Güncelleme Tarihi:
22 yıldır Türk basketbolunu yöneten Demirel, FIBA Avrupa Başkanlığı’na seçilmesinin ardından, “Mevzuata göre TBF Başkanlığım sürüyor. İki görevi birden yürütebilirim. Ama Dünya Şampiyonalarının ardından, yani 6 ay içerisinde bu görevi bırakacağım” dedi.
TURGAY Demirel… Türk basketbolunun tepesindeki adam. Hakkında çok şey söylendi, çok şey konuşuldu... 22 yıldır Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı ve kartvizitindeki son unvan da FIBA Avrupa Başkanlığı...
FIBA Avrupa’nın başına 8’e karşı 40 rekor oyla seçilen Turgay Demirel, TBF başkanlığına devam etmesi için de herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.
'HARUN DA TALiP OLABİLİR AMA KİMSEYİ İŞARET ETMEM'
KENDİSİNDEN sonra basketbol federasyonu başkanlığı için herhangi birini işaret etmesinin söz konusu olmayacağını anlatan Turgay Demirel, basketbol camiası, kulüpler ve genel kurul delegelerinin bu konuda en doğru cevabı vereceğinin altını çizerken, Türk basketbolunun yetiştirdiği en önemli isimlerinden Harun Erdenay’ın ya da başkalarının bu göreve talip olabileceğini kaydetti.
Basketbol Federasyonu’nda 8 yıldır birlikte çalışmalarının ardından FIBA Avrupa yönetiminde de Erdenay’la bir arada olan Turgay Demirel Türk ve dünya basketbolunun dünü, bugünü ile geleceğe dair planlarını Hürriyet’le paylaştı…
FIFA’NIN GELİRİ, FIBA’DAN 200 KAT FAZLA
"AVRUPA basketboluyla, futbol arasında 200 kat fark var. FIFA’nın gelirleri FIBA’ya oranla tam 200 kat daha fazla... FIFA’nın senelik geliri 2 milyar Euro, FIBA’nın ise 10 milyon Euro... Arada müthiş bir fark var. Ben bunu 2001’de söylediğim zaman ‘Kendimizi futbolla kıyaslamayalım o çok farklı bir alan’ dediler. Ki o dönem uçurum bu kadar değildi. O yıllar 1’e 50, 60’tı daha sonra fark açıldı. NBA’de ise 5-6 milyar dolarlık bir işten söz ediliyor.”
20 SENE FIBA’DA KALMAYACAĞIM
“Uzun vadeli planlarım var ama bu benim görevde çok uzun süre kalmamı gerektirmiyor.”
BENİM FIBA’da tabii ki uzun vadeli planlarım var ama bu benim görevde çok uzun kalmamı gerektirmiyor. Bizim yapacağımız doğrularla Avrupa basketbolunun uzun vadede en üst noktaya çıkabilmesi gerekiyor. Bu planları öyle uygulamalıyız ki; 5 yıl içinde ileride bunları değiştirmeye gerek kalmadan, bu hamleler üzerinden ilerlemeli.
‘TÜRKİYE’DE DEVRİM YAPTIK’
Benim 92’de TBF Başkanı olmamla başlayan süreçte biz en önemli değişiklikleri ilk 2-3 yıl içerisinde yaptık. Dolayısıyla o değişiklikler Türkiye’de yönetimimizde yer alan arkadaşlarla yapılamayacak denilen şeyi yaptık. Yanlış anlaşılmasın ben şimdi 20 sene de FIBA Avrupa’da kalacağım demiyorum, bu 5 seneyi en iyi şekilde hedeflerimi gerçekleştirmem gerekiyor. Bunları yaparsak otomatikman görev süresi uzar.
CAMİA HARUN’A POZİTİF BAKIYOR
FIBA Avrupa’da da birlikte çalışacakları Harun Erdenay’ın basketbolcu bir aileden geldiğine dikkat çeken Demirel, “8 yıldır da bizimle TBF’de çalışıyor basketbol camiasının ona pozitif baktığı bir gerçek” dedi.
ARDA ADINA ÜZÜLDÜM
“VAKTİM olmuyor futbolu pek takip edemiyorum. G.Saraylıyım daha önce maçlarını daha çok takip ediyordum. Bu yıl Drogba ve Sneijder’in bir kaç maçını seyrettim. Milli maçları da takip ediyorum.
Arda’nın Devler Ligi finalinde oynayamamasına ve Atletico’nun kupayı kaybetmesine üzüldüm.”
ENES HATASINI ANLADI HİDAYET DE GELiR
Başkan Demirel, “Slovenya’ya çağırmadığımız Enes Kanter ile Milli Takım’ı bıraktığını açıklayan Hidayet’in İspanya’da bizimle olacağına inanıyorum” dedi.
”İSPANYA’daki Dünya Şampiyonası öncesi Ersan ve Kenan’ın sakatlığı var. Oyuncularımızdan hangileri sağlıklı olacak, bu çok önemli.
En az yarı finali hedeflediğimiz şampiyonada Enes Kanter’in Milli Takım’a gelmesini bekliyoruz. Enes alt yapı Milli Takımları’nda yetişti. ABD’ye gitti, son Avrupa Şampiyonası hem de önceki elemelere katılmadı.
Böyle olunca da Mili Takım’a yaz aylarında fedekarlık ederek gelen oyuncuların bir kırgınlığı oldu tabii ki ona... Ama Enes de hatalı olduğunun farkında. Bunlar mutlaka aşılır.
