İşimiz 66'ya kaldı...

Güncelleme Tarihi:

İşimiz 66ya kaldı...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kırkı beş para etmeyenler... Kırkı on paraya gidenler... Kırk tarakta bezi olanlar... Kırkından önce de sonra da çalanlar... Kırk yıllık Yani'yken Kani olmaya kalkanlar... Kılı kırk yarıp oturduğu yerden kalkamayanlar... Bir iplik çeksen üzerinden kırk iplik dökülenler... Kırk bir kere maşallah çekip kırk parasız bırakanlar... Kırk dereden su getirir gibi yapanlar... Kırk Harami'yle bir olup soymaya doyamayanlar... Atı alan kimyaları aştı... Az gelişmişe kaldı numaradan simyalarla uğraşmak... Kırkımız çıktı işimiz 66'ya kaldı bu rakamlarla, bu hurufatla testimize buyur ola bu kez de, üçler, yediler, kırklar, cinler, periler, kara kediler...

1 İster Eflatunculuk'ta veya neo-Eflatunculuk denen Gnostic felsefede olsun, ister İbrani mistisizminden kaynaklanan Kabala ve ondan kaynaklanan Hurufilik'te olsun, bütün sayılar ve harflerle yapılan büyücülük sanatlarının babası kimdir biliyor musunuz? İÖ 500'lerde yaşamış olan bu Sidonlu filozof, herşeyi sayılara indirgemekle ünlüdür. Müzikteki oktav'ı o bulmuş. Hatta geometrinin kurucusu da o denmekte... Bu çok ünlü filozofu hemen tanıdınız değil mi?

a. Eflatun

b. İbn-i Tıktıka

c. Abrakadabra

d. Pisagor

2 Dünyanın bütün alfabelerinde her harfe tekabül eden bir sayı değeri varmış. Arap alfabesinin de, her birinin ayrı ayrı olmak üzere 1'den 1000'e kadar sayı değerleri mevcutmuş. Bir olayın oluş yılını belirtmek için yapılan sanata tarih düşürmek denirmiş. Peki, bu harflere sayı denk getirme yöntemine ne ad verilirmiş?

a. Hevvez

b. Hutti

c. Karaşet

d. Ebced

3 Kabalacı diye Kabala biliminde uzmanlaşmış kişiye deniyormuş. Peki Kabala dedikleri nedir, kabararak bilebilecek misiniz?

a. Yahudilerde ağızdan ağıza geçen dinsel geleneğin tümü

b. Doğaüstü varlıklarla harfler ve sayılar yoluyla ilişki kurma sanatı

c. Bir öğretinin yandaşlarının tümü

d. Ticarette götürü, toptan

4 Bazı insanlar çevrelerinde çeşitli sayacak şey bulurlar... Kaç basamak çıktılar, kaç dolap kapısı var, yerdeki parke adedi kaçtır... Bazılarında bu bir hastalık seviyesine ulaşır. Bu tür hastalara ne ad verilir, bir, iki, üç, dört...

a. Meraki

b. Obsesif

c. Tutturuk

d. Küçük hesapçı

5 Kabala, gül-haç, nümeroloji ve bir sürü mistik ögenin içinde geçtiği upuzuun bir kitap var... Kitabın yazarının adı Umberto Eco... Kitabın kurgusu altı kere altı otuz altı diye başlayan bir tekerlemeden oluşturulmuş... Sonunda anılan tekerlemenin bir alış veriş listesi olduğu anlaşılan bu ağır kitabın adını kestirebilecek misiniz, bakalım?

a. Gülün Adı

b. Opera Aperta

c. Foucault'nun Sarkacı

d. Hiç biri

6 Dünyanın en ünlü Kabalacılarından olan Eliphas Levi bir gün bakmış ki, İbranice'deki harf sayısı 22, çok ünlü bir iskambil-fal oyununun da kart adedi 22. Bu buluşu sayesinde, sayılara sır atfetme ilmi olan nümeroloji yeni bir boyut kazanmış deniyor. Peki bu iskambil-fal oyununun adı ne, kestirebilir misiniz?

a. Pasyans

b. Napolyon

c. Tarot

d. Hiçbiri

7 Bir dik üçgenin dik kenarlarının karelerinin toplamı, hipotenüsün karesine eşittir. Bu teoremin babası ise ikinci sorudaki filozof. Bu çok ünlü teoreme halk dilinde ne ad takıldığını anımsayabilecek misiniz?

