Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2003 21:58
Yeni bulunan bir iskelet beş milyon yıl kadar önce Güney Amerika’da inek boyunda kobayların otladıklarını ortaya koyuyor.
Tarihin bilinen en iri kemirgeni olan Phoberomys patersoni yuvasını iki metrelik kaplumbağalar, on metrelik timsahlar ve üç metrelik etobur kuşlarla paylaşmaktaydı.
İskeleti bulan bilim ekibinden Tübingen Üniversitesi’nden Marcelo Sanchez Villagra, ‘Orası devlerin diyarıydı’ diyor.
Adını kemiklerin bulunduğu Venezuela kenti Goya’dan alan üst ön dişleri dışarıya fırlamış bu iri canlı, muhtemelen 700 kilo kadar geliyordu ve bir kuyruğu vardı. Ormanda yaşayan 15 kilo ağırlığındaki kobay benzeri iri kemirgenin Phoberomys’in günümüzde yaşayan en yakın akrabası olduğuna inanılıyor.
Günümüzün en iri kemirgeninin, yine Güney Amerika’da yaşayan, koyun büyüklüğündeki kapibara olduğu ve bu bölgede bir zamanlar 100 kiloyu aşkın ve şimdi türleri tükenmiş olan başka kemirgenlerin de barındığı belirtiliyor.
40 milyon yıl önce
Kobayların akrabaları Güney Amerika’ya bir olasılıkla 40 milyon yıl önce Afrika’dan geldiler. Birkaç iri otoburun yaşadığı bir bölgeye gelen bu canlılar boşluğu doldurmak üzere evrildiler. Goya’nın dişlerinden bunların otla beslendikleri anlaşılıyor.
Büyük hayvanların metabolizması daha yavaş olduğundan, bu canlılar cüsselerine kıyasla daha az yiyeceğe gereksinim duyuyorlar ve iri bağırsakları sayesinde sert bitkileri kolayca sindirebiliyorlar.
Uzmanlar bu canlıların hantallıkları yüzünden yeryüzünden silinmiş olabileceklerine dikkat çekiyorlar. Antilop gibi, günümüzün başarılı otoburlarının çoğunun uzun bacaklı ve yassı ayaklı oldukları görülüyor. Kemirgenlerin kısa bacaklı ve iri pençeli olmaları toprağı kazmalarına olanak tanıyor.
Rekor ikiye katlandı
Leeds Üniversitesi evrimsel biyolog Robert McNeill Alexander ciddi irilikte bir kemirgenin yaşam yarışında öteki türdeşleriyle başa çıkamayacak denli yavaş olduğunu dile getiriyor.
Phoberomys türü daha önce fosil dişler ve birkaç kemik parçasından ötürü biliniyordu. Goya’nın iskeleti Sanchez-Villagra ve arkadaşları tarafından Urumaco yöresindeki çöl alanda bulundu. Phoberomys’lerin yaşadığı dönemde bu bölgenin bataklık olduğu belirtiliyor.
Bu arada, dünyanın en büyük keseli hayvanı rekorunun iki katına çıktığı bildiriliyor. Dev bir vombat türü olan Diprotodon optatum’un, daha önce belirtildiği gibi 1,175 değil, 2,800 kilo geldiğine dikkat çekiliyor.
Sydney Üniversitesi’nden Stephen Wroe ve arkadaşları yeni değerlere kemik ölçümleri ve başka hayvanlarla yaptıkları karşılaştırmalar sonucunda ulaştıklarını, daha önceki değerlerin yalnızca bir ‘eğitimli tahminden’ ibaret olduğunu belirtiyorlar.