Güncelleme Tarihi:
Rotherdam Lordu Ahmed, Drumglass Lordu Maginnis, Islington Baronesi Hussein-Ece ve eski Kraliyet Hava Kuvvetleri başkanı Sir Michael Graydon gibi ileri gelenlerin imzasıyla FIBA Avrupa Başkanı Olafur Rafnsson'a gönderilen mektupta Apoel'e uygulanan hafif cezalar eleştirilerek FIBA, olayla ilgili olarak daha derin soruşturma yapmaya ve Kıbrıs Rum ırkçılığına karşılık vermeye çağrılırken, bunun yapılmaması durumunda "Avrupa basketbolunun saygınlığı yanında FIBA'nın oyuncular ve taraftarları koruma yetisine olan güvenin" etkileneceği kaydedildi.
21 Aralık'ta yer alan 2000 civarında Kıbrıslı Rum taraftarın dörtte birini oluşturan bir grubun, öfkeyle Pınar Karşıyaka oyuncularına saldırıp soyunma odalarına zorla girmeye çalışmalarıyla şiddet olayları meydana gelmişti. Şiddet olayları, takımın yoğun polis koruması eşliğinde olay yerinden çıkarılmasının ardından bile devam etmiş, taraftarlar bu kez Türk takımının kaldığı oteli hedef almıştı. Bugüne kadar sadece 3 genç tutuklandı.
FIBA Avrupa maçı takip eden 24 saat içerisinde harekete geçerek şiddeti kınarken, Apoel takımına 'holiganlık' nedeniyle €40,000 ile sahasındaki 3 maçın seyircisiz oynanması cezası vermişti. Ambargolular ve onlarla katılan 28 imza sahibi, FIBA'nın şiddeti "sadece holiganlık" olarak görmesinin yanlış olduğunu kaydederek Apoel'in ırkçılık sicili yanında, Pınar Karşıyaka ile olan maçtaki eylemlerine işaret etti. Mektupta, FIBA'nın söz konusu şiddetin arkasındaki Türk karşıtı güdüyü kabullenmekteki başarısızlığının bile "FIBA'nın aslında ırkçılık ve oyuncular ve/veya taraftarların yaşamlarını tehdit eden davranışlar karşısında hoşgörülü" olduğu görüşüne yol açacağı kaydedilerek,- FIBA'nın, Apoel'in faşist eğilimlerini frenlemek için daha etkin tavır alması gerektiğine inandıkları belirtildi.
Ambargolular Başkanı Fevzi Hussein, konuyla ilgili açıklamasında, "Güney Kıbrıs'ta Türklerin veya Türklüğün saldırıya uğradığı olayların gittikçe arttığını görmekten son derece kaygılıyız. FIBA'nın hızlı bir şekilde harekete geçerek Pınar Karşıyaka'ya karşı uygulanan şiddeti kınamasını memnuniyetle karşılıyoruz, ancak sorunun kökenine – ırkçılığa – inmezseniz bunu durduramazsınız. Gerek Apoel Nicosia yetkilileri gerekse Kıbrıslı Rum yetkililer toplumları içerisindeki ırkçılıkla mücadelede samimi olduklarını göstermek zorundadırlar. Bunu "holiganlığa" indirgemek ve birkaç genci tutuklamak bizlerde vaatleriyle ilgili fazla bir güven uyandırmamaktadır. FIBA da ayrıca [Apoel-Pınar Karşıyaka maçındaki şiddetle ilgili] daha detaylı bir inceleme ve daha anlamlı yaptırımlarla kararlılığını göstermelidir" dedi.