Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2003 23:04
2002 ve 2003 yıllarında yapılan iki araştırma kendilerine uzun süre östrojen ve progesteron takviyesi uygulanan kadınlarda meme kanseri, kalp hastalıkları ve felç gibi sorunlara daha sık tanık olunduğunu ortaya koymakla birlikte, bunun nedeni konusunda herhangi bir açıklama getirmiyordu.
Amerikan Kimya Derneği’nin kısa bir süre önceki toplantısında söz konusu durumun östrojenin kimyasal yapısından kaynaklanabileceği öne sürüldü. Kısaca HRT olarak bilinen Hormon Takviye Terapisi’nde hücrelerin östrojeni ‘catechol’ adı verilen zararlı bileşimlere dönüştürdükleri ve bu bileşimlerden bir tanesinin de kansere yol açan ‘quinone’ adlı bir maddeye dönüştüğü uzmanlar tarafından zaten biliniyordu.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden James Yager ve arkadaşları catechol-O-methyltransferase, ya da kısaca COMT adlı bir enzimin catechol’leri etkisiz kılarak zararı azalttığını, ancak bir tür COMT’un bu etkiye daha duyarlı ve catechol’ler karşısında daha güçsüz olduğunu öne sürüyorlar.
Dört kadından birinin COMT’un bu değişkesini üreten bir genin iki kopyasını taşıdığına dikkat çeken Yager, söz konusu kadınlarda HRT uygulamasına bağlı olarak meme kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olabileceğine inanıyor.
Gelgelelim, östrojenin kimyasıyla ilgili araştırmalar yapan Illinois Üniversitesi’nden Judy Bolton COMT’un hormon takviyesine bağlı yan etkilerin ortaya çıkmasında etkili olan birçok proteinden yalnızca biri olabileceğine dikkat çekerek, insanlar üzerinde daha geniş kapsamlı bir araştırma yapılmadığı sürece bu konuda kesin bir şey söylenemeyeceğini belirtiyor.