Madalya getirecekler

Güncelleme Tarihi:

Madalya getirecekler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2004 01:18

Türk sporcular, olimpiyat oyunlarında 10 ayrı dalda mücadele edecek. Bu kez sadece güreş ve halter gibi dallarda değil, atletizm, boks, judo ve tekvandoda da iddialıyız.

Süreyya Ayhan’ın şanssız sakatlığının ardından atletizmdeki en büyük madalya umudumuz 5000 metre dünya rekortmeni atletimiz Elvan Abeylegesse. Halterde Halil Mutlu, güreşte Hamza Yerlikaya, judoda Bektaş Demirel, kürsüye çıkabilecek diğer sporcularımız. Otoritelerle görüşerek bir tahmin listesi hazırladık. Olimpiyat oyunlarında 6 branşta toplam 17 madalya kazanabiliriz.

İşte Atina olimpiyatlarında madalyaya yakın Türk sporcular

Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenecek 28. Yaz Olimpiyat Oyunları’na Türkiye, tarihinin en kalabalık sporcu kafilelerinden biriyle katılıyor. Takım sporlarında olimpiyata katılma hakkı elde edilememesine karşın 10 ayrı dalda toplam 66 sporcu Atina’da mücadele edecek. Bu arada hemen dikkat çekelim, kafilede rekor denilecek sayıda, tam 22 kadın sporcu da var. Madalya umutlarına gelince; bu kez güreş ve halter gibi dalların dışında da beklenti yüksek. Elvan Abeylegesse atletizmde Türkiye’ye 56 yıl sonra ilk madalyayı getirmek için koşacak. Dünya klasmanlarındaki incelemelerimiz ve otoritelerle yaptığımız görüşmelerin ardından biz de bir tahmin listesi hazırladık. Atina’da hangi sporcumuzla hangi branşta kürsü şansımız var araştırdık. Türkiye bu oyunlarda katıldığı 10 branşın 6’sında iddialı. Bu 6 branştan da toplam 17 madalya bekliyoruz.

ALTIN : 4

ATLETİZM (5000 metre)

ELVAN ABEYLEGESSE (22)

Son derece kontrollü bir stile sahip. Yarış sırasında herkesle birlikte sakin sakin koşarken, bir anda fırlıyor, hiç beklenmedik anda öne geçip bir daha da bırakmıyor. 2 ay önce Norveç’te dünya rekoru kırdı. Şu anda formunun zirvesinde. Piste Dünya Şampiyonu unvanıyla çıkacak olması da, onun için müthiş bir motivasyon.

GÜREŞ (Grekoromen, 84 kg)

HAMZA YERLİKAYA (28)

Eğer 1940’ların Türk güreşini Yaşar Doğu, Gazanfer Bilge gibi isimlerle hatırlıyorsak, 1990’lar ve içinde bulunduğumuz on yıl da Hamza Yerlikaya ile anılacak. Türklerin efsane güreşçisi, 2 kez olimpiyat şampiyonu oldu, Atina’ya 3. kez şampiyon olmak için gidiyor. En iyi oyunu bel kündesi. Rakibi altında kalırsa, Yerlikaya’nın kündesinden kurtulması imkansız.

HALTER (56 kg)

HALİL MUTLU (31)

Olimpiyat oyunlarında halter dalında, sporcuların koparma ve silkmede kaldırdıkları toplam ağırlık dikkate alınarak madalya veriliyor. Halil Mutlu’nun da hem koparmada hem de silkmede elde ettiği dereceler o kadar yüksek ki, yanına yaklaşabilen tek bir rakibi yok. Sayısız Avrupa ve dünya şampiyonluğu, 2 olimpiyat şampiyonluğu var. Otoritelere göre hiç zorlanmayacak. 3. olimpiyat şampiyonluğu ile dönmesi neredeyse kesin.

HALTER (77 kg)

TANER SAĞIR (19)

Dünya halteri bu oyunlarda yeni bir yıldızla tanışabilir. Sakatlıktan yeni çıktı ama şu anda formunun zirvesinde. Podyuma çıktığında buz gibi. En ufak bir heyecan belirtisi göstermiyor. Müthiş bir özgüveni var. Tek dezavantajı, genç yaşı nedeni ile tecrübe eksikliği. Ciddi rakipleri var ancak olimpiyat şampiyonluğu onun için hiç de sürpriz olmayacak.

GÜMÜŞ: 4

ATLETİZM (1500 metre)

ELVAN ABEYLEGESSE (22)

5000 metre koşularını bitirdikten sonra 1500’e başlayacak. Geçmiş olimpiyatlar, atletizmde aynı sporcunun farklı branşlarda aldığı şampiyonluklarla dolu. 1500’ü neden başarmasın! Burada en büyük rakibi Süreyya Ayhan sakatlık nedeni ile yarıştan çekilince altına biraz daha yaklaştı. Yine de hálá çok güçlü rakipleri var. Antrenörü de kabul ediyor zaten: ‘5 binde favori, 1500’de plaseyiz!’

