Güncelleme Tarihi:
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün (GSGM) 2005 yılında yaptırdığı yarışma dışı doping kontrollerinde (Out of competition test), 2416 numuneden sadece 40'ı pozitif çıktı. Yüzde 1.65'lik bu oran, 2004 yılındaki 1508 kontrolden 28'inin pozitif sonuçlanmasıyla ortaya çıkan yüzde 1.85'lik oranın geriye çekildiğinin göstergesi oldu. Pozitif çıkan numune oranındaki düşüş, Türk sporunun yasaklı maddelere karşı mücadelesinde önemli bir adım olarak görünürken, listede yer alan bazı rakamlar, uluslararası platformda ortaya çıkan doping olaylarıyla GSGM'nin iç denetimleri arasındaki farkı da gün ışığına çıkardı.
2005 yılında, Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) tarafından müsabakalardan men ile cezalandırılan Türk federasyonunun sporcularına, GSGM tarafından 78 yarışma dışı analiz gerçekleştirildi. Bu kontrollerde, IWF'nin 6 ay uluslararası müsabakalardan men cezası verdiği Türk federasyonu bünyesinde spor yapan haltercilerin hiçbirinde yasaklı maddeye rastlanmadı. 140 sporcusu ani kontrole tabi tutulan atletizm branşında ise sadece 3 pozitif sonuca rastlandı. GSGM tarafından faaliyetleri durdurulan vücut geliştirmede, 73 analizden 14 pozitif sonuç çıktı. Üniversite Sporları Federasyonu'na bağlı branşlarda 485 kişinin teste tabi tutulduğu bu yılda, hiçbir sporcuda yasaklı maddeye rastlanmadı. Güreşte 144 sporcudan sadece 4'ünde yasaklı madde bulunurken, basketbolda 41, voleybolda ise 22 analizin tamamı temiz çıktı. 2005 yılında yapılan yarışma dışı analiz sayısının artışında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in talimatıyla GSGM tarafından yurtdışı müsabakalar öncesi bu uygulamanın zorunlu tutulması etken oldu.
EN ÇOK KULLANILAN YASAKLI MADDELER
GSGM Doping Uzmanı Dr. Kaya Livanelioğlu, 2005 yılında yapılan testlerde, Türkiye'de en çok kullanılan yasaklı maddelerin Nandrolone ve Metenolone olduğunun tespit edildiğini söyledi. Livanelioğlu, Doping Kontrol Merkezi'nde, 2005 yılında 5 ülkeden (Bulgaristan, Lübnan, Katar, Slovenya, Gürcistan), toplam 38 adet numunenin analiz edildiğini belirtirken, uluslararası 5 federasyonun da toplam 30 adet analizini Türkiye'de yaptırdığını açıkladı.
WADA'DAN 3114 YARIŞMA DIŞI KONTROL
Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA), 2005 yılında toplam 3bin 114 adet yarışma dışı doping kontrolü yaptı. WADA, tüm sporcuların, kontrollerde aynı prosedüre ve muamele hakkına sahip olduğunu açıklarken, tüm ilgili tarafların, haber verilmeden yapılan bu testlere ağırlık vermesi gerektiğine dikkati çekerek, en önemli beklentilerinin bu olduğunu vurguladı. WADA ayrıca, 7 Nisan'dan itibaren, ilgili tarafların eğitim faaliyetlerinde kullanması için “Dijital Kütüphane” uygulamasına başladı.