Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da İskoç Ticaret Merkezi'ni adres gösteren Salih Kayar, 22 Mart 2007 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne, avukatı aracılığıyla yaptığı başvuruda, spor dünyasının üç ünlüsünün isimlerinin kendisi adına tescilini isteyerek, bu isimler altında faaliyette bulunacağı mal ve hizmetleri bildirdi.
Başvuruyu inceleyen Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı, 556 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin (KHK) 7/1 K bendi gereğince, başvuruyu “kötü niyetli” bularak, 14 Mayıs 2007 tarihli kararıyla ret etti.
Ret kararını kabul etmeyen Salih Sayar, bu kez TPE Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Üst Kurulu'na 19 Haziran 2007 tarihinde itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren üst kurul, bu kişinin talebinde, 556 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 1/7 K maddesine (kamu düzenine ya da genel ahlak kuralları) aykırılık görmeyerek tescil talebinin kabulüne, söz konusu tescil kararının 12 Şubat 2008 tarihinde resmi marka bülteninde ilan edilmesine karar verdi.
Bu arada, adının başkası adına tescillenmek istendiğini öğrenen spor dünyasının ünlü isimlerinden Adnan Polat'ın, Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunarak, adının kendisi adına tescillenmesini istediği ancak, daha önce aynı isim için başvuru olduğu gerekçesiyle olumsuz karşılık aldığı öğrenildi.
YASAL BOŞLUKLAR
Türk Patent Enstitüsü'ne kayıtlı Resmi Marka Vekili Av. Murat Altındere, sorunun yasal boşluklardan kaynaklandığını, bu boşlukların fırsatçılara zemin hazırladığını, kamu oyuna mal olmuş, herkesçe tanınan kişilerin adlarının kendilerinden habersiz olarak bir başkası tarafından tescillenmemesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de Markalar Kanununun bulunmaması nedeniyle, markaların 556 sayılı markaların korunması hakkındaki KHK kapsamında korunduğunu hatırlatan Altındere, şunları söyledi:
“KHK gereği, TPE, yapılan tescil başvurusunu incelemeye alır. Oysa, üç spor adamının adı için yapılan başvuruda olduğu gibi, bir isime başkası tescil başvurusunda bulunduğu takdirde, o kişinin kendisi bile bir daha hak sahibi olamıyor. Oysa, yapılacak yasal bir düzenleme ile kamuoyuna mal olmuş kişilerin isimlerinin, kendi rızaları dışında ticari faaliyetler için kullanılması önlenebilmeli. Bu olayda olduğu gibi üç spor adamının isminin tescil hakkını alan kişi, onların adını taşıyan her türlü mal ve hizmetlerle ilgili ticari faaliyetlerde bulunabilecek.”
“3 AY ASKIDA KALACAK”
Spor dünyasının ünlü isimleri Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Adnan Polat ve Galatasaraylı futbolcu Hakan Şükür'ün isimlerinin marka tescilini isteyen İstanbullu bir kişinin Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurusunun kabul edildiği bildirildi.
Av. Altındere, TPE'nin uygulaması gereği, üç ünlü spor adamının adlarının tescil işleminin 12 Şubat 2008 tarihinde markalar bülteninde yayınlanacağını ve 3 ay süreyle askıda kalacağını belirterek, “Bu süre zarfında bu tescile karşı çıkanların haklı gerekçelerle itirazda bulunması gerekiyor. Bu itiraz yerinde görüldüğü takdirde kişiler isimlerinin marka hakkına sahip çıkma fırsatını yakalayabilirler” diye konuştu.
Ünlü isimler için ayrı ayrı yapılan başvuruda, bu isimlerin adıyla yapılacak ticari faaliyetlerin kapsamı oldukça geniş tutuluyor.
Aziz Yıldırım kahvesi, Adnan Polat sigorta, Hakan Şükür çorabı
Aziz Yıldırım adıyla yapılacak faaliyetler arasında, ateşli, havalı, yaylı ve ağır silahlar, havanlar, roketler, havai fişekler, kişisel kullanım için koruyucu gazlar, kahve, kakao veya kakao esaslı içecekler, dondurmalar, radyo ve televizyon yayın hizmetleri, kara, deniz ve hava taşımacılığı, yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri, geçici konaklama hizmetleri, gündüz bakım evleri, huzurevleri ve hayvan bakım evleri gibi çok sayIda ticari faaliyet yer alıyor.
Adnan Polat için yapılan başvuruda ise Aziz Yıldırım'a oranla iki katı daha fazla ticari mal ve hizmetler sıralanıyor. Bunlar arasında değerli olmayan maden cevherleri, adi metaller ve bunların alaşımları, borular, baca şapkaları, kağıt karton, inşaat, yol yapımı, tamirat, kaplama işleri, reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler, sigorta hizmetleri, finansal ve parasal hizmetler, gayrimenkul komisyonculuğu, dokunmuş veya dokunmamış kumaşlar, ev tekstil ürünleri, bayraklar, flamalar ve mendiller yer alıyor.
Hakan Şükür adına yapılan başvuruda ise her türlü iç dış giysiler, çoraplar, ayak giysileri, baş giysileri, oyunlar ve oyuncaklar, çocuk bahçeleri, spor aletleri ile malzemeleri, suni yılbaşı ağaçları, eğitim ve öğrenim hizmetleri, dokunmuş veya dokunmamış kumaşlar, ev tekstil ürünleri, reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, temizlik hizmetleri, dezenfeksiyon hizmetleri, haşere ilaçlama hizmetleri, deniz araçlarının bakımı ve tamiri hizmetleri gibi çok sayıda hizmet ve faaliyet yer alıyor.