A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2007 20:32
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstanbul'un trafik sorununu çözmek için gündeme getirdiği tünel yol projelerinden 5'inin daha ihalesine çıkılıyor.
Altyapı Hizmetleri Müdürlüğünce gerçekleştirilecek ihalelerin ilanı Kamu İhale Bülteninde yapıldı.
Buna göre, Dolmabahçe-Fulya arasında yapılacak 2027 metre uzunluğundaki kara yolu tüneli inşaatının yer tesliminden sonra 510 günde tamamlanması öngörüldü.
Fulya-Levazım arasında yapılacak 4450 metre uzunluğundaki kara yolu tüneli inşaatı 540 günde, Levazım-Akatlar arasında 3360 metre uzunluğundaki kara yolu tüneli inşaatı 540 günde, Sarıyer-Çayırbaşı arasında 4100 metre uzunluğundaki karayolu tüneli inşaatı 540 günde, Eyüp Silahtarağa Caddesi-Gaziosmanpaşa Caddesi arasındaki 200 metrelik kara yolu tüneli inşaatı da 180 günde tamamlanacak.
Büyükşehir Belediyesi, kara yolu tünellerinin ihalesini, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesine göre pazarlık usulüne göre yapacak.
YOLLARIN YAPIMINDAKİ MECBURİYET
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tünel yollarla ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tünellerin İstanbul'da yol açamadıkları yerlerde topografyadan da yararlanarak baypas yapacakları önemli ulaşım aksları olduğunu söyledi.
Bu yolları yapmaya mecbur olduklarını dile getiren Topbaş, “Aksi takdirde İstanbul'un durumu ortada. Bugüne kadar sorun olarak gelmiş olan bu erişebilirliği kolaylaştırmak adına bunları yapmak durumundayız. Şu anda 156 kilometre tünel yol hedefledik. Bunun da İstanbul trafiğine ciddi bir çözüm getireceğine inanıyoruz” dedi.
Topbaş, bu yolların yeni keşfedilmediğini, dünyada özellikle Cenova ile Paris'te bunun örneklerinin olduğunu bildirdi.
TÜNEL YOLLARIN İŞLETME MALİYETİ
İstanbul'da yapılacak olan tünellerin kilometrelerce uzunluğunda olmadığını da belirten Topbaş, “Bunlar parça parça geçiş noktalarıdır. Oradaki
trafik açısından ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak için. Bu hatlarda toplu taşıma yapma imkanı olmadığı için kent merkezindeki trafikte düğüm olan yerleri çözme adına atılan adımdır. Yapmaya mecburuz” diye konuştu.
Topbaş, bu yolların işletme maliyetinin yüksek olduğu yönünde de eleştiriler yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Bizim mevcut yollarda da işletme maliyetimiz var. Asfaltları, bariyerleri, aydınlatmaları yeniliyoruz veya bakımını yapıyoruz. Bunlar da işletme maliyeti. İşletme maliyeti sıfır olmaz. Tünel yollarda havalandırma işletme maliyeti var. Ancak rahatsız edecek boyutta olmayacağı için tünel yolla geçiliyor. Orada 'astarı yüzünden pahalı' olacağı hesaplansaydı bundan vazgeçilirdi. 'Bu imkansız' denirdi. Ama bunun dünyada örnekleri var. Biz de yapıyoruz.”
Topbaş, ulaşımda attıkları adımların sadece tünel yollar, kavşak ve kara yolları olmadığını, deniz ve raylı sistemlerde de toplu taşıma adına tüm yatırımları eş zamanlı olarak yaptıklarını söyledi.
Sadece bunlardan bir tanesini çekerek “Bunu mu yapıyorsunuz?” demenin yanlış olduğunu ifade eden Topbaş, “Biz 2012'ye kadar ulaşım adına 22,5 katrilyonluk bir yatırımı hedefimize koyduk. Uzmanlarla, bilim adamlarıyla her noktadaki problemi çözmeye çalışıyoruz. İstanbul'da bugüne kadar bu boyutta ulaşım adına adım atılmamıştı” diye konuştu.
PLANLANAN DİĞER TÜNEL YOLLAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dolmabahçe-Dolapdere-Piyalepaşa-Kağıthane kara yolu tünel inşaatı ihalesini pazarlık usulü ile 1 Mart 2006 tarihinde yapmıştı. İhaleyi 105 milyon YTL'ye Kiska Komandit-Mak-Yol İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. ortak girişimi kazanmıştı. Söz konusu kara yolu tünel inşaatının Piyalepaşa-Kağıthane bölümündeki kazı çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
Büyükşehir Belediyesince planlanan diğer kara yolu tünelleri de şunlar:
“Üsküdar-Harem, Üsküdar-Çengelköy, Kadıköy (Modaburnu)-Yoğurtçu Parkı, Kuzguncuk-Beylerbeyi-Vaniköy-Küçüksu, Armutlu-Tarabya, Unkapı-Vatan Caddesi-Samatya, Kadırgalar-Fulya-Ortaköy Vadi-Kuruçeşme, Bebek-Baltalimanı, Taksim-Havaalanı, Tophane-İplikçi, Şişhane-Tophane, Kasımpaşa-Taşkızak-Hasköy, Eyüp Tüneli, Çengelköy-Hekimbaşı.”