Güncelleme Tarihi:
Şöhretli yıldızların son durağı Katar’da bir de madalyonun öbür yüzü var.Fransız Zahir Belounis’in aylar süren hapis hayatından ancak önceki gün kurtulabilmesi, Katar’daki yabancı futbolcu ve işçilerin yaşadığı dramı gözler önüne serdi. Katar’da hapis hayatı yaşayan Fransız futbolcu Zahir Belounis’in yaklaşık 2 yıl sonra özgürlüğüne kavuşması, son yıllarda bir çok şöhretli ismin transfer gözdesi olan bu ülkede sadece bol paralı peri masallarının yaşanmadığını gösterdi.
Belounis’in dramı, 18 aydır maaşının ödenmediğini öne sürerek kulübüne dava açmasıyla başladı. Cezayir asıllı Fransız oyuncunun bu hamlesi, Katar’da yürürlükte olan “kefalet sistemi” yüzünden kelimenin tam anlamıyla hayatını kararttı.
Sisteme göre, Katar’da çalışan yabancılar, ülkeye giriş ve çıkışta bir kefile gerek duyuyor. Katar’da yabancı çalışanların ülkeden ayrılmasını işverenin iznine bağlayan sistem sebebiyle Belounis, 18 aydır ülke dışına çıkamıyordu. Ülkeden ayrılamadığı ancak aynı zamanda çalışmasına da izin verilmediği için varını yoğunu satarak geçimini sağlamaya çalışan Belounis, intiharı düşündüğünü açıklamıştı.
GUARDIOLA VE ZIDANE’A MEKTUP
Belounis, Guardian Gazetesi’nde yayımlanan ve Zinedine Zidane ile Pep Guardiola’ya da çağrı içeren mektubunda “Katar’da sistem beni öldürüyor. Haziran 2012’den beri Fransa’da yaşayan ailemi görmedim. Bu uygulamanın tek mağduru ben değilim. Burada 2022 dünya kupası stadyumlarını inşa etmek için çalışan göçmen işçiler de benle aynı durumda. Katar’ın 2022 Dünya Kupası için elçi olarak görev yaptığınızı biliyorum. Sistem değişmezse yüzlerce, insan ülkede hapis kalmaya devam edecek” demişti. Belounis’in mağduriyetine dair çıkan haberler ve Fransız hükümetiyle FIFA’nın girişimleri sonrası Katar geri adım attı.
ZORLA ALIKOYMA DAVASI
Katar’dan geçtiğimiz hafta ayrılabilen Cezayir asıllı Zahir Belounis, “Havaalanına gittiğimde bile serbest kalacağıma inanmıyordum. Pasaportuma damga vurulduğunu duyduğumda özgür olduğumu hissettim” diye konuştu.
Yasal yollara başvuracağını açıklayan Belounis’in dava açacağı kişiler arasında Katar Emiri’nin kardeşi Sheikh Jooan Bin Hamad Al Thani’ni de bulunuyor. Belounis’in avukatı davanın zorla alıkonulma, dolandırıcılık ve gayri insani koşullarda çalışmaya zorlama suçlamaları içereceğini söyledi.
Katar’da neler oluyor?
DÜNYA medyasında Katar ile ilgili şu suçlamalar ortaya atılıyor:
Dünya Kupası altyapı projesi için angarya (zorunlu çalışma) yaptırıldığına dair kanıtlar var.
Nepalli işçiler aylarca maaş alamıyor. Bu maaşlar “kaçmamaları” için bilerek ödenmiyor.
Birçok işçinin, pasaportlarına patronlarca el konuluyor, ve işçiler kasten yasadışı yabancı durumuna düşürülüyor.
Çöl sıcağında işçilerin bedava içme suyuna erişimi engelleniyor.
Yaklaşık 30 Nepalli işçi, bu acımasız çalışma koşullarından kurtulmak için Doha’daki büyükelçiliğe sığındı.
Kimler oynamadı ki
DÜNYANIN birçok ünlü futbolcusu, emeklilik öncesi büyük paralar karşılığında Katar’ı tercih etti. Gabriel Batistuta, Raul Gonzalez, Juninho, Djibril Cisse, eski F.Bahçeliler Mamadou Niang, Issıar Dia, eski G.Saraylılar, Harry Kewell, Abdülkader Keita ve eski Beşiktaşlılar, Mathias Delgado ile Ricardo Quaresma bunlardan sadece bazıları. Kalu Uche, Ribeiro, Miku, Lisandro Lopez ise halen Katar’da. Eric Gerets ve Zico da bu ülkede takım çalıştırıyor.
Elazığ’dayken bile tehdit ettiler
Elazığsporlu Youssouf Hadji, Katarlı yetkililerin Türkiye’de bile peşini bırakmadığını söyledi.
SÜPER Lig ekibi Elazığspor’un formasını giyen Faslı milli oyuncu Youssouf Hadji de Katar’ın en büyük şikayetçilerinden biri... Hadji’nin Türkiye’ye gelmeden önce kariyerini sürdürdüğü Katar’da yaşadıklarıyla ilgili açıklamaları şöyle:
TEHDİT ETTİLER
“Yaşayacaklarımdan habersiz Al Arabi ile 2 yıllık sözleşme imzaladım. Yeni teknik direktör gelince sözleşmemi feshettiler ama alacağımı ödemediler. Tüm alacaklarımın ödendiğini belirten bir kağıt parçasını imzalamamı istediler. Kabul etmedim ve FIFA’ya başvurdum. Bunun üzerine beni tehdit ettiler ve ısrar edersem ülkeden çıkış için gereken vizemi iptal edeceklerini söylediler. FIFA’dan hiç çekinmiyorlardı. Elazığspor’a imza attıktan sonra da tehditler sürdü ve şu an FIFA’nın kararını bekliyorum” diye konuştu.
Katar’da köleden bir farkım yoktu
2011-12 arasında Katar’da forma giyen Faslı Abdeslam Ouaddou, Katar’daki futbol düzenine tepki koyan isimlerin başında... “İnsana saygı duymayan bir ülke Dünya Kupası organize etmeyi hak etmiyor. Katar uluslararası toplumun itibarını parayla satın alıyor” diyen Ouaddou, şöyle devam ediyor:
FIFA KOLLUYOR MU?
“Orada yaşadığım hayat kölelikten farksızdı. Ülkeden çıkmak istediğimde izin verilmedi. Katar’ın imajına zarar vermem istenmiyordu ve FIFA şikâyetimi geri almamı istedi. Sonunda kafamın üzerinde asılı bir tehdit ile ülkeyi terk etme hakkı tanındı.”