Güncelleme Tarihi:
Halter Federasyonu Asbaşkanı Murat Kalkanlı, yetiştirme yurtlarında kalan çocukların maddi imkanlarının olmadığını belirterek, "Buna rağmen projeden 'sıfır' ücretle yararlanabiliyorlar. Kapımız tüm gençlere açık. Hiçbir çocuğa 'sen gel, sen gelme' demiyoruz. Birçok seçenek arasından yetenekli olan gençleri, milli takım kamplarına alıp uluslararası turnuvalarda gönderiyoruz" dedi.
Kimi ailevi sorunlar, kimi madde bağımlılığı nedeniyle SHÇEK Yetiştirme Yurtları'nda kalan gençler tanıştıkları halter sporuyla kendilerine toplumda yer buluyor. Halterci gençlerin en büyük istekleri ise sporla hayatlarını kurtarabilmek.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ortak protokolüyle Türkiye Halter Federasyonu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumları'nda (SHÇEK) faaliyetlerine başladı.
Halter Federasyonu Asbaşkanı Murat Kalkanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halteri yaygınlaştırma projesi kapsamında Ankara, Düzce, Konya, Adana ve Trabzon'da faaliyetlere başladıklarını belirterek, Türkiye geneline yayma çalışmalarına devam edildiğini söyledi.Kalkanlı, çocukların ayakkabıdan mayoya, eşofmandan magnezyum tozuna kadar birçok malzemesinin federasyonca karşılandığını ifade ederek, çocukların yetiştirme yurdunda halterle uğraşmalarının avantajlarını şöyle anlattı:
"Burada kalan çocuklarımızın maddi imkanları yok. Ulaşım, yemek, derken en az aylık 300 gideri olmasına rağmen bu projeden 'sıfır' ücretle yararlanabiliyorlar. Çocuklar, yemekhanede yemek yedikten sonra yan taraftaki antrenman salonuna gelip çalışma fırsatı buluyor. Salonun üst katındaki yatakhanede de dinlenebiliyor. Kazanma-kaybetme duygusunu spor yoluyla öğreniyorlar. Sporla öz güven, sorumluluk kazandırıyoruz. Kapımız tüm gençlere açık. Biz hiçbir çocuğa 'sen gel, sen gelme' demiyoruz. Birçok seçenek arasından yetenekli olan gençleri, milli takım kamplarına alıp uluslararası turnuvalarda gönderiyoruz. Bu sayede kaliteli sporcular da buluyoruz."
Ankara Sincan Yetiştirme Yurdu öncü oldu
Sincan Yetiştirme Yurdu'nda görevli antrenör Mustafa Kavukçuoğlu da yaklaşık 2 yıl önce 60 genci halterle tanıştırdığını belirterek, yetiştirme yurtlarında çocukları madde bağımlılığından spor yoluyla kurtardıklarını ve kötü alışkanlıklardan uzak tuttuklarını kaydetti. Yetiştirme yurdundaki faaliyetlerin ilk olarak Sincan'da başladığına değinen Kavukçuoğlu, federasyonun desteğiyle uygulamanın Türkiye geneline yayılmaya başladığını kaydetti.
Kavukçuoğlu, ilk zamanlar antrenman alanı, malzeme konusunda bazı eksikliklerin olduğunu ifade ederek, "Bütün olumsuzluklara rağmen Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya alan bir sporcumuz buradan çıktı. Hepsinin halterci olacak diye bir şey yok, diğer branşlara yetenekleri olanları da yönlendiriyorum. Şu anda yurtta kalan 15 gençle halter yapmaya devam ediyor. Alınan kararla yurtlar, sevgi evlerine dönüştürülecek ancak gençlerin spordan uzaklaşmamaları için halter yapılan bölgelerdeki sevgi evlerinde bir araya getirilecek" diye konuştu.
Oğuzhan Demir
Babasından gördüğü şiddet üzerine yetiştirme yurduna gelen Oğuzhan Demir, "Burada olmaktan çok mutluyum. Mustafa hocam sayesinde haltere başladım. Şu an 105 kilodayım, 60 kilo silkme ve 40 kiloda koparmada başarılı oluyorum. Arkadaşlarım 'sen halter yapamazsın' diye çok dalga geçti, ben de onlara inat haltere daha sıkı sarıldım. Hocam da bana inandı. Ankara bölge yarışlarında bronz madalya kazandım. Madalyaları toplayıp, milli sporcu olarak hayatıma devam etmek istiyorum" dedi.
Rıdvan Çakır
Halter ağır bir spor olduğu için başlarda çekindiğini söyleyen 14
yaşındaki Rıdvan Çakır da milli sporcu Halil Mutlu'nun videoları ve Mustafa
hocanın yardımlarıyla tekniğini kavrayıp sevmeye başladığını anlattı. Çakır, halterin kendisi için çok güzel bir uğraş olduğunu ifade ederek, yattığı yerin hemen altında antrenman yapabilmenin cezbedici tarafı olduğunu belirtti.
Üç kardeş halterci
Aynı yurtta kalan 3 kardeşin en büyüğü, 17 yaşındaki İbrahim Işık, "Mustafa hocam halter yapabileceğime inanmasına rağmen ben inanmadığım. Eğer o zaman başlasaydım, Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya alan arkadaşım Emrah Aydın'la ilerliyor olacaktım. Geç başladığım için pişmanım. Bartın'da gelecek ay yapılacak 23 Yaş Altı ve Gençler Ferdi Türkiye Halter Şampiyonası'na hazırlanıyorum" ifadelerini kullandı.
Ortanca kardeş 15 yaşındaki Fehmi Işık da ilk zamanlarda halterden çekindiğini 1 ay kadar sadece halteri izlemekte yetindiğini belirterek, tekniğini öğrendikten sonra halterden vazgeçemediğini vurguladı. Işık, silkmede 70, koparma ise 55 kilo kaldırabildiğini ifade ederek, hayatına halterle yön vermek istediğini, Avrupa şampiyonasına katılmak istediğini anlattı.
Işık ailesinin en küçük üyesi 14 yaşındaki Abdullah Işık ise antrenmanlarını aksatmadığını ifade ederek, Ankara bölge yarışları minikler kategorisinde bronz madalya kazandığını, hedefinin Emrah Aydın gibi yetiştirme yurdundan Avrupa şampiyonasına gidip, altın madalya almak olduğunu dile getirdi.