Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2002 16:52
Hayvanlar aleminde tanısı konan Huysuz Erkek Sendromu'nun insan soyu için de geçerli olduğu gösterildi. Bu bulguyu erkeklerde de bulan araştırmacı Gerald Lincoln (Edinburgh Tıbbi Araştırmalar), sendromun testoteron düzeyindeki strese bağlı ani düşüşlerden kaynaklandığını ve bunun da erkek menopozuna işaret ettiğini söylüyor.
Koyunları inceleyen araştırmacı, koçlarda testesteron düzeyinin sonbaharda zirveye ulaştığını ve kızıştıklarını, kış aylarında ise hormon düzeyinin düşmesiyle cinsel isteklerinin azaldığını gördü. Araştırmacı, geyik, yabani dağ keçisi ve Hint fillerinde de üreme mevsimlerinin sonunda benzer belirtileri saptadı ve testosteronun insan davranışlarında çok önemli bir belirleyici olduğuna dikkat çekti. Eşin ölümü, boşanma veya ölümcül bir hastalığa yakalanmak gibi stresler de testosteron düzeyini aşağılara çekiyor.
Aynı araştırma kuruluşundan Richard Anderson'a göre de, erkeklik hormonu üretmeyen erkeklerde sinirlilik ve mutsuzluk görülüyor, hormon tedavisi gördüklerinde ise ruhsal bakımdan normale dönüyorlar.
Maymunlar üzerinde araştırmalarıyla tanınan David Abbott şu görüşleri savunuyor: "Erkek sinirli ve depresif ise doktorlar testesteron düzeyinin düştüğünü bilmez ve bu durumu kortizol düzeyi ve depresyonla ilişkili olarak açıklar".
New Scientist dergisinde yer alan araştırma haberinde (2 Mart), bir başka uzmanın (David Handelsman, Sydney Üniersitesi) görüşlerine yer veriliyor: "Bu durum biraz abartılmış. Yalnızca ilerlemiş prostat kanseri vakalarında, hadım edilme nedeniyle testosteron düzeyi yüzde 90 oranında gerilemiş erkeklerde bu tür durumlar ortaya çıkıyor. Henüz insanların ruhsal durumlarındaki iniş çıkışlarla testosteron düzeyi arasındaki ilişki üzerinde tam bir görüş birliği sağlanmış değil".