Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00
Yeni modele göre güneş sistemimizdeki gezegenler oluşurken, komşu gezegenden yardım görmüş. Komşu yıldız, toz diskiyle çevrili genç güneşe iyice yaklaşarak, çekim gücüyle toz halkasını dağıtmış. Savrulan tozlardan öncü gezegenler şeklinde birleşen topaklar oluşmuş.
Avusturyalı ve Alman astronomlar, gezegen oluşumunu tasarlayan yeni bir model geliştirdiler. Yeni modele göre güneş sistemimizdeki gezegenler oluşurken, komşu gezegenden yardım görmüşler. Sonuç, Viyana Üniversitesi’nden Christian Theis ve Bonn Üniversitesi’nden Ingo Theis ve Pavel Kroupa’ya ait.
Komşu yıldız, toz diskiyle çevrili genç güneşe iyice yaklaşarak, çekim gücüyle toz halkasını dağıtmıştı. Savrulan tozlardan öncü gezegenler şeklinde birleşen topaklar oluşmuştu diye açıklıyor araştırmacılar.
Geçerli olan kanıya göre güneş sistemimiz yaklaşık olarak 4,6 milyar yıl önce yüzlerce yıldızla birlikte dev bir gaz ve toz bulutundan doğmuştu.
Bulut sayısız düğümlere dağılmıştı. Bunlar ise kendi kütle çekimleriyle çökmüştü. Daha sonra ise basıncın yükselmesiyle içlerinde nükleer ateş tutuşmuştu.
Güneşimiz de dahil yıldızların birçoğu gaz ve tozdan bir disk oluşturdu. Bu toz parçacıkları birbirine yapışık kalarak git gide daha büyük cisimler meydana getirdiler.
Elektrik süpürgesi gibi
Bunlar yeterince büyüdükten sonra çevrelerindeki maddeleri tıpkı elektrikli süpürge gibi topladılar.
Bu modelle gerçi Venüs ve Dünya gibi iç gezegenlerin oluşumu açıklanabiliyorsa da Güneşten uzaktaki gökcisimlerin doğuma aydınlanamıyor.
Çünkü gözlemlerden anlaşıldığı üzere genç yıldızların etrafındaki toz diski sadece birkaç milyon yıl içinde çözülmekte.
Astronomlar Güneşe uzak olan gezegenlerin bu şekilde oluşamayacağını ve modelin Uranüs ve Plüton gibi gezegenlerin oluşumunu açıklamak için yeterli olmadığını düşünüyorlar. Bu yüzden komşu gezegenden yardım teorisi bu soruna bir çözüm getiriyor.
Bu yıldızların kütle çekim gücü, tıpkı çayı karıştıran kaşık gibi etkimiş. Çay tanelerinin kaşığın etrafında toplandıkları gibi komşu yıldızın etkisiyle toz diskindeki madde daha çabuk topaklanmıştı diye açıklıyor astronomlar.