A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2011 12:09
Trabzon'da 23-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın (EYOF) maskotu “Hamsi”, durmak bilmiyor.
OLİMPİYAT MEŞALESİ YOLA ÇIKIYOR
Geçen yıl Temmuz ayında 674 farklı logo ve maskot eserinin yer aldığı değerlendirmede seçilen Hamsi maskotu, Trabzonspor ve (A) Milli Futbol Takımının karşılaşmalarından, Artvin Kafkasör'deki
boğa güreşlerine kadar birçok organizasyonda yer alırken, resmi bayramlarda, açılış törenlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaretlerde, karne dağıtım törenlerinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ndeki (KTÜ) Hamsi Şöleni gibi etkinliklerde organizasyonun tanıtımına önemli katkı sağladı.
Zaman zaman kayıklara binerek Karadeniz'e açılan, bazen Maçka ilçesindeki Hamsiköy'ü ziyaret eden Maskot Hamsi, kolbastı ve horon oynayarak vatandaşları da coşturup herkesin dikkatini bu ay sonu yapılacak organizasyona çekmeyi başardı.
Hamsi, 23'ü canlı olmak üzere 104 televizyon programına, 8 ilde 113 farklı organizasyona, 9 resmi tören ve bayramlara katıldı, Anıtkabir'i ziyaret etti.
TANITIMIN LOKOMOTİFİ
Oyunların Medya Direktörü Murat Taşkın, Hamsi maskotunun 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında yapılacak 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın tanıtım noktasında adeta lokomotif konumunda olduğunu belirtti.
Trabzon'da 2007 yılında yapılan 1. Karadeniz Oyunları'nın da maskotunun Hamsi olduğunu ifade eden Taşkın, “Hamsi maskotu, gençlik olimpiyatları için farklı bir şekilde dizayn edildi. 23 Temmuz 2010'dan itibaren kamuoyu ile buluşan Maskot Hamsi o kadar etkili oldu ki, medyada yer alan haberlerin de etkisiyle Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından bile talep gördü” dedi.
Dünyada hamsinin büyük bölümünün Karadeniz'de avlandığını vurgulayan Taşkın, şöyle konuştu:
“Bir
balık türü olmasına karşın hamsi, Karadenizliler tarafından, balık olarak da tarif edilmeyerek mizaha konu ediliyor. Maskot Hamsi tanıtım noktasında çok ilgi gördü. Haberlerin yanı sıra televizyon programlarına çağrıldı. Törenlere, Trabzonspor'un maçlarına konuk edildi, ediliyor. Zaman zaman, Türkiye'nin olimpiyat düzeyinde ilk organizasyonu olacak oyunları tarif etmek için kısa yoldan 'Hamsi Olimpiyatları' ifadesini bile kullananlar oluyor. Bir başka tanımla, hamsi Trabzon'un bir markası gibi algılanmaya başlandı. Çalışmalarımız halen 5 Maskot Hamsi ile sürdürülüyor. Oyunlar sırasında tüm yarışma alanlarında birer Maskot Hamsi bulunacak ve şovlara katılacak.'
OYUNLAR İÇİN 30 KİŞİLİK HAMSİ TİMİ
İlk Hamsi maskotu giyen görevli gençlerden Özkan Şengül ise 1 yıl önce tek başına başladığı bu görevde sayılarının 6'ya yükseldiğini ve bu sayının oyunlar zamanı 30'a çıkacağını belirtti.
2 metre boyutundaki Hamsi Maskotu kıyafetinin 9 kilogram ağırlığında olduğunu belirten Şengül, “İçerisindeki hava sıcaklığı 30-40 dereceye kadar çıkabiliyor. Zor bir görev, ama biz severek yapıyoruz” dedi.
Birçok organizasyonda yer aldıklarını ve oyunlara az bir süre kala iyice heyecanlandıklarını ifade eden Şengül, “Trabzon, büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Biz de bu oyunların tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz. Zaman zaman idmanlara gittik, kaleye geçerek gol yedik. Gol yiyen, Hamsi olduk. Kolbastı ve horon oynayarak vatandaşları coşturduk. Onları böyle eğlendirmek de büyük bir mutluluk. Bu bize yorgunluğumuzu unutturuyor” ifadelerini kullandı.
Oyunlar sürecinde de 30 kişilik Hamsi timiyle hizmet vereceklerini kaydeden Şengül, “Hava limanlarından şehrin her noktasında,
spor müsabakalarında Hamsi Maskotumuz bulunacak. Oyunların neşe kaynağı olacağız. Hamsi, bir mizah unsurudur, güldürür. Ama biz de bu kıyafetler içinde güldürmekten çok gülüyoruz. Karşılaştığımız diyaloglar ile vatandaşlar, bizi daha çok güldürüyor” diye konuştu.
GÜLDÜREN DİYALOGLAR
Şengül, maskot Hamsi kostümü giydiklerinde Trabzonlu vatandaşlarla aralarında ilginç ve komik diyaloglar yaşadıklarını bildirdi.
Zaman zaman maskotta kendilerine yemeleri için hamsi ve bisküvi gibi yiyeceklerin ikram edildiğini anlatan Şengül, kolbastı ve horon oynarken de sarılarak vatandaşların kendilerine ayak uydurduğunu dile getirdi.
Kafkasör'de boğa güreşleri sırasında Hamsi kostümü giyen arkadaşının boğa tarafından kovalandığını söyleyen Şengül, “Boğa, Hamsi'yi görünce sinirlendi. Üzerine doğru yürüdü. Maskot Hamsi, boğadan kaçarak kendini kurtardı. Arkadaşımız tribüne çıkarak tehlikeyi atlattı” dedi.
Bir gün Akçaabat ilçesinde tanıtım yaptığı sırada köyden pazara ürün getiren bir kadın ile karşılaştığını kaydeden Şengül, “Kadın, maskotun ayaklarını görünce yapıştı. Ula Uşağum bu kadar büyük ayak olur mu? diyerek ayaklarıma sarıldı. Az kalsın düşüyordum. Çevredekiler bana yardımcı oldu” diye konuştu.
Trabzonspor ile Bursaspor arasında İstanbul'da yapılan Süper Kupa maçında Hamsi kostümü giydiğini ve bu sırada tribünde bulunan bir bayanın kendisiyle epeyce fotoğraf çektirdiğini anlatan Şengül, “Daha sonra maskot kıyafetini çıkarıp hanımefendinin yanına gittim. Espriyle yine fotoğraf çekmek ister misiniz, az önce Hamsi Maskotu kostümü içindeki kişi bendim dedim. Beni görünce tüm fotoğrafları sildi.”
Şengül, diğer anılarını şöyle anlattı:
“Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yapılan Hamsi Şöleni'ne katılmıştım. Orada aşçılar beni tutarak mangalın üstüne atmak ve pişirmek istediler. O kadar ciddiydiler ki bir an korktum. Çevredekiler de ben de daha sonra bayağı gülmüştük.
Trabzonspor'un idmanına gitmiştim. Yattara, 'bir Hamsi'ye hiç gol atmadım' dedi. Kaleye geçtim ve bana gol attı. Böylece ben gol yiyen ilk Hamsi, Yattara da Hamsi'ye gol atan ilk futbolcu oldu.”