI
Aslı, devletin ödül yönetmeliğine göre, 1000 cumhuriyet altına alacak. Üsküdar Belediyesi’nin ve sponsorların vereceği ödüller de olacak.
ASLI, DİAMOND (ELMAS) LİGİ’NDE YARIŞACAK
Aslı önümüzdeki günlerde, dünya ve olimpiyat birincilerin katıldığı, dünyanın önde gelen liglerinden Diamond Lig, (Elmas Ligi)’de 800 metrede yarışacak. Bu yarışmalara dünyanın en iyi sporcuları geliyor. Sporcular, dünya rekorunu veya sezonun en iyi derecelerini koşmaları için davet ediliyor. Bu sporcular, yarışmanın temposunu hızlandırmasını sağlamak için görevlendiriyor. Örneğin, 1500 metre yarışında, 600- 1000 ya da 1200 metreyi şu kadar saniyede götürmeleri için, organizasyon şirketleri bu sporculara para veriyor. İyi sporcular da onlara takılarak en iyi derecelerini yapıyor. Bu sporculara tavşan terimi kullanılıyor. Tavşanlar, yarışı o saniyede götürdükten sonra para almaya hak kazanıyor. Bazen, yarışı kazanan tavşanlar da.
BAŞARININ ARKASINDAKİ EKİP
2006 yılında Mehmet Çakır döneminde atletizmi şubesi aktif duruma gelen Üsküdar Spor Külübü’nün, bugünkü başarıya giden yoldaki gizli kahramanlar, Külüp başkanı Spor Meçit Çetinkaya, yönetim kurulu üyeleri, doktoru Ahmet Karadağ, antrenörü ve eşi İhsan Alptekin, yarışmaya hazırlayan tavşanları, Atletizm Şube Sorumlusu ve kondisyoner Aytaç Özbakır.