Güncelleme Tarihi:
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2016 ve 2020 olimpiyatlarına hazırlık kapsamında önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Bakanlık, 12 kentte Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezleri'ni (TOHM) faaliyete sokacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Rio-2016 ve Tokyo-2020'de başarılı olması için yapması gerekenleri masaya yatırıldı ve bir eylem planı kapsamında, spor altyapısını büyük oranda tamamlamış kentlerde olimpiyatlara sporcu yetiştirme merkezi kurulması planlandı.
Bu merkezlerin kurulması için Almanya'nın Köln ve ABD'nin Colorado kentleri ile Japonya'nın başkenti Tokyo'daki olimpiyat enstitülerinde incelemeler yapıldığı öğrenildi.
12 spor kenti
Spora yatkınlık ve hangi branşlara eğilimin daha fazla olduğu tespit edilmesinin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, pazar günü 12 kenti "spor kenti" ilan edecek.
Ankara'nın merkez olarak belirlendiği proje kapsamında, İstanbul, İzmir, Trabzon, Konya, Erzurum, Mersin, Antalya, Samsun, Bursa, Kayseri ve Şanlıurfa da olimpiyatlara sporcu yetiştiren iller olarak öne çıkacak. Bu kentlerin çevresinde yer alan illerdeki yetenekli sporcular da buradaki merkezlere kaydırılarak, 2016 ve 2020 Olimpiyatları için hazırlanacak.
Erzurum, kış sporları merkezi olacak
Başkent Ankara'ya Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesine kurulacak “Olimpiyatlara Hazırlık Enstitüsü”, 12 TOHM'un ana üssü olacak. Ankara Eryaman'da yer alan Sporcu Eğitim ve Araştırma Merkezi bünyesindeki tesisler de elden geçirildi. 12 spor kenti dışında Diyarbakır ve Gaziantep'in de TOHM merkezi olma yönünde altyapıları tamamlanacak.
2011'de 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na evsahipliği yapan Erzurum, tamamlanmış spor ve tesis altyapısı nedeniyle kış sporları için sporcu yetiştirme merkezine dönüşecek. Erzurum kış sporlarının yanı sıra buz pateni ve hokeyi ile curling milli takımlarının da kamp merkezi olacak.
Türk spor tarihinin en büyük yatırım hamlesi olan 213 spor tesisini hizmete sunmasının ardından 789 spor tesisinin de yapımına devam eden Gençlik ve Spor Bakanlığı, 12 olimpiyat kentinin yanı sıra Aksaray'da Avrupa'nın en büyük Paralimpik Sporcular Kamp Merkezi'ni kurdu.
Atletizm'in kalbi İzmir'de atacak
Universiade 2005 Yaz Oyunları'na evsahipliği yapan İzmir, 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları Festivali'ne (EYOF) evsahipliği yapan Trabzon ile 17. Akdeniz Oyunları'nın düzenlendiği Mersin de "Olimpiyat Kenti" statüsünü alacak kentlerin başına gelecek.
Boks ve güreşte Trabzon, atletizm ve su sporlarında İzmir, bisiklette Konya, atıcılık ve cimnastikte Mersin, kış sporlarında Erzurum, dağ bisikleti, basketbol ve oryantiringde Bursa, güreş ve yüzmede Samsun, voleybolda Ankara, binicilikte Şanlıurfa ve Adana, boks, tekvando ve kış sporlarında Kayseri, golf ve krikette Antalya, ihtisası olan kentler ilan edilecek.
12 spor kenti dışındaki illerde, yatkın oldukları spor branşlarına göre TOHM alt ünitesi bulunacak. Osmaniye çim hokeyi, Ağrı ve Mardin atletizm, Bolu cimnastik, Kastamonu boks, Yozgat güreş, Adana ve Kırşehir kano ve kürek, Adıyaman badminton branşlarında potansiyeli olan iller arasında yer alıyor. TOHM ilan edilmiş spor kentleri ile bu kentlerin bağlantıları sağlanacak ve sporcuların bu merkezlere irtibatları sağlanacak.
"Olimpiyatlara artık bilimsel verilerle, yöntemlerle hazırlanacağız”
Bakan Suat Kılıç, öncelikle hedefin Rio-2016, ardından da Tokyo-2020 olduğunu belirterek, “Lisanslı sporcu sayımızı 5 milyona çıkarttıktan sonra olimpiyatlara artık bilimsel verilerle, yöntemlerle hazırlanacağız. Türk sporuna sistem kazandıracak bu adımla dünyadaki örnekleriyle birlikte bilimsel metotlarla olimpiyatlara hazırlanılacak” dedi.
Bu hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek Trabzon Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi temeli atma töreninde, 12 kentin spor merkezi oluşana start verilecek.