A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2013 09:57
İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvasının 8. turunda, Rus Peter Svidler'i beyazlarla yenen Rus Vladimir Kranmik liderlerle arasındaki puan farkını 1'e indirdi.
Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçı yapacak oyuncuyu belirleyecek turnuvanın 8. turunda, tek berabere biten oyun, liderliği elinde tutan iki satranççı, Norveçli Magnus Carlsen ile Ermeni Levon Aronian arasında oynanan parti oldu. Carlsen'in beyazlarla oynadığı karşılaşma yaklaşık 1 saat sürdü.
Turnuvaya kötü bir başlangıç yapan İsrailli Boris Gelfand bugün üzerindeki şanssızlığı atarak turnuvadaki ilk galibiyetini alırken, Ukraynalı Vasily İvançuk ise kendisine tanınan süre içinde gerekli hamle sayısını tamamlayamadığı için turnuvada 3. kez zamandan kaybetti. Gelfand siyahlarla oynadığı karşılaşmada Azerbaycanlı Teymur Recepov'u iyi bir oyunla mağlup ederken, İvançuk ise siyahlarla oynadığı karşılaşmada Rus Aleksandr Grisçuk'a yenildi.
Turnuvada 7. turda galibiyeti son anda ellerinden kaçıran iki oyuncu arasındaki oyunda, Gelfand'ın yaptığı teorik yenilik Recepov'a karşı kazanmasında önemli bir rol oynadı.
Recepov'un 1.c4 hamlesinin ardından oyun İngiliz açılışında 6...Vb6 hamlesiyle başlayan dünyadaki önemli satranç bilgisayar programlarının siyahlarla en çok tercih ettiği varyanta girildi.
Oyundaki kritik hamleyse Gelfand'ın yaptığı 13...e5 hamlesi oldu. Gelfand basın toplantısında beyazın g2'deki filini hapsetmesine ve b3'teki atının gidebileceği kareleri kapatarak bu atı anlamsız bırakmasına imkan veren bu hamlenin bu pozisyonda yapılacak en iyi hamle olduğunu söyledi.
Bu pozisyondan sonra ne yapacağını ve nasıl oynayacağını bildiğini kaydeden Gelfand, bu durumda beyazın belki de oyunu kaybetmeyebileceğini ancak yine de avantajı nötralize etmek için bir yol bulması gereken tarafın beyaz olduğunun vurguladı.
Recepov da 13...e5 hamlesinin daha önce görüldüğünü 14.c5 dxc5 15 Fxc5 exf4 16 Vd2 fxg3 17.Fd6 Vb6 18.0-0-0 hamlelerinden sonra beyazın e5 tehdidiyle inisiyatifi ele geçirdiğinin bilindiğini söyledi. Gelfand'ın bulduğu yenilik 14...b6 hamlesinden sonraysa durumunun kendisi için çok kritik bir hal aldığını kaydetti.
Recepov 18...Va3 hamlesinden sonra durumun kendisi için çok güçleştiğini belirtti. Bilgisayar analizleri beyazın 20. hamlede Fg5 yerine 20.Vb5 ile eşitliği yakalayabileceği yönündeydi.
Oyunun bundan sonraki kısmında siyahın, beyazın savunmasının arkasına sızan aktif aletleri ve beyazın b3 ve g2'deki işe yaramaz durumdaki hafif aletleri ile e4 ve c3'teki zayıf piyonları siyahın oyunu kazanmasında önemli rol oynadı.
Kramnik, Svidler karşılaşmasında ise Grünfeld savunmasının çok bilinen kırışmalı varyantına girildi. Oyunda merkezdeki piyon çoğunluğu ve daha aktif şahı sayesinde oyun boyu hafif bir inisiyatifi elinde tutan Kramnik, siyahın yaptığı birkaç hafif hatayı iyi değerlendirerek oyunda daha aktif bir konum ve şah kanadında alan avantajı elde etti. Kramnik'in şahını rakibinin piyon çokluğu bulunan vezir kanadında tutması da rakibinin bu kanatta piyonlarını kullanmasını güçleştirdi.
Oyuncular tam olarak siyahın açılışta nerede hata yaptığını belirleyemezken bilgisayar analizleri, siyahın 19...Kdc8 yerine 19...Kac8 oynamasının daha iyi olduğunu, 26...Kc8 ile de eşitliği koruyabileceğini gösterdi. Bilgisayar analizleri, oyunda oynanan 26...Kg8 hamlesinin ardından ise beyazın hafif bir avantaj ele geçirdiği yönündeydi.
Turnuvada 8. tur sonunda puan durumu şöyle:
1-2 Carlsen, Aronian (5,5 puan), 3 Kramnik (4,5 puan), 4 Grisçuk (4 puan), 5-6 Gelfand, Svidler (3,5 puan), 7 Recepov (3 puan) 8 İvançuk (2,5 puan)
Ondört tur üzerinden oynanan turnuva 1 Nisan'da sona eriyor. Turnuvada eşit puanda birincilerin çıkması durumunda, Anand'ın karşısına çıkacak satranççı, 2 Nisan'da yapılacak eşitlik bozma maçıyla belirlenecek.