Prof.Dr. Burhan USLU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2003 01:50
GÜNEŞLİ ve sıcak günlerde hem yazın tadını çıkarıp hem de sporumuzu yaparken, o da ne karnımızda ağrı başladı.
Karın organlarımız ile ilgili problemimiz mevcut değil, sadece hareketle şikayetlerimiz artıyor. Bu karın adalelerinde ayrışma, gerilme ya da yırtık diye isimlendirdiğimiz bir zedelenmedir ve zorlamalı aktiviteler sırasında görülür. Ağır kaldırma, ağırlık-sağlık topu ile mekik ve ters mekik çalışmalarında ve hatta şiddetli öksürme ve hapşırmalarda dahi görülebilir.
Karın adalesi üzerinde ağrı mevcuttur. Bu adale yırtılabilir, eğer adale kılıfı da (fasla) yırtılırsa karın duvarı fıtığı oluşabilir. Fıtıkta karın boşluğu içindeki bağırsak ve diğer dokular yırtıktan dışarı doğru çıkarlar ve karın duvarında şişkinlik yaratırlar.
Muayene ile doktorunuz tarafından tanı konulur.
Karın adalesi zedelendiğinde her 3-4 saatte bir 20-25 dakika buz kompresi yapılır. Bunun yanında antlenflamatuvar bir ilaç alınabilir. Eğer karın fıtığı oluşmuşsa bunun tek tedavisi cerrahidir.
Eşya kaldırırken dikkat
Karın adalesi zedelenmelerinde ne zaman tekrar sportif aktivitelere başlamalıdır.
Burada amaç dönüş sonrası herhangi bir problemin ve kalıcı bir sekelin olmamasıdır. Herkeste iyileşme süresi değişiktir. Eğer öne eğilip parmaklarınızı ayaklarınıza değdirirken, mekik ve ters mekik yaparken, gövdenizi sağa sola döndürürken ağrınız yoksa, spora başlayabilirsiniz. Eğer fıtığınız mevcutsa cerrahi olarak tedavi olmadan zorlayıcı hareketler yapmamanız gerekir.
Peki karın adale zedelenmesini önlemek için neler yapmalıyız?
Bunun için direkt zorlamalı hareketler yerine karın adalelerini iyi bir tone ve kuvvette tutacak hareketler yapmamız ve karın adalelerini kuvvetlendirmemiz gerekir. Bunu piyasada bol bulunan karın egzersiz cihazları ile rahatlıkla yapabiliriz. Ağır bir eşya kaldırırken de, doğru yöntemle dizler bükük, karın ve sırt dik vazeyitte kaldırmaya çalışırız.
Mide ve karnınıza zarar vermeden bol egzersizli, sağlıklı günlere.