Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 00:54
Hürriyet gazetesine BİLİM eki için teşekkürler. Aslında çok meraklı ve yaratıcı olan toplumumuzda fazlası ile açlığı çekilen bir alana Hürriyet BİLİM ekinin çok olumlu katkıları olacağından eminim.
Her sayısının saklanacağından emin olabilirsiniz.
Şerafettin ÖG
Akılcı bir dergi
Merhaba, liseli ve Zonguldak’ta oturmakta olan bir Türk genciyim. Öncelikle söylemek istediğim böyle müthiş ve akılcı bir dergi yapılamaz (Hürriyet Bilim). Konular tamamen büyük bir kitleye hitap ediyor, konu anlatımları ve örnekler mükemmel kısacası hayatın ta kendisi. FAKAT!.. ‘İyi eğitimli, atılgan, becerikli, yaratıcı, genç ve dinamik bir toplumuz, bu toplumu bilimle ateşleyerek geleceğe taşımalıyız.’ diyebiliyorsunuz da bu derginin üstüne kısa bir süre için ücretsiz yazabiliyorsunuz! Tamam böyle bir şeyin maliyeti var, tabii ki de kárı olmalı fakat bu dergiyi diğer aylık dergiler gibi alım zorluğu yaratarak daha fazla kár edip daha fazla insanı bu gelişimden mahrum bırakabilirsiniz. En azından Hürriyet okuyan insanların alabileceği bir fiyat belirlemenizi istiyorum. Lütfen Türkiye bir yerlere gelmeli. Artık ilerlemeli.
Naci Arca
Naçizane öneri
Akademik sistemimiz ‘yılda şu kadar makaleyi uluslararası dergilerde yayımladık" diye övünmeye dayanıyor. Bu dergileri konularının akademik uzmanları dışında kimse okumadığından da yetersiz altyapı ve bütçelerle yapılan çalışmaların sağladığı bu üç kuruşluk bilimsel katkı da ancak gelişmiş ülkelerin bilim orduları tarafından değerlendirilirse değerlendiriliyor, ülkemizde ise ancak unvan, kadro jürileri ve gene aynı konu üzerinde araştırma yapan birkaç kişi tarafindan okunuyor. Akademik sonuçları uygulamaya taşıyacak bilgi yollarımız olmadığından, sonuçlara talep yaratılmadığından da birkaç milyonluk İsrail, Avusturya, Hollanda gibi patent literatürüne girebilecek sonuçlara erişemiyoruz ve sorunlarımızı çözemiyoruz.
Örneğin bu kadar ziraat fakultemiz olmasına karşın GAP'taki modern hayvancılık tesisini Israilliler kuruyor, bizim mezunlarımız da ancak rutini yürütüyor vs.
Dunyada yıllık erozyon 11 milyar tonken, TC’nin bu kayıptaki payının (Yaklaşık) 500 milyon ton, yani 1/22 gibi çok yüksek bir oran olduğunu kaç TC vatandaşı biliyor ve bu geri dönüşümü olmayan, geleceğimizi karartmakta olan soruna karşı hangi BİLİMSEL yöntemlerle ve hangi oranda mücadele edildiğinden kaç kişinin haberi var.
ABD, Kanada ve Avustralya'dan AB’ye ve Güney Asya, G.Doğu Asya, G.Amerika ve Karayipler, Güney Afrika ülkeleri kalkınma örgütlerinden Kırgızistan'a kadar, Küba, Angola, Zimbabwe gibi ülkelerin dahi önlem aldığı Küresel İklim Değişikliği konusunda Türkiye ne yapıyor? Hiç, kimin umurunda? Parmakla sayılabilir. Halbuki bu konuya çözüm getirmek üzere yurdumuz araştırıcılarınca yapılmış ve uluslararası dergilerde yayımlanmış bir çok makale var, ne işimize yarıyor, kim değerlendiriyor? Hiç.
Doç. Dr. A. Ergin DUYGU
Ank. Üniv. Fen Fak. Biyoloji Böl.
Paralı mı satılacak?
Bu sabah kalktığımda ilk işim birkaç gündür heyecanla beklediğim dergiyi almak için bakkala gitmek oldu. Reklamınızı görünce epey sevinmiştim, değişik bir bilim dergisi geliyordu piyasaya ki o ortam genellikle halk böyle istiyor diyerek verilenlerin olduğu bir alandı (yani medya olarak). Alternatif değişik bir dergi olacağını düşünüyordum. Ben zaten 2 dergiyi yıllardır izliyor, alıyordum. Cumhuriyet Bilim Teknik ile Bilim ve Teknik...
Derginizi inceledim ve başta da belirttiğim gibi değişik, hoş, alternatif olabilecek bir dergi, ancaaak; sizlere bu el-mek'i yazmakta esas sebep, salt derginin içeriği ile ilgili düşüncelerimi belirtmek değil, üzülerek belirteyim baş sayfadaki kısa bir süre için ücretsiz damgası!...
773 haftadır Cumhuriyet Gazetesi bunu bedava veriyor, Bilim Teknik de genellikle abone ile okuyucuya ulaşıyor. Biri ek diğeri bir kurumun çıkardığı ki paralı olması bence doğal dergiler.
Hürriyet’in dergiyi okuyucularına bedavaya ulaştırması ekonomisini sarsacak bir durum mu yaratır? İnşallah değildir.
Alper Holago
Halk neyi okur?
15 yıldır hemen her sabah Türkiye'de yayımlanan bütün gazeteleri okuyorum.
Elbette eklerini de. Bu sabah küçük bir değişiklik yaptım. Hürriyet'ten önce "Bilim" ekini okudum. Kutlarım. "Halk neyi okur" sorusuna el yordamıyla verilen kısır yanıta kocaman bir ek olmasını dilerim. Hepimizin buna çok ihtiyacı var.
İyi çalışmalar.
Doğan AKIN
Hayırlı olsun...
Hürriyet Bilim Dergisi’nin yayın hayatına başlaması dolayısıyla sizleri kutluyorum. İnanıyorum ki, Hürriyet Bilim Dergisi toplumumuzda var olan bilim sevgisini ateşleyecek, artıracak ve alanında çok yararlı hizmetler sunacaktır. Şimdiden bayşarılarınızı kutlar hayırlı olmasını dilerim.
Fatih M. ŞAHİN
TÜBİTAK Uzmanı