Güncelleme Tarihi:
Basketbola benzeyen, ancak kendine özgü potası (korf) ve oyun kurallarıyla oldukça farklılık arz eden korfbol, Türkiye'de kısa sürede toplumun birçok kesiminde oynanmaya başladı. 20. yüzyılın başlarında Hollandalılar'ın geliştirdiği korfbol, Türkiye'de ilk olarak üniversitelerde oynanmaya başlandı. Faaliyetlerini, Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu'nun bünyesinde sürdüren korfbol, gelişim sürecini tamamlamak üzere.
Enver Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonlarının temel amacının, bünyelerindeki spor dallarının Türkiye'de tanınıp yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu söyledi. Bu kapsamda, kulüpleşme, lisanslı sporcu sayısını artırma ve mevzuatlarını hazırlama gibi çalışmalar yaptıklarını belirten Oral, “Belli bir aşamaya geldikten sonra da 'Bu, federasyon olabilir' diye karar veriyoruz. Şu anda korfbol o aşamaya gelmek üzere” diye konuştu.
Korfbolun Türkiye'de çok sevildiğine dikkati çeken Enver Oral, “Özellikle üniversitelerde büyük rağbet görüyor. Korfbol oynayan öğrenciler de mezun olduklarında gittikleri yerlerde bu sporu yayıyor. Geçen sene ilk defa lig oynattık, bu yıl da ligler devam edecek” ifadelerini kullandı.
Enver Oral, iyi bir milli takım kurmak için Belçika'nın önde gelen bir antrenörüyle anlaştıklarını belirterek, “Hocamız, buradaki antrenör ve hakemlerimizi de eğitiyor. Korfbol altyapısını iyi oluşturduk, giderek büyüyor” dedi.
A Milli Takım'ın, ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası finallerinde gruplardan çıkmayı başardığına dikkati çeken Oral, “Genç Milli Takımımız da üst düzeyde oluştu. Uluslararası Korfbol Federasyonu, gelişimimizi çok beğeniyor. Korfbolda en fazla gelişen ülke, Türkiye” diye konuştu.
Esasında bir salon sporu olan korfbolun, çimde ve plajda da oynandığını belirten Oral, “Biz ilk defa geçen yıl Didim'de uluslararası bir korfbol şampiyonası gerçekleştirdik. Katılım oldukça iyiydi ve Avrupa Korfbol Federasyonu yetkilileri, memnuniyetlerini dile getirdi. Önümüzdeki yıl organizasyonu daha da büyüterek yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Korfbol nasıl bir spor?
Kadın ve erkek sporcuların karma olarak yer aldığı korfbolda takımlar 8'er sporcudan oluşur. Korfbolda amaç, rakip takımın potasına (korf) topu atarak sayı elde etmektir. Yüksekliği 3,5 metre olan korfun etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkanı vardır ve korfun arkasında da oyun devam eder. Takım çalışması gerektiren korfbolde, topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez. 40x20 metre uzunluklarındaki oyun sahası, hücum ve defans bölgesi olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki sayıdan sonra takımlar bölge değiştirir; defans oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçer. Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir ve bir kişiye karşı iki kişi savunma yapamaz.