Aynı şekilde Milli Takım’ı bıraktığını açıklayan Hidayet Türkoğlu’nun da İspanya’da bizimle olacağına inanıyorum.”
MİLLİ MAÇLAR SEZONA YAYILACAK
“MİLLİTakımlar konusunda özellikle erkek ve kadın büyük takımlar arasında yıl içerisinde program arasına boşluklar açmak ve milli maçların burada olmasıyla ilgili kararlar alındı. Bunu FIBA Dünya aldı. Hem dünya basketbol şampiyonası hem de kıta şampiyonaları için futboldaki gibi liglere ara verilerek bu tarihlerde yapılan karşılaşmalar sonucunda daha çok yayın geliri ve sponsor sağlaması amaçlanıyor Federasyonların."
KIZLAR MADALYA ALIR
“KADIN Basketbol Milli Takımımız madalyayı hedefliyor. Son Avrupa Şampiyonası’nda 3. oldu. Amerika, İspanya ve Fransa’da çok güçlü ama biz seyircimiz üzerinde en üst noktaya gitmeyelim. Altın madalya demek Amerika gerçeğini görmemiş olmak lazım. ABD 10-12 senedir altınlara ambargo koydu. Fakat biz olimpiyatlarda ABD’yi en zorlayan ekip oldu. Biz madalya alıp basketbolsever ve sporseverlerin kadın basketboluna hak ettiği desteği vererek salonları doldurmaları. Sadece Türkiye’nin değil her maçı takip etmeleri ve başarılı bir şampiyona olmasına katkı vermelerini bekliyoruz."
ATAMAN’LA İYİ HAVA
“İSPANYA’da yeni koçumuz Ataman’la iyi hava yakalayacağız. ABD ile aynı grupta eşleşince Amerikan basını bunu 2010 finali gerçekleşiyor şeklinde verdi bunu. Amacımız grup maçlarında başırılı olup Barcelona’ya devam etmek. Orada da 4. olup diğer grubun birincisi değil de 2. olup diğer grubun 3.’sü ile oynamak üzerine kurulu. Bu da gerçekleşmeyecek bir hedef değil. İnşallah önce 16 sonra çeyrek final ardından da yarı final hedefleri koyduk kendimize."
KEŞKE BEYKOZ'DAKİ MERKEZİ AÇABİLSEYDİM
“TBF 92 yılında 3-4 kişinin çalıştığı 500-600 bin dolarlık bütçe ve imkana sahipken, Avrupa’nın hiçbir bir ülkesinde olmayan federasyon binası ve yaklaşık 30- 40 milyon dolarlık bütçeye ulaştık. Beykoz’da yapmak istediğimiz bir 'Basketbol Milli Takım Eğitim Merkezi' vardı. Her şey hazır olmasına rağmen bir dava açıldı Ziraat Mühendisleri Odası tarafından, Tarım Bakanlığı aleyhine ve o proje ilerleyemedi. Onun ilerlemesi için hala bir taraftan çalışıyoruz. En önemli eksikliğimiz bu kaldı diyebilirim."
BASKETBOLCU YÖNETİM KURULU
”Geride bıraktığımız 4 yıllık sürede çok fazla olumlu gelişmenin yaşanmadığı FIBA Avrupa’yı ileriye götürmek için önümüzdeki 5 yıl için çalışacağımız yoğun bir tempo bizi bekliyor. Avrupa basketbolunu ileri götürmek ve üye 51 federasyonda da gözle görülür ilerleme kaydetmek istiyoruz. İyi bir takım oyunuyla Avrupa basketbolunu, Avrupa’nın en hızlı büyüyen spor dalı haline getirmeyi amaçlıyoruz.
Yeni dönemde kuvvetli basketbolculardan oluşan yönetim kadrosu oluşturduk. Bu sporu yapmış kişiler oluşmasında özel gayret sarf ettim. Birbirinden değerli basketbolcuların ağırlıkta olduğu bir yönetim kurulu oluşturduk. Avrupa basketbolunun gelişmesinde onların katkısının büyük olacağını düşünüyorum.
FIBA AVRUPA RÜYA TAKIM GİBİ
Harun Erdenay (Türkiye)
Dejan Bodiroga (Sırbistan)
Dino Meneghin (Italya)
Sasha Volkov (Ukrayna)
Jiri Zidek (Çek Cumhuriyeti)
Georgi Glushkov (Bulgaristan)
Edgars Sneps (Litvanya)
Antti Zitting (Finlandiya)
Carmen Tocala (Romanya)
Lena Wallin-Kantzy (İsveç)
DEMİREL DÖNEMİNDE KAZANILAN BAŞARILAR
2001 A Milli Erkekler Avrupa 2.’liği
2010 A Milli Erkekler Dünya 2.’liği
2011 A Milli Kadınlar Avrupa 2.’liği
2012 A Milli Kadınlar Olimpiyat 5.’liği
2013 A Milli Kadınlar Avrupa 3.’lüğü
DEMİREL DÖNEMİNDEKİ ORGANİZASYONLAR
2001 FIBA Erkekler Avrupa Şampiyonası
2010 FIBA Erkekler Dünya Şampiyonası
2010 FIBA Dünya Kongresi
2012 Euroleague Final Four
2012 Kadınlar Euroleague Final Eight
2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası