İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sütlüce'deki tanıtım çadırında, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve çok sayıda yetkilinin de katıldığı koordinasyon toplantısında açıklama yapan Bakan Kılıç, önemli ve büyük organizasyonların Türkiye'ye kazandırılmasının siyasi bir mesele olmaktan öte milli bir mesele olduğunu vurgulayarak her kesimin destek vermesi gerektiğini kaydetti.
“Attığımız bütün adımların tüm yolları çıkarması gereken yer 2020 Olimpiyatlarını İstanbul'a getirmektir” diyen Bakan Kılıç, şöyle konuştu:
“Sayın Başbakanımız Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına 2020 Olimpiyat organizasyonuna ve Paralimpik Oyunlarına İstanbul kenti adına gereken tüm desteği sağlayacağını kamuoyu önünde ifade etmiştir. Bu taahhüt sadece bizim taahhüdümüzden ibaret kalmamalıdır. Tüm kesimlerin, tüm sivil toplum örgütlerinin, sermaye sahiplerinin ve medyanın da 2020 Olimpiyatlarını İstanbul'a kazandırılma noktasında çok dikkatli bir katılım ve paydaşlık ilişkisi içine girmeleri zarurettir.
2020'nin İstanbul'a kazandırılması tek başına bir hükümet inisiyatifi ya da organizasyonu olarak görülmemelidir. Tüm sermaye grupları, tüm medya grupları, tüm sivil toplum örgütleri kendi ilişkileri, kendi tanıma becerileri kendi dostluk ve arkadaşlık temasları çerçevesinde bu sürece gereken ilgiyi ve duyarlılığı göstermeye mecburdur. Çünkü bu organizasyonların Türkiye'ye kazandırılması siyasi bir mesele olmaktan öte bir milli meseledir.”
“İstanbul taçlandırılmayı hak ediyor”
İstanbul'un Türkiye'nin gözbebeği, bütün dünyanın da yakından tanıdığı ve bildiği bir şehir olduğunu anlatan Bakan Kılıç, “Bu yönüyle İstanbul her türlü organizasyonda her alanda çok büyük başarıları hak ediyor. Bunlarla taçlandırılmayı gerçekten hak ediyor” dedi.
İstanbul'un 2012 yılında Avrupa'nın spor başkenti olarak bütün Avrupa ülkelerinin dikkat alanına yerleşecek bir kent olacağını anlatan Bakan Kılıç, şehrin bu duyguyu daha önce Avrupa Kültür Başkenti olarak yaşadığını hatırlatarak, “Emeği geçenlere, başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş olmak üzere Avrupa Birliği Bakanımız Egemen Bağış dahil olmak üzere, emeği geçen İstanbullu tüm Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, tabi en başta Türkiye'nin bu organizasyonları hak etmesinin diplomatik zeminindeki yolunu açan Sayın Başbakanımıza teşekkür etmeyi bir borç bilmeliyiz, bütün İstanbul halkı adına” şeklinde konuştu.
“İstanbul belki de Avrupa'nın en sağlıklı yaşayan başkentlerinden bir tanesi haline gelmiş olacak”
Avrupa Spor Başkenti olmanın, sporla iç içe yaşayan, her bireyini bir spor dalıyla ilgili kılan ve sporu hayatın normalleri arasına katan bir kent olmayı beraberinde getireceğini anlatan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:
“Eğer ki İstanbul adına Avrupa Spor Başkenti vurgusunu iyi anlayabilir ve gereklerini harfiyen yerine getirebilirsek, spor kenti İstanbul belki de Avrupa'nın en sağlıklı yaşayan başkentlerinden bir tanesi haline gelmiş olacak. Bu noktada İstanbul'un spora gerçekten ilgi duyan ve İstanbul'un, spor salonu bulunmayan okulları bile spor salonuna kavuşturmayı kendisine ilke edinen bir Büyükşehir Belediye Başkanına sahip olması önemli bir fırsattır. Bu çabalara, katkılara, önem verdikleri projelere destek verdikleri ölçüde İstanbulumuzun ilçeleri de spor başkenti olmanın avantajlarından imtiyazlarından ve tanınırlığından mutlak surette istifade etmiş olacaklar.”
“Son 8-9 senede İstanbul'un tatmadığı organizasyon kalmadı”
Son 8-9 senede İstanbul'un tatmadığı, tanımadığı neredeyse hiçbir sportif organizasyon kalmadığını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Sinan Erdem Spor Salonu'nda devam eden Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası'nı hatırlatarak, “En azından tenise ilgi duyan milyonlar nezdinde, İstanbul bugün Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası ile dünyanın ekranlardaki ilgi odağı olmayı başarmış bir kenti olarak temayüz ediyor, ön plana çıkıyor” diye konuştu.
Kısa bir süre önce Dünya Güreş Şampiyonası'nın İstanbul'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:
“Yine önümüzdeki yılın ilk aylarında Dünya Atletizm Şampiyonası'nı İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası 2012 ve 2013 yılında da 3 yıl üst üste olmak üzere İstanbul'da gerçekleştirilecek. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası İstanbul'da gerçekleşecek. Saydıklarımın paralelinde onlarca farklı branştaki dünya ve Avrupa çapındaki büyük organizasyonlara İstanbul kenti ev sahipliği yapacak. Spor başkenti İstanbul vurgusuyla beraber esasında yapmak istediğimiz şey, bütün bu farklı branşları bünyesinde barındıran bu dünya kentinin halkını, bu dünya kentinde yaşama imtiyazına sahip olan yaklaşık 15 milyon vatandaşımızı aynı zamanda kendilerinin özel hayatında da spor yapabilmelerini sağlayabilmektir. Çünkü şunu biliyoruz ki işin bir diğer tarafı, sporun politika ilişkisi, sporun sağılıkla ilişkisi, 1 liralık spor yatırımı, eğer bireyler de bu yatırımlardan istifade edecek olurlarsa 3 lira sağlık harcamalarından tasarruf demektir. Bu anlayışla yol almaya devam edeceğiz.”
“Dünyanın bizimle aynı şeyi düşünmesi son dönem yönetim anlayışının bir başarısı olarak takdir edilmelidir”
2012 yılında UEFA'nın genel kurul toplantısının İstanbul'da yapılacağını anımsatan Suat Kılıç, bütün bunların ve diğer uluslararası organizasyonların İstanbul'un ne ölçüde bir dünya kenti olduğunun kanıtı olduğunu anlatarak, “Hani bizler nezdinde, Türkler nezdinde İstanbul'un büyüklüğünü, popülaritesini, tanınma oranını ya da ifade ettiği anlamını ispat için ayrıca bir enstrümana, araca ihtiyaç yoktur. Ama dünyanın da İstanbul'un büyüklüğü konusunda bizimle aynı şeyleri düşünebiliyor olması kesinlikle son dönem yönetim anlayışının bir başarısı olarak takdir edilmelidir” diye konuştu.
Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Valilik olmak üzere tüm aktörleri, paydaşları ve tüm ilçe belediye başkanlarını 2012 Avrupa Spor Başkentliğine giden yolda bütün sponsorlukların harfiyen yerine getirilmesi noktasında çok özenli ve dikkatli bir çalışmaya katkı vermeye davet eden Bakan Kılıç, “Zaten bu çağrılar yapıldı ve zaten gerekli katkılar sağlanıyor ama bizzat başkanların, paydaşların sahaya inerek spor kentine halk katılımını sağlama noktasında öz verili birliktelikleri hepimizin beraberce ortaya koymak zaruriyetimiz var” şeklinde konuştu.
“İstanbul olimpiyatları almaya yüzde 100 hazır bir kent”
İstanbul'a getirilen her uluslararası organizasyonun beraberinde yeni ve kapsamlı uluslararası organizasyonların kapısını araladığını kaydeden Bakan Suat Kılıç, bundan sonra da bu kapının bu organizasyonlar sayesinde açık kalmaya devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Eğer biz bu işin hakkını verirsek, bakınız bugün kadınlar tenis şampiyonasına gelen dünya çapında tanınan, bilinen 8 ünlü kadın raket her biri İstanbul'un olanaklarını, İstanbul'daki sosyal hayatı, boğazı, donanımlarımızı, tarihimizi, kültürümüzü tanıdıktan sonra kameralara şu kaydı artık düşmektedirler: İstanbul olimpiyatları yapmaya, almaya, kazanmaya ve gereğini harfiyen uygulamaya yüzde 100 hazır bir kent. Bu şehri gören herkesin bu konuda hemfikir olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.”
Bakan Kılıç, konuşmasını “İstanbul'u hem spor başkentine hem de 2020 olimpiyatlarına, altyapısıyla, üst yapısıyla, ulaşımıyla ve güvenliğiyle kavuşturma çabası içerisinde olan İstanbul Büyükşehir Belediyemize ve ilçe belediyelerimize, valiliğimize ve il özel idaresine, bütün imkanlarını İstanbul kenti için seferber eden 61. Cumhuriyet Hükümetimize teşekkür ediyorum” şeklinde noktaladı.
Spor başkenti bayrağı 30 Kasım'da alınacak
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın 30 Kasım Çarşamba günü Brüksel'den Spor Başkenti Bayrağı'nı alarak İstanbul'a getireceklerini bildirdi.
Bakan Kılıç, bayrağın bir yıl süreyle İstanbul kentinin spor aktivitelerinin başkenti olduğunu tespit etmek üzere İstanbul'da dalgalanacağını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Bakanların konuşmalarına başlamadan önce yaptığı açıklamada, İstanbul'un son dönemdeki gelişmelerini birlikte takip ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bu kentin kültür, sanat, fuar, kongre merkezi, finans merkezi ve spor başkenti olması konusunda çalışmalarımız var. Arzumuz 2020 Olimpiyatlarını yakalamak ve almak. Önümüzde 2012 Avrupa Spor Başkentliği var. Bu konuda Bakanlıklarımızın, özellikle belediyelerimizin katkılarını ve hep birlikte İstanbul'u 7'den 77'ye halkımızın sporla bir yaşam tarzı oluşturacak birlikteliğini oluşturmada adımlar atmaktayız. Belediyelerimiz ve Büyükşehir ile Spor Bakanlığımız gereken çalışmaları zaten bugüne kadar yaptılar, ama bu bir farklı çalışma, 2010'daki kültür başkenti başarısının bir devamı olacak.”