OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 06, 2003 00:00
Hürriyet'in dün yayınlanan ‘‘Cuma’’ ekinde yer alan ‘‘Türkiye'nin En Lezzetli Balıkları‘‘ listesinde çipuranın bulunmaması Egelilerin, lagosun bulunmamasına da Akdenizli balıkçıların itirazı var.Hürriyet Cuma ekinde her hafta yapılan ‘‘En İyiler’’ sıralamasında bu hafta balıklar ele alındı. Ancak büyük jürinin daha çok İstanbul Boğazı balıklarını dikkate alarak hazırladığı liste Ege ve Akdeniz'deki kentlerimizdeki balıkçıların tepkisini çekti. Ege Denizi'nin masmavi sularında beslenen, İzmirlilerin en çok sevdiği çipura ve dilbalığının listede olmaması, Egelilerin tepkisine neden oldu. Hem Ege'de, hem de Akdeniz'de bol bol avlanan, dünya jet sosyetesinin bile vazgeçemediği lagos'un da yokluğu eleştiri konusu oldu. Ege ve Akdeniz mutfağının demirbaşı olan balıkların listede yer almamasına gelen eleştiriler şöyle:MEHMET KARABİNA: (Çeşme Körfez Restoran) Ege Denizi'ndeki balıklar tuz oranı nedeniyle daha lezzetli olur. Ege'de çipura yemeyen, kendini
balık yemiÅŸ zannetmesin. Benim listeme gelince, şöyle: 1- Çipura, 2- Kaya barbunu, 3-Sinarit, 4- Mercan, 5- Fangiri, 6- Sargoz, 7- Levrek, 8- Trança, 9- Lagos, 10- KefalÄ°SMAÄ°L KANDEMÄ°R: (GündoÄŸdu Su Ãœrünleri Åžirketi) Mevsiminde yenen balık isparoz, uskumru veya sardalye dahi olsa çok lezzetli olabilir. Her balık her zaman aynı lezzet ve tatta olmaz. Karadeniz, Marmara'da 30, Ege Denizi'nde ise 200'e yakın balık çeÅŸidi var. Lezzet açısından Ege'nin balıkları mukayese dahi kabul etmez. Bana göre ilk 10 şöyle: 1- Lüfer, 2- Lagos, 3- Trança, 4- Sinarit, 5- Fangiri, 6- Mercan, 7- Levrek, 8- Çipura, 9- Lidaki, 10- Kefal.RECEP ÖZGÃœN: (Ömür Balıkçısı Recep Usta) Ä°zmir'de balık yiyen baÅŸka hiçbir yerdeki balığı beÄŸenmez. Karaburun, MordoÄŸan, ÇeÅŸme'deki balıkların lezzeti süper. Ege'deki çok balık çeÅŸiti avanataj saÄŸlıyor. Benim sıralamam şöyle: 1- Dil ÅŸiÅŸ, 2- Trança ÅŸiÅŸ, 3- Mercan, 4- Çipura, 5- Lagos, 6- Palamut, 7- Barbun, 8-Levrek, 9- Kalkan, 10- Lidaki.ANKARA’DA HAMSÄ°Ankaralı evde hamsi ve palamut, restoranda ise lüfer ve çinekopu seviyor. Ankara Ulus Balık Hali'nde bu mevsimde en çok satılan ve lezzetli bulunan balıkların başında hamsi yer alıyor. Aslında Ankaralılar hangi mevsim olursa olsun hamsiden vazgeçmiyor. Kimisi hamsiyi ucuz ve lezzetli olduÄŸu için, kimisi ise rakı sofrasının vazgeçilmezi olarak gördüğü için tercih ediyor. Hamsinin haldeki fiyatı ise 2 milyon TL. Hamsi niye birinci deÄŸilHürriyet'in en lezzetli balıklar listesine Karadeniz bölgesinden de itiraz geldi. Karadenizli balık tutkunları, ‘‘Hamsi niye üçüncü sırada, birinci olmalı’’ dediler. Karadeniz'in en lezzetli balığının hamsi olduÄŸunu söyleyen Samsunlu balıkçı Bülent Erburuk, ‘‘Hamsi diÄŸer balıklara oranla daha fazla tüketiliyor. Fiyatı ucuz olduÄŸu için deÄŸil, çok lezzetli bulunduÄŸu için. Büyük jürinin seçtiÄŸi listede mezgitin, istavrit ve morinanın (mersin balığı) bulunmaması bence bir hatadır’’ dedi. Erburuk, ÅŸu listeyi yaptı: 1- Hamsi, 2- Kalkan, 3-Barbun, 4- Lüfer, 5- Palamut, 6- Çinekop, 7- Mezgit, 8- Levrek, 9- Ä°stavrit, 10- Morina.Akdeniz’de lagosAntalya, Mersin ve Ä°skenderunlu balıkçılardan da listele itiraz geldi. Bu bölgelerde lagos birinci sırada geliyor. Lagosun kaya ve kum lagosu olmak üzere iki çeÅŸidi bulunuyor. Kilosu 28-30 milyon lira arası. 350 gramdan 18 kiloya kadar büyüklükte olabiliyor. Adana'nın ilk balıkçılarından Kilim Restoran'ın sahibi Atilla Ãœnalan, tava, fırın, ÅŸiÅŸ, ızgara, buÄŸlamasının herbirinin ayrı lezzetleri olduÄŸunu, piÅŸiriminin çok önem taşığını söyledi. Lagos balığının az ve pahalı olduÄŸu için Ä°stanbul'da özel müşterilere sunulduÄŸunu beliten Ãœnal'ın listesi de şöyle: 1- Lagos, 2- Orfoz, 3- Levrek, 4- Mercan, 5- Marmara lüferi, 6-Çipura, 7- Barbunya, 8- Kefal, 9- Hamsi ve 10- Trança.Â
button