a. Susurluk soruşturması

b. Düşünce suçu davası

c. Eşek davası

d. Hiçbiri

8 En uğursuz ve en ünlü sayı hangisidir dersiniz? İncil'de bu sayıdan bahsediliyormuş. Kıyamet gününde ortaya çıkacak Armageddon yani Deccal ve zalim Neron'un nümerolojileri bu sayıya denkmiş. Ünlü şarkıcı Demis Roussos'un dinleyicilerini acayip ürküten longplay'inin adı bu sayıymış... Hangi uğursuz sayı bu, hazır mısınız?

a. 7

b. 77

c. 00

d. 666

9 Üçler, yediler, kırklar, kırk satır mı kırk katır mı? Kırk ikindiler, kırkı verip korku dindirenler... Peki başka sayılar da var, örneğin 12. Onun özellikleri nedir, tutturabilecek misiniz?

a. 12 havari

b. 12'den vurmak

c. 12 Eylül, 12 Mart

d. Onikiparmakbağırsağı

10 Nümerolojinin faydasının insanın aritmetikle ilgisini sürdürmesinde görenler var... Bunun tersi de doğru olabilir... Aritmetiği sevenler nümerolojiden de keyif alıyor olabilir. Aritmetikle aranız nasıl acep? Kırkın yüzde kırkı kaç desem hemen çıkarabilecek misisniz?

a. 1

b. 140

c. 40

d. 16

11 Nümerolojinin mucidi Pisagora göre sayılar iki türlüymüş... Üçgen sayılar ve kare sayılar... Kare sayılar kolay... 1, 4, 9, 16, 25, 36 ... Peki üçgen sayı dizisi aşağıdakilerden hangisidir?

a. 1, 3, 6, 10, 15 ...

b. 3, 6, 9, 12, 15 ...

c. 3, 9, 27, 36, 81 ...

d. 1, 3, 9, 36, 81 ...

12 1175'te doğmuştu. Pisalı bir tüccarın oğlu olan Leonardo, aritmetiği babasıyla birlikte gittiği Kuzey Afrika'da öğrenmişti. Mısır, Suriye, Yunanistan ve Sicilya'ya yaptığı yolculuklarda Arap dünyasının matematik bilgilerini özümlemiş ve bugün kullandığımız Arap - Hint hesap yöntemlerinin üstünlüğüne inanmıştı. Pisa'ya döndüğünde ünlü Liber Abbaci'yi yayınladı. Kimdi?

a. Leonardo da Vinci

b. Leonardo di Capri

c. Leonardo de Argensola

d. Leonardo Pisano Fibonacci

13 Sayısal Loto'yu oynamanın metodu mu olurmuş??? Gerçek bir Temel hikayesi ister misiniz: Fransa'da yaşayan Temel evini satmış, bütün parayla Sayısal Loto oynamış... Sonuç malum: Fransız Temel evsizler bölüğünde... Sayısal Loto'da oynayabileceğiniz bir matematik serisi var... Bir önceki sorudaki matematikçinin adından Fibonacci serisi deniyor... Aşağıdakilerden hangisi Fibonacci?

a. 1, 2, 3, 5, 8, 13 ...

b. 2 3 5 8 13 21 ...

c. 1 9 10 19 29 48 ...

d. Hiçbiri; bunları bu hafta oynadım ve gördüğünüz gibi kaybettim.

14 Sayılar... Sayılar... Ölçüler... Ölçekler... Oranlar... Bir güzel oran var... İki uzunluk arasında en güzel ilişkiyi verdiği 'varsayılan' aritmetik orandır bu... Her şeyin her şeyle ilgisi olduğu gibi bu oranın Fibonacci dizisiyle de akrabalığı var... Aşağıdakilerden hangisi acep?

a. Yaklaşık 5/8

b. 1/2

c. 3/4

d. Hiçbiri

15 Bu sözü kim söylemiş?

'Algılanabilen en güzel duygu esrardır. Bütün sanat ve bilimin kaynağı sırlardır.'

a. Tophaneli bitirim esrarcı Bekir

b. Timur'un torunu Semerkantlı hükümdar gökbilimci Uluğ Bey

c. Yahya Kemal Beyatlı

d. Albert Einstein

Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) abcd, 4) b, 5) c, 6) c, 7) c, 8) d, 9) ?, 10) d, 11) a, 12) d, 13) d, 14) a, 15) d

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!