Celal Demirbilek
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2009 00:00
1- Chaltu Girma Meshesha ’Sultan Haydar’ ve Shimelis Girma Legese ’Selim Bayrak’ oldu ve IAAF’ın izini olmadan "korsan" yarıştı.
2- Türk vatandaşı yapılan bu iki Etiyopyalı ile bir Güney Afrikalı atlet olan Karin Mey için verildiği iddia edilen 1 milyon dolar para nereye gitti?
ATLETİZMDE yılın uluslararası
transfer skandalı... Pekin 2008 Olimpiyatı öncesi Gençlik ve
Spor Genel Müdürlüğü’nün (GSGM) bir milyon doları gözden çıkarıp gizli bir operasyonla Türk vatandaşı yaptığımız Etiyopyalı atletler
Chaltu Girma Meshesha (Sultan Haydar) ve
Shimelis Girma Legese’yi
(Selim Bayrak) ülkesinin ve IAAF’ın bilgileri ve izinleri olmadan olimpiyat ile Avrupa şampiyonalarında
"korsan" yarıştırdığımız ortaya çıktı.
Dönemin GSG Müdürü
Mehmet Atalay’ın Türkiye Atletizm Federasyonu’ndan
"Olimpiyatlarda madalya alacak devşirme sporcular istiyorum" talimatı ile harekete geçildi. Etiyopya’dan federasyonlarının bilgileri olmadan,
Süreyya Ayhan’ın yerine 800 metre 2005 Afrika Gençler Şampiyonası üçüncüsü
Chaltu Girma Meshesha ile Avrasya Maratonu 15 kilometre birincisi
Shimelis Girma Legese Türkiye’ye getirildi. İki atlet yıldırım hızı ile Türk vatandaşlığına geçirilirken, isimleri de
Sultan Haydar ile
Selim Bayrak olarak değiştirildi ve Etiyopya izlerini silme yoluna gidildi.
Etiyopya harekete geçti
O gün bu iki Etiyopyalı devşirme atletin transfer haberi
HÜRRİYET’in manşetine
"1 milyon dolarlık kumar" başlığıyla yansıdı. Olimpiyat öncesi
Selim Bayrak’ın Avrupa 10.000 metre kupasını kazanması, Avrupa 23 yaş altı kros yarışmalarındaki üçüncülüğü, ardından Pekin Olimpiyatı’nda 10.000 metrede elde edilen 12’ncilik ve son olarak da 10 gün önce Torino’da yapılan Avrupa Salon Şampiyonası’nda 3000 metrede kazanılan beşincilik ile her şey buraya kadar güzel gitti.
Rızaları olmadan isimleri değiştirilen sporcularının uluslararası başarılarını izleyen Etiyopya Atletizm Federasyonu bombayı patlatı verdi. Etiyopya Atletizm Federasyonu Genel Sekreteri
Adam Tadesse imzalı belgede yazılanlar büyük bir skandalı ortaya çıkardı.
Tadesse’den sert uyarıİşte Federasyon Genel Sekreteri
Tadesse imzalı belgede yazılanlar:
"Shimelis Girma Legese ile Chaltu Girma Meshesha Etiyopya Atletizm Federasyonu’nun atletleri olup, Muger ve Prision kulüplerinin lisanslı sporcularıdır. Bu atletler birçok kez uluslararası ve kıtalararası yarışmalarda Etiyopya’yı temsil etmişlerdir. Etiyopya Atletizm Federasyonu’nun atletlerini, Türkiye Atletizm Federasyonu da dahil, hiçbir ülkeye satma niyeti yoktur.
Umarız ki, Türkiye Atletizm Federasyonu, dünya atletizm sporunu düzenleyen birim olan IAAF’ın çatısı altında çalışıyordur.
Bu nedenle, Etiyopya Atletizm Federasyonu’nun bilgisi haricinde, çıkarlarına karşı girişimde bulunulursa Etiyopya Federasyonu konuyu uluslararası arenaya taşımakla yükümlü olacaktır."
1 milyon dolar ne oldu? İşte Etiyopya Federasyonu Genel Sekreteri’nin bu belgesinden sonra gözler bu skandalda başka bir noktaya odaklandı. Türk vatandaşı yapılan bu iki Etiyopyalı ile bir Güney Afrikalı atlet olan
Karin Mey için verildiği iddia edilen 1 milyon dolar para nereye gitti? Etiyopya Federasyonu,
"Bu iki atlet Etiyopya Federasyonu’nun sporcularıdır" demekle bu transferin bilgileri dışında gerçekleştiğini vurgularken, yetkililerin 1 milyon doların ne olduğunu açıklamaları da gerekiyor. Bu gelişmeler ışığında o günlerde bu iki Etiyopyalı atletin Türk vatandaşı yapılma operasyonunun neden gizli sürdürüldüğü de ortaya çıkmış olacak.
Selim Bayrak:
Daha önce Etiyopya adına da yarıştım
E
TİYOPYALI Shimelis Girma Legese, geçen yıl Türk vatandaşlığına geçirilince ’Selim Bayrak’ adını aldı.
Fenerbahçe Kulübü sporcusu olan Selim Bayrak, kendisinin yarışması konusundaki prosedürün nasıl çözüldüğünü bilmediğini söyledi. Daha önce ülkesi Etiyopya’da Muger Kulübü sporcusu olduğunu belirten Selim Bayrak, "Türkiye’ye gelmeden önce Etiyopya adına yarıştım. Türk vatandaşlığına geçince yarışma kurallarına ilişkin yönetmeliklerle ilgili bir sorun olup olmadığını bilmiyorum" dedi.
IAAF kurallarına göre 3 yıl gerekiyorULUSLARARASI Atletizm Federasyonları Birliği’nin (IAAF) kurallarına göre vatandaşlık değiştiren bir atlet, 3 yıl dünya şampiyonası, olimpiyat, bölgesel veya kıtalararası yarışmalara katılamıyor. IAAF’ın uluslararası yarışma kurallarıyla ilgili maddelerin 5’incisi vatandaşlık ve vatandaşlık değiştirmeyi içeriyor. Kural 5 şöyle diyor:
1- Uluslararası müsabakalarda ülkeler sadece vatandaşı atletlerince temsil edilebilir.
2- Uluslararası müsabakalarda bir ülkeyi temsil eden atlet başka bir ülkeyi temsil edemez. Ancak aşağıdaki istisnalar dışında:
a- Bir ülkenin diğer bir ülkeyle birleşmesi.
b- Bir ülke kurulması veya uluslararası arenada yeni tanınması.
c- Yeni bir ülke vatandaşı olan atlet bu durumda, bu ülkeyi üç yıl boyunca temsil edemez. Yalnız bu üç yıl süresi aşağıdaki hallerde kısaltılabilir ya da tamamen iptal edilebilir:
i- İki ülkenin karşılıklı anlaşması ile süre 1 yıla indirilebilir.
ii- Çok istisnai durumlarda konsey, süreyi kısaltabilir ya da kaldırabilir.