Güncelleme Tarihi:
1993’te Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu, Korhan Yamaç. 1995’te Mardin’de bir operasyona giderken mayına basıp sağ bacağını kaybetti... Teğmendi. 2004’te yüzbaşı olarak askerlikten emekli olma kararı alırken, yüzbaşıydı. Gazi Korhan Yamaç, bugün albay rütbesi taşıyor. Bacağını kaybetmeden önce de atıcılık sporu yapıyordu.
50’DEN FAZLA MADALYASI VAR
Bırakmadı ve üst üste 4 olimpiyata giden ilk paralimpikçimiz oldu.
Elbet kolay olmadı: “Ayağımı kaybettikten sonra zorlandım. Ama bacağımı kaybettikten sonra askerliğe ve spora yeniden döneceğimi öğrenince çok sevindim. Protez taktıktan sadece bir ay sonra Türkiye şampiyonu oldum.”
2004’ten beri tüm olimpiyatlara katıldı: “2004’te 1 altın ve 1 bronz kazandım. Bunlar paralimpikte kazandığımız ilk madalyalardı. 2012’de ise, gümüş aldım. Dünya dahil, 50’den fazla uluslararası madalyam var.”
Generallik hedefi ortadan kalkınca olimpiyat şampiyonluğunu hedefliyor ve ulaşıyor. Peki ne için?
“Ben mermileri şöhret olmak için atmıyorum.”
“Şehit arkadaşlarım ve gaziler için bayrağımız dalgalansın diye. Bu ülkeye hizmet eden doktorlar için de öğretmenler için de aslında...”
ACILARI DA KONSANTRASYONLA YENDİM
ATICILIK yüksek konsantrasyon gerektiriyor. Hastanede çektiğim acıyı da konsantrasyonla aştım. 1 milimlik hata hedefi vuramamak demek. 50 metreden bir saat ekranı kadar hedefi vurmanız gerekiyor. 2 saatte 60 mermiyi yüksek konsantrasyonla atmanız lazım.
E-POSTAYLA GELEN ŞAMPİYON
RİO Olimpiyatları’nda kanoda da ilk kez temsil edileceğiz. Bu başarıyı da Letonyalı Lasma Leipa’ya borçluyuz. Lasma’nın ay yıldız adına yarışmasının ilginç bir öyküsü var. Ülkesindeki olanakların yeterli olmaması nedeniyle Türkiye Kano Federasyonu’na e-mail atarak, “Türkiye adına yarışmak istiyorum” der. Hikaye, olimpiyata kadar uzanır. Federasyon Başkanı Sami Mengütay, “Transfer ücreti ödemedik. Letonya Fedarasyonu, hiç zorluk çıkarmadı” diyor.
BiR KANALIMIZ BiLE YOK
Lasma’nın kano sporunun memlekette gelişmesi için de model olduğunu söylüyor Sami Mengütay: “Olimpiyat ve dünya şampiyonlarını geride bırakarak Avrupa Şampiyonu oldu.” Mengütay’ın bir isteği var: “Kano olimpiyatta 48 madalya veren bir spor, ama bizim bir kanal parkurumuz bile yok. Yurt dışına gitmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda yatırım yapılmalı.”