Güncelleme Tarihi:
Olin Edirne Kulübü Genel Menajeri Serdar Yiğitsoy, TBF’nin “yerinde bir karar” aldığını belirterek, “Bizim gibi küçük bütçeli takımların, ligde daha iyi sonuçlar alabilmesi için çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kuralın özellikle küçük bütçeli takımlar için yararlı olacağına inandığını dile getiren Yiğitsoy, “Yerli oyuncuların sayıca az ve ücreti yüksek olmasından dolayı dar bütçeli takımlar sıkıntı yaşıyordu. Bu açıdan çok faydalı olacak. Ayrıca yerli oyuncular süre almak için daha çok antrenman yapıp, daha çok mücadele verecekler” diye konuştu.
TOFAŞ Başkanı Efe Aydan da kararın netleşmediğini ve gelecek hafta yapılacak toplantıda kulüplerin görüşlerinin alınacağını hatırlatarak, kararı en çok Avrupa kupalarında mücadele eden takımların desteklediğini kaydetti.
“Alınacak karara göre mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Aydan, “Karar ne olursa olsun biz kesinlikle genç oyunculardan vazgeçmeyeceğiz. Onlara yatırımımız devam edecek. Zaman zaman genç oyuncuları oynatıp kazanmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Aydan, genç oyuncuların daha fazla süre alabilmesi, tecrübe kazanmaları için TBF’ye bazı önerilerinin bulunduklarını dile getirdi. Türk basketboluna yeni yetenekler kazandırmaya yönelik yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Aydan, “Bu konuda gelişim liginin oluşturulması, burada genç oyuncuların oynatılması için girişimlerimiz var” diye konuştu.
Trabzonspor Medical Park Kulübü Başkanı Abiş Hopikoğlu da yabancı kontenjanı konusundaki değişiklikten memnun olduklarını kaydetti.
Yabancı oyuncu sayısının artmasının, Türk basketbolunun gelişimine katkıda bulunacağını anlatan Hopikoğlu, “2 yıl sürenin konulmasını da olumlu buluyorum. Şayet riskler oluşursa, 2 yıl sonunda yeni düzenlemelerde yapılabilecek” dedi.
Yerli oyuncuların da bu düzenlemeden fayda göreceğini belirten Hopikoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yetenekli yabancı oyuncular, Türk oyuncuların gelişimine de katkı sunacaktır. Yeni düzenleme ile kulüplere, mecburiyetten değil de yeteneklerinden ötürü oynatabilecek oyuncu havuzu oluşacak. Yabancı sınırlaması kulüpleri zor durumda bırakıyordu. Takımların, yeteneklerinden ziyade, mecburiyetten ötürü oynatmış olduğu oyuncular da vardı. Bu düzenleme hem kulüplerin önünü açmış olacak hem de takım içerisindeki rekabet ortamını da arttırmış olacak.”
Pınar Karşıyaka Başantrenörü Ufuk Sarıca, son yıllara kulüpler bazında şanssızlıklar ve milli takımdaki yansımalarına bakıldığında böyle bir revizyona gidilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Bir takım şartlar değişti ama Türk oyuncuların mutlaka devrede olması gerektiği bir pozisyondayız” diyen Sarıca, “Yerli oyuncuların biraz daha sorumluluk alarak, bu işe daha fazla gireceklerini düşünüyorum. Zaten iki senelik bir sınırlama koyuldu. Umarım hem milli takım hem de bizim basketbolumuza olumlu yansımaları olur” dedi.
Eski kuralın yurt dışında bazı sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Sarıca, “Yurt dışında daha fazla yabancı ile oynuyorsunuz, burada oynayamıyorsunuz. Bunun dışında maçın içerisindeki değişiklikleriniz satranç hamlelerine dönüyordu. Çünkü rotasyonu ona göre ayarlıyorsunuz. Düzenleme olumlu olacaktır. Genç oyuncular, zaten oynayacaksa yine çok çalışarak her şartta kendilerini gösterirler ve oynarlar” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi (TKBL) takımlarından Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ise asbaşkan Hikmet Avşar, uygulamanın kadınlar liginde de geçerli olmasını istediklerini söyledi.
Yabancı sayısındaki artışın rekabet açısından yararlı olacağını ifade eden Avşar, “Türk oyuncuların fiyatları çok yüksek. Bu kararla ücretler, normal seviyelere inecektir. Biz, yabancı sınırlamasının tamamen kaldırılmasından yanayız” dedi.
Bir diğer TKBL ekibi Kayseri KASKİ’nin başkanı Ömer Yağmur ise “Biz kulüp olarak kadınlar liginde mevcut sistemin devamından yanayız, değiştirilmesini istemiyoruz” dedi.