Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2003 01:55
Hürriyet'in dün yayınlanan ‘‘Cuma’’ ekinde yer alan ‘‘Türkiye'nin En Lezzetli Balıkları‘‘ listesinde çipuranın bulunmaması Egelilerin, lagosun bulunmamasına da Akdenizli balıkçıların itirazı var.
Hürriyet Cuma ekinde her hafta yapılan ‘‘En İyiler’’ sıralamasında bu hafta balıklar ele alındı. Ancak büyük jürinin daha çok İstanbul Boğazı balıklarını dikkate alarak hazırladığı liste Ege ve Akdeniz'deki kentlerimizdeki balıkçıların tepkisini çekti. Ege Denizi'nin masmavi sularında beslenen, İzmirlilerin en çok sevdiği çipura ve dilbalığının listede olmaması, Egelilerin tepkisine neden oldu. Hem Ege'de, hem de Akdeniz'de bol bol avlanan, dünya jet sosyetesinin bile vazgeçemediği lagos'un da yokluğu eleştiri konusu oldu. Ege ve Akdeniz mutfağının demirbaşı olan balıkların listede yer almamasına gelen eleştiriler şöyle:
MEHMET KARABİNA:
(Çeşme Körfez Restoran) Ege Denizi'ndeki balıklar tuz oranı nedeniyle daha lezzetli olur. Ege'de çipura yemeyen, kendini
balık yemiş zannetmesin. Benim listeme gelince, şöyle: 1- Çipura, 2- Kaya barbunu, 3-Sinarit, 4- Mercan, 5- Fangiri, 6- Sargoz, 7- Levrek, 8- Trança, 9- Lagos, 10- Kefal
İSMAİL KANDEMİR:
(Gündoğdu Su Ürünleri Şirketi) Mevsiminde yenen balık isparoz, uskumru veya sardalye dahi olsa çok lezzetli olabilir. Her balık her zaman aynı lezzet ve tatta olmaz. Karadeniz, Marmara'da 30, Ege Denizi'nde ise 200'e yakın balık çeşidi var. Lezzet açısından Ege'nin balıkları mukayese dahi kabul etmez. Bana göre ilk 10 şöyle: 1- Lüfer, 2- Lagos, 3- Trança, 4- Sinarit, 5- Fangiri, 6- Mercan, 7- Levrek, 8- Çipura, 9- Lidaki, 10- Kefal.
RECEP ÖZGÜN:
(Ömür Balıkçısı Recep Usta) İzmir'de balık yiyen başka hiçbir yerdeki balığı beğenmez. Karaburun, Mordoğan, Çeşme'deki balıkların lezzeti süper. Ege'deki çok balık çeşiti avanataj sağlıyor. Benim sıralamam şöyle: 1- Dil şiş, 2- Trança şiş, 3- Mercan, 4- Çipura, 5- Lagos, 6- Palamut, 7- Barbun, 8-Levrek, 9- Kalkan, 10- Lidaki.
ANKARA’DA HAMSİ
Ankaralı evde hamsi ve palamut, restoranda ise lüfer ve çinekopu seviyor. Ankara Ulus Balık Hali'nde bu mevsimde en çok satılan ve lezzetli bulunan balıkların başında hamsi yer alıyor. Aslında Ankaralılar hangi mevsim olursa olsun hamsiden vazgeçmiyor. Kimisi hamsiyi ucuz ve lezzetli olduğu için, kimisi ise rakı sofrasının vazgeçilmezi olarak gördüğü için tercih ediyor. Hamsinin haldeki fiyatı ise 2 milyon TL.
Hamsi niye birinci değil
Hürriyet'in en lezzetli balıklar listesine Karadeniz bölgesinden de itiraz geldi. Karadenizli balık tutkunları, ‘‘Hamsi niye üçüncü sırada, birinci olmalı’’ dediler. Karadeniz'in en lezzetli balığının hamsi olduğunu söyleyen Samsunlu balıkçı Bülent Erburuk, ‘‘Hamsi diğer balıklara oranla daha fazla tüketiliyor. Fiyatı ucuz olduğu için değil, çok lezzetli bulunduğu için. Büyük jürinin seçtiği listede mezgitin, istavrit ve morinanın (mersin balığı) bulunmaması bence bir hatadır’’ dedi. Erburuk, şu listeyi yaptı: 1- Hamsi, 2- Kalkan, 3-Barbun, 4- Lüfer, 5- Palamut, 6- Çinekop, 7- Mezgit, 8- Levrek, 9- İstavrit, 10- Morina.
Akdeniz’de lagos
Antalya, Mersin ve İskenderunlu balıkçılardan da listele itiraz geldi. Bu bölgelerde lagos birinci sırada geliyor. Lagosun kaya ve kum lagosu olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Kilosu 28-30 milyon lira arası. 350 gramdan 18 kiloya kadar büyüklükte olabiliyor. Adana'nın ilk balıkçılarından Kilim Restoran'ın sahibi Atilla Ünalan, tava, fırın, şiş, ızgara, buğlamasının herbirinin ayrı lezzetleri olduğunu, pişiriminin çok önem taşığını söyledi. Lagos balığının az ve pahalı olduğu için İstanbul'da özel müşterilere sunulduğunu beliten Ünal'ın listesi de şöyle: 1- Lagos, 2- Orfoz, 3- Levrek, 4- Mercan, 5- Marmara lüferi, 6-Çipura, 7- Barbunya, 8- Kefal, 9- Hamsi ve 10- Trança.