İngiltere ‘parkur’u spor olarak tanıdı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere ‘parkur’u spor olarak tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 10:50

Fransa’da 1980’li yıllarda başlayan son 10 yılı aşkın sürede Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlayan ‘parkur’u (parkour), İngiltere resmi spor olarak kabul eden ilk ülke oldu. Ancak olumlu tepkilerin yanı sıra, bu sporun tarihi binalar ve insan sağlığı açısından tehlike arz edeceğini söyleyen Cambridge Üniversitesi yetkilileri, parkurun resmi spor dalı olarak tanınmasını eleştirdi.

Haberin Devamı

BİNALARIN, duvarların üzerine çıkan, tırmanan atlayan insanların dramatik fotoğraflarıyla belleklerde yer edinen parkur, İngiltere’de son yıllarda tanımaya başlandı. 1980 ve 1990 yılları arasında Fransa’da gelişen parkur, İngiltere’ye 2009 yılında geldi ve 2013 yılında da bu zorlu sporun resmi olarak tanınması için başvuru yapıldı.
Spordan sorumlu Bakan Tracey Crouch’un açıkladığı başvuru, başta İngiltere olmak üzere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Wales (Birleşik Krallık) tarafından değerlendirmeye alınmıştı. Yaklaşık dört yıl süren süreç sonucunda parkur, resmi spor olarak kabul edildi.  

İngiltere ‘parkur’u spor olarak tanıdı

‘HER ORTAMDA YAPILABİLİR’

Haberin Devamı

İngiltere Parkur Federasyonu Başkanı Sebastien Foucan, parkurun atlamaktan da öte sağlıklı yaşamanın bir yolu olduğunu belirterek bu sporun, güzelliğinin her yaştaki insanın saygılı bir biçimde hemen hemen her ortamda yapabilmesi olduğunu dile getirdi.

CAMBRIDGE’İN DOKUSUNA ZARAR VEREBİLİR

Cambridge Üniversitesi yöneticileri, parkurun resmileşmesini eleştirenlerden. Cambridge Üniversitesi, Cambridge şehirinde tarihi binaların çok fazla olmasından dolayı  parkurun izinsiz girilemeyen tarihi binalara girme hakkını tanıdığını dile getirerek bu sporun tarihi şehirin dokusuna zarar verebilmesinden kaygı duyduğunu belirtti ve ayrıca bu sporun hem halkın sağlığınış, hem bu sporu yapanların sağlığını da tehlikeye koyacağını ifade etti.
İngiltere Spor Meclisi tarafından izini onaylanan ‘parkour’un yaygınlaşması için ulusal piyango fonu ve okullarda da öğretilebilmesi için gerekli teşvik ve destekleme fonlarına  başvurabilme hakkı doğdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!