656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin şampiyonu kim oldu? İşte 2017 Kırkpınar Yağlı Güreşi şampiyonu!

Güncelleme Tarihi:

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin şampiyonu kim oldu İşte 2017 Kırkpınar Yağlı Güreşi şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2017 19:43

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin şampiyonunun kim olduğu tüm sporseverler tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan konulardan birisi haline geldi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde bugün final heyecanı yaşandı. Orhan Okulu ve İsmail Balaban'ın final karşılaşması tüm sporseverleri ekran başına kilitledi. Başpehlivanlığı kazanabilmek adına iki güreşçi de oldukça zor anlar yaşadı. Peki, 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin şampiyonu kim oldu? İşte, 2017 Kırkpınar Yağlı Güreşi şampiyonu!

Haberin Devamı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde, başpehlivanlık çeyrek finali heyecanı yaşandı. 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin final günü müsabakalarında, çeyrek final güreşleri 16 Temmuz Pazar (bugün) tamamlandı. Peki tüm ekran başındakileri nefes kesen bir mücadeleye tanık eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri hangi kanalda? Kırkpınar finalini hangi pehlivan kazandı?

Başpehlivanlık ünvanını kim kazandı?

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde bu akşam müthiş bir mücadele yaşandı. Orhan Okulu ve İsmail Balaban arasında başpehlivan olabilmek adına oldukça zorlu bir mücadele gerçekleşti. İsmail Balaban rakibi Orhan Okulu'yu yenerek başpehlivan ünvanını kazanan isim oldu.

Yarı finalistler ‘altın’ puanlarla belli oldu

Kırkpınar’ın iki iddialı ismi 2005 yılı başpehlivanı Şaban Yılmaz ve 2014 yılı başpehlivanı Fatih Atlı’nın kıran kıran güreşinde ise altın kemer yoluna devam eden isim Yılmaz oldu. 2013 yılı başpehlivanı İsmail Balaban ile Salih Erinç mücadelesinde ise yarı finale uzanan isim Balaban oldu. Hamza Köseoğlu ile Güreş Milli Takım eski kaptanı Serhat Balcı mücadelesinde de yarı finalist rakibini altın puanla geçen Köseoğlu oldu. Yarı finale ismini yazdıran başpehlivanların tamamı rakiplerini ‘altın’ puanla yendi.

Er Meydanı’nda yarı finalistler belli oldu

Haberin Devamı

Başpehlivanlık çeyrek final müsabakası sonrası yarı finale çıkan isimler ise şöyle:
“2013 yılı başpehlivanı İsmail Balaban, 2015 yılı başpehlivanı Orhan Okulu, 2005 yılı başpehlivanı Şaban Yılmaz ve Hamza Köseoğlu.”

PROGRAM

Organizasyonun ilk gününde, minikler, teşvik, tozkoparan, ayak, deste, küçük orta boylarda güreşler yapılacak. Cumartesi günü ise bu boylara başaltı ve baş kategorisi eklenecek. Başpehlivanlık güreşlerinin ilk üç turu, organizasyonun ikinci gününde düzenlenecek.

Güreşlerin son gününde, başpehlivanlık çeyrek final, yarı final ve final müsabakaları gerçekleştirilecek.

Finalde iki başpehlivan adayının 30 dakikalık sürede yenişememesi durumunda, puanlama bölümüne geçilecek. İki puanı alan pehlivan galip sayılacak. Bu bölümde de sonuç alınamaması halinde, altın puan uygulamasına gidilecek. Bu bölümde ilk puanı alan galip sayılacak.

Güreşlerde geçen yılın şampiyonu Recep Kara'nın yanı sıra, Mehmet Yeşil Yeşil, Ali Gürbüz, Orhan Okulu, Fatih Atlı ve İsmail Balaban başpehlivanlık için favori isimler olarak gösteriliyor. Bu pehlivanların dışında, Şaban Yılmaz, Ekrem Yavuz, Hamza Köseoğlu, Osman Aynur, Serhat Balcı ve Serhat Gökmen de kürsünün en üst basamağı için öne çıkan isimler arasında bulunuyor.

SON 10 YILIN ŞAMPİYONLARI

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde son 10 yılın şampiyonları şöyle:

Yıl Şampiyon
2007 Recep Kara
2008 Recep Kara
2009 Mehmet Yeşil Yeşil
2010 Mehmet Yeşil Yeşil
2011 Ali Gürbüz
2012 Ali Gürbüz
2013 İsmail Balaban
2014 Fatih Atlı
2015 Orhan Okulu
2016 Recep Kara

Haberin Devamı

YAĞLI GÜREŞLERİN TARİHİ

Yağlı güreşlerin tarihi 4500 yıldan öncesine uzanmaktadır. Bulunan en eski kanıtlar M.Ö. 2650 yılına aittir. Antik Mısır'a ve Asur Krallığı'na ait buluntular yaklaşık olarak aynı döneme aittir.

Efsaneye göre 1346 yılında Orhan Gazi'nin Rumeli'yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında, büyük oğlu Süleyman Paşa 40 askerle Bizanslılar'a ait Domuzhisar'ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri dönerler ve şimdi Yunanistan'ın topraklarında kalan Samona'da mola verirler. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür.

Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.

Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, “Kırkpınar” adını verirler.
I. Murat, Edirne’nin alınmasından sonra Edirne’de güreşçiler tekkesi kurmuş ve bundan böyle de her sene güreş yapılması bir gelenek haline gelmiştir.
Bir başka iddiaya göre ise Kırpınar Güreşleri'nin tarihçesi çok daha öncesine dayanır. M. Atıf Kahraman'ın aktardığına göre Sarı Saltuk Bizans'ın ve Bulgarların içinde bulunduğu karmaşadan yararlanarak 1261'de Edirne'yi de Bulgarlardan aldı. Sarı Saltuk 40 yıl Edirne’de kaldıktan sonra Dobruca’ya gitmek zorunda kaldı ve burada vefat etti. Bunun üzerine Bizans hükümdarı Andronikos, oğlunu Edirne’ye vali yaptı. Bu iddiaya göre kendisi de bir pehlivan olan Sarı Saltuk Osmanlılardan önce Kırkpınar Güreşleri'ni ilk düzenleyen kişidir.

 

BAKMADAN GEÇME!