Bornova'da
Atatürk Mahallesi eteklerindeki eski Akuapark projesi alanını da içine alan 231 dönüm arazi üzerinde kurulan kompleksin açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP parti meclisi üyeleri Alaaddin Yüksel, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen, ilçe belediye başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Aşık Veysel Şatıroğlu'nun kızı Menekşe Süzer Şatıroğlu ile torunları Nazender Süzer ve Gülizar Bulguner ve çok sayıda İzmirli katıldı. Amfitiyatrodaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından sanatçı Yolcu Bilgiç'in Aşık Veysel türkülerini seslendirdiği mini konserle başladı.
KOCAOĞLU: ‘ARAZİDEKİ SORUNU BÜYÜK İSKENDER GİBİ ÇÖZDÜK’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, tesislerin yapıldığı arazinin geçmişte yapılan tahsisler nedeniyle yıllarca atıl kaldığını belirtti. Kocaoğlu, “Bu arazi 13 yıl önce çeşitli nedenlerden dolayı kilitlenmişti. Körduğüm olmuştu. Gordiyon'da Büyük İskender düğümü nasıl çözdüyse, biz de bu düğümü öyle çözdük. Daha sonra bu projeleri gerçekleştirdik. Burası 1,5 yıl öncesine kadar mezbelelikti ‘atıl alandı’ dedi.
Aziz Kocaoğlu, hayal bile edilemeyen büyük projelere imza attıklarını, pek çok hayalin ise gerçekleşmek üzere olduğunu söyledi. Uzun yıllar boyunca, plansız büyüyen, sorunlar yumağı haline gelen İzmir'in, derlenip toparlanması yolunda, çok önemli adımlar attıklarını belirten Kocaoğlu, “Çevreden ulaşıma, kentsel dönüşümden, sosyal projelere kadar her alanda, yeni bir İzmir fotoğrafı oluşturmaya başladık. İzmir'in kaynaklarının her kuruşunu, İzmir için, İzmirliler için harcadık. Yakalarındaki rozete bakmadan, herkesi sevgiyle kucakladık. Kaynak yaratan, borçlarını ödeyen ve özkaynakları ile tarihinin en büyük yatırımlarını yapan bir İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sahip olduk” dedi.
İzmir'i, yeniden Akdeniz'in kültür başkentlerinden biri olarak öne çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Kocaoğlu, bu nedenle kentin kültür-sanat altyapısını güçlendirmeye büyük önem verdiklerini söyledi. Bu yatırımla ve etkinliklerle kent ekonomisine de katkı sağlayacak ‘kültür endüstrilerinin' oluşumunu sağlamayı arzu ettiklerine dikkat çeken Kocaoğlu, “İzmir'in en büyük açık hava tiyatrosunun açılışını yaptık. Önemli bir kilometre taşıdır. Göreve geldiğimizde, İzmir'deki kültür-sanat sahnelerinde 5090 olan koltuk sayısını, bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 5 bin kişilik anfitiyatro ile birlikte tam 16 bin 695'e çıkardık. Proje yarışması tamamlanan opera binasıyla birlikte bu rakam, kısa süre içinde 18 bin 295 olacak” dedi.
Kocaoğlu, rekreasyon alanı içinde, 5 bin kişilik amfitiyatronun yanısıra, olimpik buz pateni ve buz hokeyi salonu, 3 adet basketbol sahası, 2 adet tenis sahası, 1 adet mini futbol sahası, bin 500 metrekare suni gölet, 2 adet dere üstü köprü ve 200 kişilik kafeterya, 3 adet çocuk oyun alanı, 1,5 kilometrelik bisiklet yolu, yürüyüş yolları ve açıkhava
spor aletleri parkuru, seyir terasları, dinlenme bölgeleri ve 593 araçlık otopark bulunduğunu açıkladı. Bu alana ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in adını verdiklerini belirten Kocaoğlu, “İstedik ki, her fırsatta 'Türkiye'nin Batı'ya açılan penceresi' olarak tanımladığımız kentimiz, köklerimiz olan Anadolu kültürüne saygısıyla da örnek olsun. İstedik ki, (Ben giderim adım kalır/ Dostlar beni hatırlasın. Düğün olur, bayram gelir/ Dostlar beni hatırlasın. Gün ikindi akşam olur/ Gör ki başa neler gelir, Veysel gider, adı kalır/ Dostlar beni hatırlasın” diyen o büyük gönül adamı unutulmasın, unutturulmasın. Sevgi insanı Veysel'in anısına yaptığımız ve onu dev bir ağaç olarak simgeleyen heykeli, istedik ki sevgi ve hoşgörü kenti İzmir'de kök salsın” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm insanların ortak bir noktada buluşmalarını ve kaynaşmalarını sağlayan spor etkinliklerine önem verdiklerini belirten Kocaoğlu, Türkiye'de bir benzeri olmayan olimpik buz sporları salonu yaptıklarını söyledi. Salonun, spora verdikleri önemin en somut göstergelerinden biri olduğunu belirten Kocaoğlu, “Biliyoruz ki, çağımızda toplumsal yaşamın en önemli olgularından olan spor, sağlıklı kuşakların yetişmesinde, ülkelerin tanıtılmasında ve insanların kaynaşmasında çok önemli bir yer tutar. Sporun amacı sevmek, sevgiyi yaymak; yeni dostluklar yaratmak ve düşmanlıkları gidermektir” dedi.
