IAAF Türkiye'deki doping cezasının arttırılması için baskı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

IAAF Türkiyedeki doping cezasının arttırılması için baskı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 10:06

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Doping yaptıkları tespit edilen tüm atletlerin 2 şer yıl değil, 4 er yıl ile cezalandırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

TMOK, doping kullandığı tespit edilen ve Türkiye Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından 2 şer yıl müsabakalardan men edilen tüm sporcuların, cezalarının 4 er yıla çıkarılması için 13.09.2013 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu Başkanlığına resmi yazı ile müracaat ettiği ortaya çıktı. Dünya Atletizm Federasyonlar Birliği (IAAF), TMOK aracılığı ile aralarında Nevin Yanıt, Eşref Apak, Kıvılcım Kaya, Fatih Eryıldırım ve Elif Yıldırım gibi bir çok atletin bulunduğu 44 sporcuya verilen cezaların az olduğunu iddia ederek doping maddesi ticareti ve topluca doping yaptıkları iddiasıyla 2 şer yıl olan cezalarının 4 er yıla çıkarılmasını istedi.

''ATLETİZM FDERASYONU BAŞKANI TERZİ TAAHHÜTNAME İMZALADI''
Türk atletizminde patlayan doping fırtınasının ardından IAAF, Türkiye Atletizm Federasyonunu uyararak cezaların 4 yıl olması istemiyle bir yazı gönderdi. Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, doping maddesi bulunan yaklaşık 44 sporcuyu ceza talimatlarına göre ilk defa yaptıkları için ikişer yıl ile cezalandırıyor. Ancak 10.10.2011 yılında Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi'ninde katıldığı TMOK dopingle mücadele komisyon kurulu toplantısında, doping ile ilgili tavsiye niteliğinde bazı kararlar alındı ve federasyon başkanına taahhütname olarak imzalatıldı. Toplantıda alınan kararlarda dopingle mücadele komisyonu doping ticareti ve topluca doping yapma gibi maddeler olabilirlilik ihtimali üzerine tavsiye niteliğinde karar alındı.

''ATLETİZM CEZA KURULU KENDİ CEZA TALİMATINA GÖRE SPORCULARI CEZALANDIRDI''
Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, dopingle mücedele talimatının 10.2 maddesine göre vücudunda yasaklı madde çıkan sporcu ilk defa yapıyorsa 2 yıl, madde 10.4 göre tekrarlaması halinde 4 yıl, madde 10.5'e göre de ikinci kez tekrarlanırsa spordan ömür boyu men cezası alır talimatlarına göre ceza verdi. Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu ülke içerisinde yaşanan bu olay karşısında 44 sporcuyu ikişer yıl spordan uzaklaştırarak cezalandırdı.

''TÜRKİYE MİLLİ OLİMPİYAT KOMİTESİ SPORCULARI DOPİNG TİCARETİ MADDESİYLE SUÇLUYOR''
IAAF ve TMOK ise Türk sporcuları 10.6 maddesine göre doping ticareti ve topluca doping yapma kadegorisine sokarak ceza almalarını istiyor. IAAF, TMOK aracılığı ile tüm sporcuların 4 er yıl ceza almaları için 13.09.2013 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu Başkanlığına resmi yazı ile müracaat etti. Tahkim Kurulu, Atletizm Federasyonu'na resmi yazı göndererek tüm sporcuların dosyalarını istedi. Ayrıca Tahkim Kurulu Başkanı Hasan Gerçeker imzasını taşıyan ve tüm sporculara da birer yazı gönderilerek Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin yaptığı şikayete karşı ekleyecekleri herhangi bir konu var ise 10 gün içersinde göndermelerini istedi.

AVUKAT OSMAN BULDAN: TMOK'UN YAPTIĞI YASAL DEĞİLDİR DEDİ
Bir çok sporcunun Avukatı olan Osman Buldan, ''Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin yaptığı yasal değildir'' dedi. Buldan, Doğan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ''Yürürlükte olan talimatlar üzerinden sporcular hakkında karar verilmesi doğrudur. TMOK'un aksi görüşüne katılmıyorum. Mehmet Terzi ile TMOK arasında yapılan anlaşma, taahhütname ile karar alınarak yürürlükte olan talimatın kalktığını ileri sürüyorlar. Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu'nun hata yaptığını ileri sürerek Terzi'nin taahhütname imzalaması disiplin talimatının yürürlükten kaldırılması sonucunu doğurmaz ve yasalda olmaz'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!