Güncelleme Tarihi:
VALİ ALTIPARMAK: KULELERDE RİSK YOK
Kulelerin stabil bir noktada olduğu için risk görülmediğine işaret eden Vali Altıparmak, yakın bir gelecekte Erzurum'un tekrar 'o muhteşem kulelerine kavuşacağını' sportif faliyetlere yeniden başlanılacağını bildirdi.
Vali Ahmet Altıparmak, atlama kulelerinin zemin etüdünde heyelana ilişkin en ufak bir beyan olmadığına işaret ederek, "Malesef atlama kulelerinde toprak kayması nedeniyle üzüntülü bir olay yaşadık. Malesef neyin tetiklediğini bilmediğimiz, ancak teknik raporla anlaşılabilecek bir heyelan yaşadık. Bunun sonunda pistlerimiz büyük oranda zarar gördü ve şu anda kullanılamayacak durumda. Bu tür bir çalışmada zemin etütü olmadan böyle bir tesis yapılmaz. Dolayısıyla bunda hiç kimsenini endişesi olmasın. Zemin etütünde heyelana ilişkin olarak en ufak bir beyan olmadığı gibi bir risk de gösterilmiyor. Bu çalışmalar neticesinde teknik heyetin bize belirttiğine göre, kulelerde ve otelde şu an risk yok. Ancak risk olmadığı halde otel derhal boşaltıldı. Şu anda da oralarda hiçbir kimse yok" diye konuştu.
HEYELAN 3 GÜNDE OLDU
Teknik heyetin hazırlayacağı jeoteknik rapora göre yol haritası hazırlayacaklarını ifade eden Vali Ahmet Altıparmak, sonraki aşamada zeminde bir kayma olup olmayacağı yolunda bir teknik rapor verileceğini bildirdi. Ne kadar zararın oluştuğunu belirlemek için 'tespit davası' başlatacaklarını anlatan Vali Altıparmak, müfettişlerin de idari anlamda inceleme yaptığını belirtti. Vali Altıparmak, şunları söyledi:
"Heyelan üç günlük bir süre içinde gerçekleşti. Sesler, çatlaklar, arızalar hissedilince tedbir alındı. Arkasından açıklıklar büyüdü. Hepimize geçmiş olsun. İnşallah en kısa zamanda bunun altından kalkarak Erzurum tekrar o muhteşem kulelerine kavuşur ve oradaki o sportif faliyetleri en güzel şekide gerçekleştiririz. Prestij anlamında biz geçen seneden beri yüksek irtifa ile bir çalışma başlattık. Bu çerçevede de dünyada bulunan atlama takımlarını davet ettik. Fin takımı gelecekti mesela. Ama onlar gelmeden böyle bir olay olması ister istemez programı iptal ettirdi. İnsanlar atlıyor diye buralarda böyle bir zarar oluşmaz. O güvenliği gerekli tedbiri almadan zaten sporcuyu oraya sokamazsın."
MÜTEAHHİT FİRMA, 15 YIL TESİSLERE KEFİL
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, kayakla atlama kulelerinin toplamda 94 milyon liraya mal olduğunu anımsatarak şöyle konuştu:
"Amacımız Erzurum'u ve Türkiye'yi bir an önce proje çalışmalarını bitirip hukuki prosedürleri tamamlayıp atlama kulelerine tekrar kavuşturmak. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda idari ve teknik anlamda soruşturmaları hızlı bir şekilde tamamlayıp, meydana gelen olayla ilgili varsa bir sorumluluk sonucu almak. Bugün ben ve 7 kişiden oluşan teknik ve teftiş ekibi Erzurum'da gerekli çalışmaları başlattık. Genel ihale yapılanması içinde bir madde var. Müteahhit firma 15 yıl tesislerde meydana gelecek zarar ziyana kefil durumda. Ancak yapımdan kaynaklanan hatalar ve eksikliklerle alakalı bu madde."
PROF. DR. MOLLAMAHMUTOĞLU: HEYELANI İNKLİNOMETRELERLE İZLEYECEĞİZ
Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, atlama kuleleri raporunda 'güçlü' ya da 'zayıf' zemin diye bir tanım olmadığını, heyelanın yapılaşma sonrası meydana geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu "Gözlemlerimizi ve arazi çalışmalarını birleştirerek bilimsel bir rapor hazırlayacağız. Alanı boş bırakmayıp fiziksel gözlem yapacağız. Çeşitli noktalara inklinometreler yerleştirerek hareketin olup olmadığını, varsa bunun için önlem alınması gerektiğini de bu arada yapacağız" dedi.
MHP'Lİ KAYA: ELEŞTİRDİM, GÖZALTINA ALINDIM
Öte yandan MHP Erzurum İl Başkanı Zekai Kaya, 2011 Kış Oyunları için yapılan harcamalar ve yatırımlara yönelik eleştirileri nedeniyle bir akşam üzeri gözaltına alındığını ve ifade verdiğini söyledi. Sosyal medyada görüşlerini açıklayan Zekai Kaya, şöyle dedi:
"Sırf eleştirdiğimiz ve gerçekleri konuştuğumuz için gözaltına alındığımız ve tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildiğimiz o günleri hiç unutmadık. Tesislerin temelinde yolsuzluk var, hırsızlık var, ihmal var, kusur var. Umuyoruz ki; yargı aynı hamleyi bu kez gerçek sorumlular için yapar. Temeli sağlam olmayan hiçbir şey ayakta kalmaz. Tıpkı atlama kuleleri gibi. '2011 tesislerinden pis kokular geliyor' derken, sadece yolsuzluğu, arsızlığı ve hırsızlığı kast etmemiştik. Biz aynı zamanda bu yatırımların istismar edildiğini, kusur ve ihmallerle karşı karşıya bırakıldığı ifade etmiştik. Yetkili kişi ve kurumları göreve çağırmış; hatta Sayıştay müfettişlerine bile çağrıda bulunmuştuk. Atlama Kulelerinde bugün oluşan içler acısı manzara, aslında bizim ne kadar haklı olduğumuzu gözler önüne serdi. Dolayısıyla temeli bozuk olanlar ve temelsizler, arsızlar, hırsızlar ve yolsuzlar bu manzarayı çok iyi analiz etsinler. Atlama Kulelerindeki göçükten sadece ilgili yüklenici firma değil, gerçekleri bilerek ve isteyerek görmeyen ve gördüğü halde dile getirmeyen herkes sorumludur."