Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2002 16:29
Yaklaşık 100 milyon insan şu sıralar doğdukları ülkeden uzak yaşıyor. Ama göç sadece günümüze özgü değil. İlk Hominidlerin Afrika steplerinden yola çıktıklarından itibaren göç insanlık tarihi hareketlendiren bir güç haline geldi.
Fakat hiç kimse vatanını kendi isteğiyle terk etmiyor. İç savaşlar, toplu sürgünler, baskılar ama özellikle de yoksulluk halkları okyanusları bile aştırıyor. Siyasi suçlu olarak kabul edilen 60 milyon Avrupalı 1850 yılların başlarından ikinci dünya savaşının başlangıcına kadar eski kıtayı terk ettiler. Bunlar en çok da Amerika Birleşik Devletlerine kaçtılar. Yeni kıta o zamanlar Avrupa’dan gelen 40 milyon insanı kabul eti. Hıncahınç dolu gemilerle yolculuk eden göçmenlerin umudu hep daha iyi yaşam koşullarıydı. Bugünkü göçmenlerin çoğu yaşamlarını kurtarmak için yollara düşüyorlar.
Amerika’daki göçmen bürosunun açıklamasına göre 1997 yılının başlarında orta Afrika’da Ruanda ve Burundi arasında sürüklenen 22 milyon insan Amerika’ya sığınmıştı. Tarihteki en korkunç göçler koloni dönemlerinde yaşanmıştı. 17.ve 18.yy’da zincirlere vurularak Afrika’dan toplanan yaklaşık 15 milyon zenci kuzey Amerika, Brezilya ve Karaiplerde köle olarak satılmıştı. 19.yy’da Çin ve Hindistan’dan neredeyse dünyanın her yerinde gündelikçi işçi olarak çalıştırılan 10 milyon Kuli’nin durumu da en az onlar kadar kötüydü. 1947 yılında devletler arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden 7 milyon Müslüman Hintli yeni Pakistan devletine bir o kadar da Hindu ters istikamete göçmek zorunda kalmıştı. Halk göçleri Avrupa’nın 20.yy tarihini de biçimlendirdiler. Ülkelerinden sürülen 5,9 milyon kişi 1946 yılında batıdaki sınırlardan Almanya’ya girdiler. İki misli Alman da vatanından ayrılmak zorunda kaldı. Avrupa’da sürgünlerin hala tarihe karışmadığı eski Yugoslavya’da yaşanan savaşlar da gösterdi. 2,6 milyon insan evlerinden ve topraklarından koparıldılar. Bugün yılda 1,5 milyon insan ülkelerini temelli olarak terk ederken 1 milyon kişi de geçici olarak başka ülkelerde yaşıyor. 1960 yıllarından itibaren Türkiye’den Almanya’ya akan göç dalgası farklı boyutlarda hala devam ediyor. Bugün Almanya’da yaşayan yaklaşık 2 milyon Türk her kuşakta yeni bir kültür oluşturuyor. İki Almanya arasında örülen duvardan sonra 1961 den 1998’e kadar 600 000 Alman Doğu Almanya’dan Federal Almanya’ya kaçtı. Doğu Almanya 1949-1995 yılları arasında nüfusunun dörtte birini kaybetti. Federal Hükümet 34 000 siyasi tutukluyu işçi kamplarından çıkarabilmek için adam başına en son 95 000 mark ödedi. Ters yönde göç edenlerin sayısı daha düşüktü. 1961’den itibaren Doğu Almanya’ya her yıl sadece 3000 kişi göçtü.