Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Kadın ve Spor Komisyonu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, "Bu kongrede (SportAccord) kendimizi ne kadar çok ve iyi anlatabilirsek, Türk sporu ve turizmi açısından o kadar iyi geri dönüş alabiliriz" dedi. Gündoğan, Antalya'nın Belek beldesinde devam eden 12. SportAccord Kongresi ile ilgili yaptığı açıklamada, kongre sayesinde dünyanın en önde gelen spor liderlerinin Türkiye'ye geldiğini belirterek, Türkiye açısından önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.
Gelen konukların Türkiye'yi daha yakından tanıma fırsatı bulacağını ifade eden Gündoğan, şöyle devam etti:
"Kongre, Türkiye'nin kanıtlanmış organizasyon kapasitesini bir kez daha görmelerini sağlayacak. Antalya'ya, Belek'e yapılan yatırımları görecekler. Burada hangi spor dallarında kamp, şampiyona yapabileceklerini görecekler. Doğa, tarih, turizm cenneti Antalya'yı tanıma fırsatı bulacaklar. Bu kongrede kendimizi ne kadar çok ve iyi anlatabilirsek, Türk sporu ve turizmi açısından o kadar iyi geri dönüş alabiliriz."
"IOC, kadınları daha çok sporun içinde istiyor"
IOC'nin kadınların sporda daha fazla yer alması için uzun zamandır bir çalışma yürüttüğünü dile getiren Neşe Gündoğan, IOC Kadın ve Spor Komisyonu olarak, kadınların olimpiyatlarda daha fazla yer alması, sadece sporcu olarak değil, hakem, antrenör, spor muhabiri gibi görevlerde de bulunmaları için projeler geliştireceklerini söyledi.
"Türkiye'de kızlarımızın, kadınlarımızın spora katılımı oldukça yüksek, bu yüzden şanslıyız" diyen Gündoğan, "Fakat sporla ilgili diğer mesleklerde kadın oranı az ve uluslararası alanda eksiğiz. Kadınlarımızın uluslararası alana açılması hem kişinin gelişimi hem de ülkemizin daha çok kadın ile temsili açısından önemli" ifadelerini kullandı.
TMOK olarak kendi projelerini ürettiklerini ve bir kadın üye sayısını 3'e çıkardıklarını anlatan Gündoğan, bütün komisyonlarının da yüzde 50'sinin kadınlardan oluştuğunu söyledi.
"Türkiye, müslüman ülkelere örnek olacak"
Türkiye'nin kadınların spora katılımı açısından diğer müslüman ülkelere örnek olacağını anlatan Gündoğan, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin IOC'de daha fazla yer alması, IOC'nin, müslüman ülke insanlarının kültürünü, tarihini, yaşayış biçimlerini anlamaları açısından önem taşıyor. Başı örtülü kadınların spora katılımı önemli. Artık birçok federasyon kurallarını bu yönde değiştiriyor. Başörtüsü hiçbir zaman sporun önünde engel teşkil etmemeli, spor insani bir haktır. Din, dil, ırk ayrımı gözetilemez. Bizim çalışmalarımızla o bölgelerdeki kadınların, kızların spora katılımının artacağını ümit ediyoruz."