Tesislerin Bayraklı sırtlarına yakın olduğunu ve Bornova Belediyesi'yle birlikte yararlanacaklarını söyleyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, kendisine Aziz Kocaoğlu'nun Bayraklı'yı sevip sevmediğini sorduklarını belirterek, “Tabii ki Aziz Kocaoğlu Bayraklıyı çok seviyor. Bayraklıya da Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte böyle bir rekreasyon alanı yapacağız” dedi. Konuşmasına Başkan Kocaoğlu'nu överek başlayan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, “Büyükşehirlerin büyük başkanları olur. İzmir'in de başkanı Aziz Kocaoğlu'dur” dedi. Sındır, kenti kent yapan değerlerin fiziki yapıları, imarı, kentin imkanları ve özellikle de sosyal yaşamı olduğunu söyledi. Sosyal yaşama kent yöneticilerinin katkısının eğitim ve kültür düzeyini bir nebze olsun yukarı taşımak olduğunu belirten Sındır “Kentlerin en büyük sıkıntılarından bir tanesi böylesi kültür ve sanat tesisleridir. Sınırlı değil, geniş kitlelere, 5 bin kişiye hitap edecek kültür alanlarının varolması önemlidir. Bu anlamda bu tesis Bornova ve Bayraklı'ya büyük bir katkı yapacak” dedi.
EN ÇAĞDAŞ SALON
Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir, Türkiye'nin en yeni ve modern buz pateni pistinin İzmir'de açıldığını söyledi. Kandemir, “Federasyon için bir
rüya olan, önemli bir açığını kapatan başkan ve ekibine, buz pateni ailesi olarak şükranlarımı sunuyorum. İmkanlarını Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve buz pisti için kullanan vizyonel başkana hakkını teslim etmek gerekir. Yeni yeni sporcuların İzmir'den yetişmesini sağlayacağız. Ülke bayrağını en yükseğe çıkarmak görevimiz olacak” dedi. Kandemir ve Buz Hokeyi Federasyonu Başkan Vekili Serhat Enyüce Başkan Kocaoğlu'na teşekkür plaketi verdi. Amfitiyatro, kurdele kesiminden sonra açıldı.
ŞARKIŞLADAN GELEN TOPRAK DÖKÜLDÜ
Bir ağaç gövdesine benzetilen Aşık Veysel'in görkemli heykelinin açılışı öncesinde ise Heykeltraş Ekin Erman, Aşık Veysel'in Anadolu uygarlığının ışığını benliğine aldığını düşündüğünü belirterek “Benim hayalime göre o anda (benim sadık yarim kara topraktır) dedi. Bu nedenle Aşık Veysel'i ağaç gövdesi olarak düşünmeye başladım. Toprağa sıkı sıkı bağlanmış, içindeki uygarlığı, Yunus Emre, Mevlana, Pir Sultan Abdal'ı ve sayamadığım pek çok ozanın sesini, gücünü, gözleri görmese de açık gönül gözüyle, şiirle ve şarkılarıyla anlatmaya başladı. Bu nedenle ağaç gibi düşündüm. Gönül gözünü de heykele yaptım. Farklı bir heykel. Bize uzattığı dallara sık sıkı sarılmalıyız” dedi.
Aşık Veysel'in torunu Nazender Süzer ise yaptığı konuşmada, çağdaşlığın, laikliğin, Atatürkçü aydın düşüncenin hakim olduğu İzmir'de, Aşık Veysel adının ölümsüzleştirilmesinin aile olarak kendilerini onure ettiğini dile getirdi. Süzer, “Güzel kompleksi kazandıran ve dedemin adını veren Başkan Aziz Kocaoğlu'na, heykeltraş Ekin Erman'a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Batı ve dış güçlerin baskısıyla popülist zihniyetle öz kültürümüzden uzaklaştırılan bir süreçten geçiyoruz. Aşıklık geleneği günümüze taşındı. Ancak medya öz kültürümüzü görmezden geliyor. UNESCO aşıklık geleneğini kültür mirası olarak koruma altına aldı. Aşıklık geleneğinin son temsilcileriyle bir arada yaşıyoruz. Ancak bir iki nesil sonra kimse kalmayacak. Halktan ve devletten yeterli ilgiyi görmüyorlar” dedi. Torun Süzer, Başkan Kocaoğlu'na Aşık Veysel ve ozanlarla ilgili yaptığı araştırmaların yeraldığı iki kitabını hediye etti.
Aşık Veysel heykeli açılışından önce, heykelin önüne ünlü ozanın doğduğu Sivas'ın Şarkışla Köyü'nden getirilen toprak, kızı ve torunu tarafından döküldü. Kızı Menekşe Süzer Şatıroglu, babasının bir şiirini okuduktan sonra, “Sizin gibi laik ve çağdaş aydınlara ihtiyacımız var. Hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi. Heykel müzik, konfetiler ve alkışlar eşliğinde üzerindeki örtü kaldırılarak açıldı.
Heykelin ardından Buz Pateni Salonu açıldı. Açılışın ardından Türkiye Buz Pateni Federasyonu senkronize ve çiftler gösterisi yapıldı. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu ise salonlda ilk gösteri maçını yaptı. Daha sonra ise Rusya'dan gelen ‘Color Ice’ isimli buz patenci grubu da gösterilerini sergiledi.
Kentin yeni çekim ve cazibe merkezi olması beklenen dev komplekste kurulan olimpik buz hokeyi ve buz pateni salonuyla İzmir'in buz sporlarının yeni adresi olması hedefelendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kurduğu “Buz Hokeyi” takımı Kasım ayında başlayacak Türkiye Buz Hokeyi 1'nci Ligi'ne katılacak. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içinde 12 bin metrekarelik alanda kurulan buz pateni ve buz hokeyi salonunun 30 x 60 ebatlarında olimpik standartlarda yapıldı. Skorboard'ları ve dev küp ekranı ile olimpik salonunun bu büyüklükte ve özellikleklerde Türkiyedeki ilk salon olduğu belirtildi.