Güncelleme Tarihi:
KIBRIS’ta 1955 yılından bu yana devam eden yeşil sahalardaki ayrılık, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF), Rumların temsil ettiği Kıbrıs Futbol Federasyonu’nun (KOP) Ada üzerindeki otoritesini tanıması ve KOP’a üye olmayı kabul etmesiyle sona erdi.
SEPP BLATTER VE PLATiNi DE iMZALADI
ZÜRİH’teki FIFA merkez binasındaki dün gerçekleşen zirvede KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu ile KOP Başkanı Kostakis Kutsokumnis’in, 2007’den bu yana devam eden müzakerelere son noktayı koyarak attıkları imza, Kıbrıs Türk futbol takımlarının KOP üzerinden uluslararası karşılaşmalar yapabilmesine olanak tanıdı. Protokolü, FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini de imzaladı.
ULUSLARARASI TEMAS RUM ONAYINA BAĞLI
PROTOKOLE göre, KOP’un FIFA ve UEFA üyeliklerinde bir değişiklik olmayacak. Türk federasyon, üyesi olacağı KOP’un onayı alınarak uluslararası kurumlarla temas kuracak. Anlaşma, KKTC takımlarının Avrupa kupalarına katılmasına olanak sağlamıyor. Ancak Türkiye’den KKTC’ye giden takımlar burada kamp ve maç yapabilecek.
1955’te EOKA ayırdı
TÜRK ve Rumların ortak federasyonu, 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nden önce, İngiliz yönetimi sırasında 1955 yılında ikiye ayrıldı. Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan EOKA örgütü, 1955’te Kıbrıslı Türklerin en eski takımı Çetinkaya’yı maçlara sokmadı. Lefkoşa’daki stada yazılan ‘Türkler ve köpekler giremez’ pankartı, Türklerin ortak federasyondan ayrılmasına neden oldu.
İŞTE PROTOKOL
1-KTFF, KOP’un yönetmelik ve tüzüklerine uygun olarak KOP üyeliği için başvuru yapacak. KTFF’ye üye tüm kulüpler dolaylı olarak KOP’un üyesi olacak.
2-KOP, KTFF’nin kapasite ve yetkilerini tanıyacak, kendi üyeleri arasında, uluslararası sporun ilkeleri ve FIFA ile UEFA’nın tüm yönetmelik ve tüzüklerine bağlı kalarak şampiyona organize edebilecek. KOP yönetimi Türklerin de locağı komiteyle, Kıbrıs Türk futbolundaki sorunları ele alacak ve kararlar alabilecek. Kararlar KOP yönetimin onayına tabi olacak.
3-KTFF, KOP’un onaylanmış üyesi olacağı için genel kurul toplantılarına ve KOP Yönetim Kurulu’nda temsil hakkı olacak. KOP ise, KTFF’nin genel toplantılarını izlemek hakkına sahip olacak.
4-KOP ve KTFF’nun kuracağı komite şu alanlarda faaliyet gösterecek:
· Kıbrıslı Türklerin KOP Genel Kurulu, Yönetim Kurulu ve diğer komitelerdeki temsili.
· Transfer ve statü düzenlenmesi.
· Türk takımların KOP organizasyonlarında yer alması.
· FIFA ve UEFA’nın gelişim programlarına katılım.
· Kıbrıslı Türklerin uluslararası dostluk müsabakaları düzenlemesi.
· UEFA’nın bölgesel kupalarında Türk takımların yer alması
· Türklerin UEFA antrenörlük diplomaları alması,
5-KOP ve KTFF, anlaşmayı iptal etme hakkına sahip. Anlaşmadaki hiçbir örnek katılımcılara yasal hak oluşturmaz.