Haluk Ulusoy inceleme başlattırdı

Güncelleme Tarihi:

Haluk Ulusoy inceleme başlattırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 17:47

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un, TFF Hukuk Kurulu'na talimat vererek araştırma yapılmasını emretti ve yeni yasa ile hangi kurumların ne kadar oy hakkı olacağının listesini istedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı'na sunulan, Türkiye Futbol Federasyonu'nun yapısı ile denetiminin, uluslararası federasyonların kurallarına uygun olarak yeniden düzenlenmesiyle ilgili kanun tasarısında Futbol Federasyonu Genel Kururlu'nda kulüplerin oylarının artırılması öngörülürken, bazı taban birliklerinin oyları Meclise sunulan yeni kanun tasarısında yer almadı. Federasyon, elindeki taslakta taban birliklerinin oy sayısının azaltılacağı maddelerinin olmadığını öğrenirken, durumu sonradan farketti ve hemen bir inceleme başlattı. Başkan Haluk Ulusoy'un TFF Hukuk Kurulu'na talimat vererek araştırma yapılmasını emrettiği ve yeni yasa ile hangi kurumların ne kadar oy hakkı olacağının listesini istediği öğrenildi. Öte yandan, Haluk Ulusoy'a muhalif kanatların yaklaşık 1 yıldır beklediği seçim de kapıya dayanmış oldu.

Haberin Devamı

Son bir yıldır olağanüstü genel kurulun toplanması için yürütülen imza kampanyaları ve davalardan sonuç alamayan Ulusoy muhaliflerini harekete geçirecek tasarının en geç 10 gün içinde TBMM'de kabul edilip yürürlüğe gireceği belirtilirken, tasarıya eklenen "Geçici 1. maddenin" yapılacak seçimde göreve gelecek yeni başkan ve yönetimin 2011 yılına kadar görevde kalacağına dair hüküm ise dikkat çekti.

Gençlik Spor Genel Müdür Mehmet Atalay, CNN TÜRK'te katıldığı Hedef 2008 programında futboldaki yeni yasa tasarısını değerlendirirken, Federasyonla fikir-alışverişinde bulunduklarını ancak delege sayısını kendilerinin yaptığını söyledi.

Atalay, "Delege sayısında ne gibi değişiklikler yapıldı? " sorusuna şu cevabı verdi:

"FIFA'nın normları var. Kulüpler ağırlıklı olması gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde kulüplere ağırlığını biraz daha arttırmıştık. Kulüplerin delege sayısını ikişer tane artırmıştık. Burada da yine kulüplerin ağırlığı biraz daha artıyor. Zaten pek çok ülkede naklen yayın ihalelerini bile Kulüpler Birliği yapıyor. Yine esas olan kulüplerin daha güçlü olması ve burada söz sahibi olması tercih ediliyor. Bu açıdan da görüşlerini aldığımız kulüplerimizin neredeyse tamamının temsilcileri, hep delege sayısının artmasından bahsettiler. Sayın Şenes Erziks de bunun prensip olarak daha doğru olacağını söylemişti. Bununla ilgili bir çalışma yapıldı ve bu delege yapısını çok fazla değiştiren bir çalışma değil. Fakat bizim daha çok çalıştığımız, FIFA'nın talepleri doğrultusundaki kanunlar ve maddelerle alakalıydı. Bu daha sonra yapılan bir çalışmaydı. Burada yine görüşleri almak ve genel kurula kadar birşeyleri değiştirmek. Kamuoyunun daha rahat anlayacağı ve kabulleneceği şekilde tamamlamak mümkün"

Haberin Devamı

Delege sayısında Futbol Federasyonu ile görüşmesinin olmadığını belirten Atalay, "Hayır. Ama, Futbol Federasyonu'nda delege yapısı konusunda kulüplerle paralel düşündüğünü tahmin ediyorum. Vaktiyle, Futbol Federasyonu yasası ilk çıktığı zaman, bakanın kontenjanı 15 kişi, Gençlik ve Spor Müdürü'nün kontenjanı 10 kişi ve ayrıca eski genel müdürlerede uygulanıyordu. Yani devlet insiyatifi çok fazlaydı. Bunlar gittikçe ortadan kaldırıldı. Bakanın kontenjanı kaldırıldı. Bizim dönemimizde kulüplerin ağırlığı en fazlaya çıktı. Burada Gençlik ve Spor Müdürleri oy kullanmıyor. Bakanın yeni kontenjanlı olması mümkün değil. Sivil toplum örgütleri yada derneklerin ciddi bir ağırlığı vardı. Özellikle tartışılanda, faal futbol hakemlerinin oy kullanamamasıydı. Bana göre de çok yanlış ve zarar veriyor. Faal futbolcuların kullanması da yasaktı. Faal sporculara da kullandırtmıyoruz diğer branşlarda. Sporcu veya hakem oy kullandığı zaman, görev almak istedikleri zaman, onun istemediği bir federasyon kazanıyorsa, herkes için sıkıntı oluyor. Faalken genel kurulda oy kullanmamaları en doğrusu" diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ DELEGE OLUŞUMU

Buna göre, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin oyları 7'den 8'e çıkartılacak. Daha önce 5 oy hakkı bulunan 14 kulübün oyları ise 7'ye çıkartılacak. TFF Birinci Lig kulüplerinin 2'şer, TFF İkinci Lig kulüplerinin 1'er oyu, TFF Üçüncü Lig'de ise ilk 5 sıraya giren kulüplerin 20 oyu olacak. Böylece daha önce yapılan Federasyon Genel Kurulu'nda oyların toplamı 224 iken, kanun tasarısının kabulu halinde oy kullanacakların sayısı toplam 236'ya çıkacak.

Ayrıca Futbol Federasyonu Başkanlığı'nı daha önce 6 ay asaleten yürüten başkanların da oy hakkı bulunurken, bu süreç 2 yıla çıkarılacak.

Öte yandan, yeni kanun tasarısında Futbol Federasyonu Genel Kurulu'nda oy hakkı bulunan ve oy hakkı kaldırılan diğer kişi ve kurumlar şöyle:

Haberin Devamı

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi 2 oy kullanabilecek

UEFA ve FIFA İcra Kurulları'nda en az 5 yıl görev alanlar oy kullanabilecek.

En az 2 yıl A Millli Takım Teknik Direktörlüğü yapanlar oy kullanabilecek.

75 kez A Milli olup, genel kurul tarihinden 6 ay önce futbolu bırakan futbolcular oy kullanabilecek.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'ndan 5 kişi oy kullanabilecek

Futbol Antrenörleri Derneği'nin daha önce 2 olan oyu 1'e düşürülecek

Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği'nin ve Futbol Antrenörleri Derneği'nin 2 olan oyu kaldırılacak

Futbol Vakfı Başkanı'nın oyu kaldırılacak

Bünyesinde futbolu barındıran diğer federasyonların oyları kaldırlacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!