GÜREŞ (Serbest, 60 kg)

TEVFİK ODABAŞI (23)

Kilosu itibarıyla çok hızlı. Hareketli güreşmeyi seviyor. Serbest oyunlarından çok, grekoromen oyunları tercih ediyor. Favori oyunu şark kündesi. Patates ve kolayı çok özledim, demiş. Kübalı bir rakibi var. O yüzden gümüşte kalabilir.

GÜREŞ (Grekoromen, 66 kg)

ŞEREF EROĞLU (29)

Türk güreşçileri arasında kündeyi seven kalabalık bir topluluk var. Eroğlu da onlardan biri. Rakipleri de artık öğrenmiş, kündesini yememek için Eroğlu’nun altında kalmamaya bakıyorlar. Altı Avrupa Şampiyonluğu ve bir Dünya Şampiyonluğu var.

JUDO (66 kg)

BEKTAŞ DEMİREL (28)

Çok sert bir tekniği var. Tekmelerini çok iyi kullanıyor. Geçmişte bir dünya şampiyonluğu kazanmıştı. Bu yıl da Avrupa Şampiyonu oldu. Form durumu çok iyi. Otoritelere göre finale kadar çıkar diye düşünülüyor. Altın da alabilir.

BRONZ: 9

BOKS (60 kg)

SELÇUK AYDIN (21)

Orhan Ayan, olimpiyatlarda boks dalında Türkiye’yi temsil edecek kafile için, ‘Bu aslında 2008’in takımı’ diyor. Bronz madalyaya ulaşması bile büyük bir başarı olur. Yine de çoğu kişiye göre yüksek kondisyonu sayesinde şansı var.

BOKS (69 kg)

BÜLENT ULUSOY (26)

8 yaşından beri dövüşüyor. Altın madalya için çok hırslı. Türk boks kafilesinin en tecrübeli sporcusu. Otoritelere göre genç Türk boksçular bronza ulaşırlarsa bile başarı ama Bülent’in mazereti yok en az bronz almalı.

HALTER (48 kg)

NURCAN TAYLAN (21)

Daha çok genç ama şimdiden Avrupa şampiyonluğu ve dünya üçüncülüğüne ulaşmış durumda. Bir Taylandlı bir de Çinli var en ciddi rakipleri olarak. Daha ilk olimpiyatı, onun için çok ciddi bir tecrübe olacak.

HALTER (56 kg)

SEDAT ARTUNÇ (28)

Yıllardır Halil Mutlu’nun gölgesinde kalmasına karşın son üç sezonda tekrar çıkış yaptı. 2002’de dünya ikincisi, 2003’te Avrupa ve dünya ikincisi oldu. Eğer silkmede en iyi derecesi 155 kilo veya üzerinde kaldırırsa kürsüye çıkar.

HALTER (77 kg)

REYHAN ARABACIOĞLU (23)

2001 Dünya Şampiyonası’nda onu herkes jöleli saçlarıyla izledi. Geçen yıl dünya klasmanında ilk sırayı üç rakibiyle paylaşıyordu. Bulgar asıllı sporcu, bu yıl çok fazla yarışmadı ama geçen yılki 365 kiloluk toplam derecesini tekrarlarsa kürsüye çıkabilir.

GÜREŞ (Grekoromen, 96 kg)

MEHMET ÖZAL (26)

Çok ağır bir sitili var. Yere sağlam basıyor, savunması çok kuvvetli. Rakiplerinin en çekindiği yanı Özal’ın tek saltosu. Dünya şampiyonluğu da olan güreşçimizin şu dönemde form grafiği oldukça iyi. Gümüş ya da altın da alabilir.

GÜREŞ (Grekoromen, 55 kg)

ERCAN YILDIZ (30)

Kilosuna göre minderde çok hızlı hareket ediyor. Minder dışında da takımın motivasyonuna katkısı çok fazla. 2 dünya şampiyonluğu var. Bronzun üstüne de çıkabilir.

JUDO (48 kg)

NEŞE ŞENSOY YILDIZ (30)

Olimpiyatlara hazırlanırken, birçok ülkeden sporcuların katıldığı toplu çalışma kamplarına katıldı. Otoritelerin orada edindiği izlenimlere göre kürsüye çıkması kesin. Ama bronz ama gümüş ama altın...

TEKVANDO (80 kg)

BAHRİ TANRIKULU (24)

Tekvandodaki tek temsilcimiz. Dünya ve Avrupa şampiyonlukları var. Tecrübesi madalya alması için yeterli. Form ve kondisyon grafiği üst seviyede.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!