Kapı kapı sporcu aradı

Güncelleme Tarihi:

Kapı kapı sporcu aradı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 10:27

Olimpiyatlara aday olununca Türkiye'de oynanmaya başlanan çim hokeyi ile 2003 yılında tanışan antrenör Ali Gül, Osmaniye'de takım kurmak için kapı kapı dolaşarak sporcu aradı. İlk başlarda 20 kişiyle başarı yakalamaya çalışan takımın, şimdi 311 lisanslı sporcusu ile Türkiye şampiyonu unvanını taşıyor.

Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitim Meslek Yüksek Okulu'nda çim hokeyiyle tanışan Ali Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuldan mezun olduktan sonra ataması yapılan Osmaniye'de gençlerin spor olarak sadece futbolu görmesinden etkilenerek, çim hokeyi takımı kurmak için yola çıktığını belirtti.

Gaziantep, Ankara ve Zonguldak'ta yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan çim hokeyini Osmaniye'ye kazandırmak için okuldaki dönem arkadaşlarından da yardım istediğini anlatan Gül, şöyle devam etti:
“İlk başlarda hiçbir aile bu sporu yapması için çocuklarını göndermeyi kabul etmedi. Arkadaşlarımla adeta sporcu avına çıktık. Valilikten de destek alarak okulları dolaşıp, 20 genci seçtik. Ancak, her şey bununla bitmedi. Bir de bu çocukların aileleri vardı. Aileler, sopayla ve sert bir topla oynanan sporu çocuklarına zarar gelebilir endişesiyle kabullenmediler, ancak biz bu spordaki tehlike riskinin diğerlerinden farklı olmadığını anlatmaya çalıştık. İlk 20 çocuğumuzu zorluklar altında eğiterek, takımı kurmayı başardık.”

Gül, daha sonra Çim Hokeyi Federasyonunun da katkısıyla hokey için gerekli malzemeleri karşıladıklarını ve yurt içindeki turnuvalara katıldıklarını belirtti.

Turnuva ve ligde elde edilen başarının aileleri de kamçıladığını ve kentte çim hokeyi dalgasının hızla yayıldığını belirten Gül, yine de bir çok ailenin tereddütle bu spora yaklaştığını vurguladı.

HALI SAHALARDA GÖSTERİ MAÇI

Gül, çim hokeyini kentte daha profesyonel hale getirebilmek için altyapı kadrolarını geliştirmeye yöneldiklerini, bunun için de aileleri ikna edebilmek için Valiliğin desteğiyle halı sahalarda gösteri maçları düzenlediklerini söyledi.

Aileleri statta yapılan antrenmanlara da davet ettiklerine değinen Gül, şöyle devam etti:
“Başarıların yerel medyada yayınlanması için gazetecilerden yardım istedik. Maçlarımızı, yerel televizyonlarda yayınlattık. Böylece elde edilen başarılar ve çocukların bu sporu yaparken duydukları mutluluğun aileler tarafından gözlenmesini sağladık. Sonuçta, 311 lisanslı sporcumuz oldu. Her geçen gün yeni çocuklar çim hokeyi için yanımıza gönderiliyor.

Artık, ailelerin aklında da yaralanmalarla ilgili soru işaretleri kalmadı. Yaklaşık 4 yıldır bu sporu yapıyorum, üst düzey sakatlıkla karşılaşmadım. En fazla morarmalar olur.

Gül, Osmaniye'de, 12, 14, 16, 18, 21 yaş altı sporculardan oluşan takımlar kurduklarını son olarak, Ordu'da düzenlenen 16 Yaşaltı Çim Hokeyi Türkiye Birinciliği'nde şampiyonluk elde ettiklerini belirtti.

MALZEMELER İTHAL

Gül, çim hokeyinde kullanılan ve “stick” adı verilen özel sopanın, topların ve kaleci elbiselerinin yurt içinde üretilmediğini, 2003-2004 yıllarına kadar Türkiye'de satışının bile yapılmadığını vurguladı.

Malzemelerin Pakistan, İngiltere ve Hollanda'dan alındığını, bunun için Çim Hokeyi Federasyonu, Valilik, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün destek verdiğini belirten Gül, 3-4 yıl kullanılabilen bir stickin 200 YTL, topun 10, kaleci elbisesinin ise 2 bin 500 YTL olduğunu söyledi.

Gül, çim hokeyini kente sevdirmenin mutluluğunu yaşarken, aktif sporcu sayısını 500'e çıkartmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

ÇİM HOKEYİ

Mısır'da Beni Hasan'daki mezarda bulunan ve yaklaşık olarak M.Ö. 2050 yılından kalma bir resimde, ellerinde eğri sopalar olan ve hokey oynar gibi duran iki oyuncu tasvir ediliyor. Araplar, eski Yunanlılar, Persler ve Romalıların da kendilerine özgü hokey oyunları olduğu biliniyor. Ancak, Güney Amerikalı Aztekler arasında ve İngiltere'de bu spora ilişkin ilk kayıtlar ise 1277 yılına dayanıyor.

Çim hokeyi, futboldan sonra dünyanın en popüler ikinci sporu olan hokeyin ana branşı ve ilk oynanış şeklidir. Çim hokeyinin, uluslararası turnuvalarda bayanlar ve erkekler için prestijli yarışmaları bulunuyor.

Hindistan ve Pakistan milli takımları, erkek çim hokeyi turnuvalarını 1980'lerin ortalarına kadar, ilk 5 Dünya Kupasının da 4'ünü kazanarak domine etmiş, ancak daha sonra Hollanda, Almanya, Avustralya ve İspanya'nın da bu spora ilgi duymasıyla başarıları azalmıştır.

Diğer güçlü takımlar arasında da Arjantin, İngiltere ve Güney Kore bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!