Güncelleme Tarihi:
Eski Yugoslavya'dan ayrılarak, bağımsız bir devlet olan Bosna Hersek, her ne kadar 1992 yılında FIFA ve UEFA'ya üyelik başvurusu yapmış olsa da ülke de devam eden savaş nedeniyle Bosna Hersek Futbol Federasyonu'nun başvuruları uzunca bir süre bekletildi.
FIFA'ya 1996, UEFA'ya ise 1998 yılında kabul edilen Bosna Hersek Futbol Federasyonu, tıpkı devlet yönetimi gibi "üç başlı" bir yapıya sahipti. Anayasa'da "kurucu ulus" olarak tanımlanan Boşnak, Sırp ve Hırvat'ın dönüşümlü olarak federasyon başkanlığı görevini yürütüyor olması, bir zaman sonra FIFA için sorun teşkil etmeye başladı. Bosna Hersek Futbol Federasyonu, FIFA'nın uyarılarını uygulamayınca, 1 Nisan 2011 tarihi itibarıyla uluslararası müsabakalardan men edildi.
FIFA'nın bu kararı adeta "futbol ile yatıp futbol ile kalkan bir ülke" olan Bosna Hersek'in vatandaşlarını üzdü. FIFA, "üç başlılık" sorunu mevzuat ile değiştirilene dek, başkanlık görevini eski Yugoslavya'nın efsanevi futbolcusu ve teknik direktörlerinden olan İvitsa Osim'in yürüteceği Normalleştirme Komitesi'ni atadı.
Normalleştirme Komitesi'nin görev süresi dolunca Bosna Hersek futbol tarihindeki en önemli gelişmelerden biri yaşandı ve Elvedin Begiç, Bosna Hersek Futbol Federasyonu'nun ilk "tek başkanı" seçildi. Begiç'in federasyon başkanlığına seçilmesiyle, Bosna Hersek'in önündeki hukuki engeller de sona erdi.
Dört büyük turnuva kaçırdı
Bosna Hersek A Milli Futbol Takımı, son 10 yıl içerisinde, dört büyük turnuvada boy gösterme hakkını son anlarda kaçırarak, taraftarlarını hayalkırıklığına uğrattı. 2004 Avrupa Şampiyonası'na katılmayı sadece bir gol farkı ile kaçıran, son maçta Sırbistan-Karadağ'a mağlup olduğu için 2006 Dünya Kupası'na katılamayan ve 2010 Dünya Kupası ile 2012 Avrupa Şampiyonası Play-Off turlarında iki kez Portekiz ile karşılaşan ve ikisinde de elenmekten kurtulamayan Bosna Hersek, adeta "şeytanın bacağını kırarak" 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu'nu lider tamamlayarak Brezilya'ya gitme hakkı kazandı.
Bosna Hersek A Milli Futbol Takımı, FIFA'ya kabul edildiği 1996 yılında 152'nci sırada yer alırken, kısa sürede tam 136 basamak yükselerek, FIFA'nın, geçtiğimiz günlerde açıkladığı milli takımlar sıralamasında 16'ncı sırada kendisine yer buldu.
Soykırımdan kurtulan milli futbolcular
Bosna Hersek A Milli Futbol Takımı'nda forma giyen ve bugün dünya genelinde üne sahip birçok milli futbolcu, Bosna savaşı sırasında yaşanan soykırım ve katliamlardan sağ kalabilmek için evlerini terk etmek zorunda kalan ailelerin çocuklarından oluşuyor.
Milli futbolcu Vedad İbişeviç, Bosna savaşının başladığı yıllarda, ailesiyle birlikte, ülkenin doğusunda büyük katliamların yaşandığı Vlasenitsa şehrinden kaçarak hayatta kalmayı başaran ender kişilerden biri...Bugün, Almanya Bundesliga ekiplerinden Stutgart'ın formasını giyen İbişeviç, mültecilik günlerinde futbola başlarken, Brezilya yolunda Litvanya maçındaki tek golü atarak ülke tarihine geçti.
İbişeviç'in yanı sıra, bugün milli formayı taşıyan Miralem Pyaniç Tuzla'dan, milli kaleci Asmir Begoviç Trebinye'den, Seyad Salihoviç Zvornik'ten, Haris Medunyanin ise Saraybosna'dan savaşı sırasında, evlerini terk ederek diğer ülkelere sığınan mülteci ailelerin çocukları olarak dikkati çekiyor.
Hepsi yurtdışında forma giyiyor
Bosna Hersek A Milli Takımı futbolcularının tamamı ise Avrupa'nın farklı liglerinde forma giyiyor. Son dönemde milli takımda en fazla forma giyen oyuncular ve oynadıkları kulüpler şöyle:
Asmir Begoviç (Stoke City), Emir Spahiç (Bayer Leverkusen), Ermin Biçakçiç (Eintracht Braunschweig), Avdiya Vrşayeviç (Hayduk Split), Seyad Salihoviç (Hoffeinheim), Ervin Zukanoviç (Gent), Mensur Muyca (Freiburg), Elvir Rahimiç (CSKA Moskova), Miroslav Stevanoviç (Elche), Miralem Pyaniç (Roma), Zvjezdan Misimoviç (Guizhou Renhe), Adnan Zahiroviç (Bochom), Senad Luliç
(Lazio), Seniyad İbriçiç (Kayseri Erciyesspor), Haris Medunyanin (Gaziantepspor), Edin Vişça (İstanbul Büyükşehir Belediyespor), İzet Hayroviç (Grasshopper), Vedad İbişeviç (Stuttgart), Edin Dzeko (Manchester City).
“Bosna'dan öğrenecek çok şeylerimiz var”
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Bosna Hersek'in 2014 Dünya Kupası'na doğrudan katılma hakkı kazanmasına sevindiklerini, ancak aynı gece Türkiye'nin Hollanda'ya mağlup olarak Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetmesine üzüldüğünü söyledi.
“Ben hep diyorum, bizim de Bosna'dan öğrenecek şeylerimiz var. Yaşam tarzı ile alakalı, modernite ile alakalı, gelenek ve modernitenin uyuşması ile alakalı, bunun da ötesinde sanat ve sporda bizim Bosna'dan öğreneceklerimiz var" diyen Büyükelçi yıldız, "Ben, Bosna'nın, ortalama spor kalitesinin bizden çok daha iyi olduğunu düşünüyorum, sanatta da öyleler. Dolayısıyla ben bunu bekliyordum zaten. Bu, bosna Hersek'in yurt dışında oynayan sporcularından da görülüyor. Darısı başımıza" ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek A Milli futbol Takımı'nın Brezilya'da iyi sonuçlar elde edeceğine inandığını belirten Yıldız, "Tabiki biz onları destekleyeceğiz, onlar da bizi temsil etmiş olacaklar" dedi.